Σε τροχιά υλοποίησης δείχνει να μπαίνει η μεγάλη επένδυση της Microsoft για την κατασκευή ενός Data Center Region στη χώρα, ήτοι τριών κτηριακών εγκαταστάσεων που θα φιλοξενούν δεδομένα και θα εδράζονται οι δύο στα Σπάτα και ο ένας στο Κορωπί.
Μετά από πολλαπλές καθυστερήσεις, λόγω της σύνθετης φύσης του εγχειρήματος - είναι η πρώτη και η μόνη τέτοια επένδυση που έχει λάβει ειδική για data center αδειοδότηση και έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις - η ελληνική θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού βρίσκεται στη φάση επιλογής αναδόχου για την ανέγερση του πρώτου data center στα Σπάτα. Η short list των ενδιαφερομένων για την πρώτη φάση περιλαμβάνει τις ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με τον Ιταλικό όμιλο Renco, ΑΚΤΩΡ -Intrakat και ΜΕΤΚΑ, η οποία έχει αναλάβει να υλοποιήσει και στο παρελθόν την κατασκευή αντίστοιχων υποδομών στη χώρα μας.
Οι αποφάσεις για τον ανάδοχο αναμένονται εντός της τρέχουσας εβδομάδας και μετά από αυτό εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει άμεσα η πρώτη φάση κατασκευής του έργου, μέχρι και τον Απρίλιο.
Να θυμίσουμε ότι το έργο της ανέγερσης έχει συνολικό προϋπολογισμό 976,168 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, με τα κίνητρα που έχει λάβει η Microsoft από την ένταξή του στις στρατηγικές επενδύσεις να αφορούν αποκλειστικά στην ταχεία αδειοδότηση της επένδυσης και στη χωροθέτησή της μέσω της κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ). Εξ αυτών 77,400 εκατ. έχουν δαπανηθεί για την αγορά των κατάλληλων οικοπέδων στην περιοχή, τα 404,956 εκατ. θα διατεθούν για την κατασκευή των κέντρων δεδομένων, ενώ περί τα 264,192 εκατ. θα κοστίσει ο τεχνολογικός και ψηφιακός εξοπλισμό τους. Τέλος οι λειτουργικές δαπάνες της οκταετίας, όπως δαπάνες μισθοδοσίας, διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης κλπ. ανέρχονται σε 229,620 εκατ. ευρώ.
Παρά την άμεση εκκίνηση του έργου βέβαια, τα Data Centers δεν αναμένεται να λειτουργήσουν πριν από το 2027 καθώς σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία από την ανέγερσή κέντρων δεδομένων, απαιτούνται περί τα 3 με 4 χρόνια για την ολοκλήρωσή των εργασιών σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Γιάννα Ανδρονοπούλου διευθύνουσα σύμβουλος Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου σε σχετική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες.
Αυτό βέβαια δεν έχει δείχνει να φρενάρει τη ζήτηση για τη χρήση των σχετικών υποδομών η οποία βαίνει ήδη αυξανόμενη. Σύμφωνα με τα όσα επισημάνθηκαν χθες ο αμερικανικός κολοσσός βρίσκεται ήδη σε επαφές με μεγάλους εγχώριους ομίλους, που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την είσοδό τους στα data centers του τεχνολογικού ομίλου. Η λίστα με τους anchor tenants για τα data centers της Microsoft περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, την ΔΕΗ ενώ πλέον προστίθενται και εταιρείες από την βαριά βιομηχανία της χώρας, όπως Μυτιληναίος και Τιτάνας. Το γεγονός ότι ακόμη και βαριές βιομηχανίες, οι οποίες μέχρι σήμερα είχαν ελάχιστα αξιοποιήσει την τεχνολογία, εστιάζουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό επιδιώκοντας να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο cloud, είναι σύμφωνα με την κα Ανδρονοπούλου ενθαρρυντικό, αποτυπώνοντας την αλλαγή εικόνας της επιχειρηματικής σκηνής της χώρας.
Κάτι που επισφραγίζεται άλλωστε και από τον ρυθμό ανάπτυξης των υπηρεσιών cloud της Microsoft ο οποίος τρέχει με υψηλά διψήφια ποσοστά αλλά και από το γεγονός ότι 9 εγχώριες εταιρείες μπήκαν στη λίστα των 600, παγκοσμίως, που πρώτες προσδέθηκαν στο άρμα της Microsoft για την τεχνητή νοημοσύνη.
Πρόγραμμα για την τοπική κοινωνία των Σπάτων
Πέρα από την ανέγερση των data center βέβαια, η αμερικανική εταιρεία ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση στο εν λόγω πρότζεκτ, δρομολογώντας και δράσεις που ακουμπούν στην τοπική κοινωνία των Σπάτων, με στόχο τη δημιουργία στοχευμένης στην περιοχή προστιθέμενης αξίας από την κατασκευή του Data Center.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων και θα αφορά τόσο στην ανάδειξη της σπουδαίας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιά της περιοχής, όσο και στη δημιουργία ευκαιριών για τους κατοίκους της περιοχής μέσω της εκπαίδευσης εργαζομένων αλλά και της νέας γενιάς που φοιτά στα δέκα δημόσια σχολεία της περιοχής.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα προβλέπει πρόσβαση των μαθητών στο εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό παιχνίδι Minecraft Education προκειμένου με την καθοδήγηση των δασκάλων και των καθηγητών τους να «ανασχεδιάσουν» την πόλη τους εφαρμόζοντας περιβαλλοντικά βιώσιμες αρχές. Η συλλογική αυτή άσκηση θα συμπιέσει με την έναρξη των εργασιών για το Data Center της Microsoft, το οποίο μεταξύ άλλων θα λειτουργεί με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, τροφοδοτούμενο από 100% ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Παράλληλα, η Microsoft σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας θα προσφέρει σε κατοίκους της περιοχής δωρεάν εκμάθηση και πιστοποίηση σύγχρονων ψηφιακών δεξιοτήτων , διαφορετικών επιπέδων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ωφελούμενων: Από βασικές εκπαιδεύσεις σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού μέχρι πιο εξειδικευμένες καταρτίσεις και πιστοποιήσεις που ανοίγουν νέους επαγγελματικούς δρόμους για τους ωφελούμενους.
Τέλος, στο πλαίσιο διατήρησης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομίας, η Microsoft σε συνεργασία με το Istorima και τη συνιδρύτρια του Σοφία Παπαϊωάννου εγκαινιάζουν τα «cloud stories». Προσλαμβάνοντας νέες και νέους από την περιοχή των Σπάτων ως τοπικούς ερευνητές οι οποίοι θα αναδείξουν τις ιστορίες των ανθρώπων της τοπικής κοινότητας. Ήδη οι πρώτοι δύο ερευνητές που συστήθηκαν στο δημοσιογραφικό κοινό – Μαρία Κοντάκη και Ανάστασης Ρεμπούσκος – έκαναν αναφορά μεταξύ άλλων στις πλούσιες ιστορίες του τόπου μιλώντας για τους Αρβανίτες, τους αμπελώνες και τα έθιμα της περιοχής.