Η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος θα φέρει 1,62 δισ.

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος θα φέρει 1,62 δισ.

Μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της οικονομίας αποτελεί η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος της χώρας μας με τις λοιπές της ΕΕ, όπως αποδεικνύει μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) για τις Κινητές Επικοινωνίες. Η συμβολή των Κινητών Επικοινωνιών στο ΑΕΠ κατόπιν της ψηφιακής σύγκλισης της χώρας με την ΕΕ των 28 θα μπορούσε να φτάσει τα 3,06 δισ. ευρώ(+2,05%) και να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 1,62 δισ. μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια σύμφωνα με την έρευνα που εκπόνησε η ομάδα των μελετητών με επικεφαλής τον καθηγητή Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, Γιώργο Γιαγλή.

Βασικοί ωστόσο παράγοντες για την υλοποίηση του παραπάνω αποτελούν τόσο η διείσδυση του mobile broadband σε ποσοστά αντίστοιχα με αυτά της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας καθώς και διαμόρφωση ενός φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος. Το κλείσιμο της ψηφιακής ψαλίδας μπορεί να επιτευχθεί με 6 απλές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν από την Κυβέρνηση για την επιτάχυνση της ψηφιακής ανάπτυξης:

  • Απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των ψηφιακών υποδομών
  • Επίλυση των εκκρεμοτήτων για την αναβάθμιση των δικτύων, ώστε να υλοποιηθούν ταχύτερα νέες επενδύσεις
  • Απόδοση φασματικών περιοχών, έτοιμων προς χρήση με την αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ
  • Εξισορρόπηση του ειδικού τέλους στην Κινητές Επικοινωνίες: ο καταναλωτής επιβαρύνεται έως 48,8% στον τελικό λογαριασμό, όταν η μέγιστη επιβάρυνση στην ΕΕ είναι 25%
  • Εκστρατεία ενημέρωσης αρμοδίων φορέων και πολιτών για τη σημασία των υποδομών και υπηρεσιών ψηφιακής τεχνολογίας στο πλαίσιο της υλοποίησης της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και
  • Θέσπιση κινήτρων για την υιοθέτηση καινοτόμων κινητών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημόσια διοίκηση με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης.

Τα προσκόμματα του σήμερα

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή της χώρας, οι ελληνικές επιχειρήσεις στερούνται των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία αφενός σε όρους μείωσης του λειτουργικού κόστους, αφετέρου σε εξωστρέφεια, δυνατότητες οι οποίες θα εκτόξευαν τη σχετική ανταγωνιστική θέση τους ακόμα και σε σύγκριση με τις πολύ μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού στην παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Τροχοπέδη στη χρήση καινοτόμων υπηρεσιών Κινητών Επικοινωνιών αποτελεί, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα και το κόστος της επικοινωνίας, η οποία υπερφορολογείται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φορολογία στην Ελλάδα είναι η 2η υψηλότερη στην ΕΕ-28 με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση να κυμαίνεται από 39% -49%, συμπεριλαμβανομένων ειδικού τέλους και ΦΠΑ. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως παρά την υψηλή αύξηση στη χρήση δεδομένων το 2016 (58,3%), η Ελλάδα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση στον ΟΟΣΑ, πριν το Μεξικό.

Αν η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις παραπάνω πρωτοβουλίες τότε η συμβολή των κινητών Κινητών Επικοινωνιών στο ΑΕΠ θα μπορούσε να περιοριστεί μόλις στο 1,25% ενώ τα δημόσια έσοδα να πέσουν στα 992,9 εκατ. ευρώ έως το 2021, κι όλα αυτά για έναν κλάδο που αποδεικνύεται από τους ενεργότερους εν μέσω κρίσης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα αποτελούν έναν από τους ενεργότερους κλάδους της οικονομίας με τις επενδύσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο να φτάνουν τα 351 εκατ. Μόνο την προηγούμενη χρονιά επενδύθηκαν 351 εκατ. ευρώ στη γεωγραφική και πληθυσμιακή επέκταση των δικτύων 4G, ποσό που άγγιξε το 50% του EBITDA και το 19,7% των συνολικών εσόδων των εταιρειών. Επιπλέον, οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών έχουν ανακοινώσει πρόσθετες επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ σε δίκτυα, σταθερά και κινητά για την περίοδο 2017-2020 για να καταφέρει η χώρα να πετύχει τους στόχους ευρυζωνικότητας της ΕΕ. Εν μέσω κρίσης άλλωστε ο κλάδος κατάφερε όχι απλά να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του αλλά να περιορίσει τον τραπεζικό δανεισμό και να αυξήσει τη συνολική παραγωγικότητα κατά 122,7% σταθεροποιώντας την πτωτική πορεία των εσόδων του το 2016. Χτίζοντας τις προοπτικές για αύξηση των εσόδων του τα επόμενα χρόνια ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών επένδυσε και επενδύει σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών.

Ωστόσο παρά τις δραστικές κινήσεις του ιδιωτικού φορέα για την δικτυακή σύμπλευση της χώρας με την υπόλοιπη Ευρώπη η χώρα μας εξακολουθεί να κατατάσσεται 26η στα 28 κράτη μέλη στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) και οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές επιπτώσεις που θα είχε μια διεύρυνση του ψηφιακού χάσματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider