Έλληνες που επέστρεψαν στη χώρα μας από το εξωτερικό, στελέχη που εξειδικεύονται εντός Ελλάδος στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και μερικοί εξ αποστάσεως εργαζόμενοι που κατοικοεδρεύουν σε διάσπαρτες περιφέρειες της χώρας «φυλάγουν σήμερα Θερμοπύλες» στις ψηφιακές τεχνολογίες της Mondelez International, μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως στο χώρο των σνακς. Ο λόγος για το hub κυβερνοασφάλειας που έχει δημιουργήσει η εταιρεία στη χώρα μας, το οποίο ασχολείται με την αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών και με λύσεις ψηφιακών τεχνολογιών για το σύνολο των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Mondelez.
Η εταιρεία, η οποία πέρυσι πήρε την απόφαση να δημιουργήσει εντός ελληνικών συνόρων το τρίτο παγκόσμιο κέντρο κυβερνοασαάλειάς της και το μοναδικό στην Ευρώπη (σ.σ. η εταιρεία διατηρεί δύο αντίστοιχα κέντρα σε Αμερική και Ασία) έχει διευρύνει ήδη το αποτύπωμά του. Πλέον το hub αριθμεί 31 εργαζόμενους – 18 μηχανικούς πληροφορικής και 13 experts κυβερνοασφάλειας – από 6 που απασχολούσε το ίδιο διάστημα πέρυσι όπου και ξεκίνησε την λειτουργία του. Στόχος να παρακολουθεί από την χώρα μας κυρίως την Ευρωπαϊκή αλλά και μέρος της παγκόσμιας δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία επεκτείνεται σε 500 εγκαταστάσεις, 140 εκ των οποίων εργοστάσια, που διατηρεί η πολυεθνική σε 78 χώρες ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μάλιστα ο Κώστας Γεωργακόπουλος, γενικός διευθυντής τεχνολογίας (chief technology officer – CTO) αλλά και γενικός διευθυντής προστασίας πληροφοριακών συστημάτων (chief information security officer – CISO) της Mondelez, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, τα 31 άτομα είναι κατά πλειοψηφία Έλληνες, που είτε έμεναν στην Ελλάδα είτε αποφάσισαν να επιστρέψουν σε αυτή για να απασχοληθούν στην Mondelez. Μέρος αυτών δε, συγκεκριμένα 6, είναι εργαζόμενοι εξ αποστάσεων, οι οποίοι διαμένουν σε πόλεις εκτός Αθηνών, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Καλαμάτα και η Τρίπολη.
Τα σχέδια επέκτασης του hub κυβερνοασφάλειας της Mondelez στην Ελλάδα
Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την σταδιακή διεύρυνση του κέντρου, σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, ώστε οι απασχολούμενοι σε αυτό να φτάσουν σε 50 άτομα μέσα στην επόμενη διετία. Ήδη δε το κέντρο έχει αρχίσει να αποκτά την αυτονομία του, καθώς στις πρόσφατες προσλήψεις περιλαμβάνονται και δύο Έλληνες που θα αναλάβουν χρέη CTO και του CISO για την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι η Mondelez απασχολεί περί τα 1.000 άτομα στην Ελλάδα και λειτουργεί τρία εργοστάσια ενώ έχει παρουσία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπό διερεύνηση είναι μάλιστα και η συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια ώστε να δημιουργηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με cybersecurity.
Όσο για τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση να εγκαταστήσει το ευρωπαϊκό της κέντρο στη χώρα μας, είναι το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας και φυσικά η εξαγορά της Chipita το 2021, η οποία αποτέλεσε την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης της εταιρείας. Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του κέντρου δε, όπως επεσήμανε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Mondelez, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ορθότητα αυτής της επιλογής.
Η αυξανόμενη απειλή των κυβερνοεπιθέσεων
Ένας άλλος λόγος που η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει στην δημιουργία ενός ακόμα κέντρου κυβερνοασφάλειας είναι και οι αυξανόμενες απειλές. Όπως αναφέρθηκε ο τομέας της κυβερνοασφάλειας έχει «ανέβει» ψηλά στην ατζέντα των επιχειρήσεων κάθε κλάδου, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στη λίστα των σημαντικότερων απειλών, περιλαμβάνεται το γνωστό ransomware, όπου οι κυβερνοεγκληματίες «κλειδώνουν» την πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα μίας εταιρείας απαιτώντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Ωστόσο, η εμφάνιση τεχνολογιών όπως το GenAI έχουν εμπλουτίσει και τις πετυχημένες επιθέσεις phising.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της απειλής, η Mondelez σε μηνιαία βάση δέχεται 40.000 emails που αποτελούν μέρος μίας phising κυβερνοεπίθεσης. Το φαινόμενο ενισχύουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, που επηρεάζουν αισθητά και τον τομέα της κυβερνοασφάλειας.