5 ελληνικές startup διεκδικούν 1 εκατ. δολάρια

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
5 ελληνικές startup διεκδικούν 1 εκατ. δολάρια

Πέντε ελληνικές startup με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα διεκδικούν μια θέση συμμετοχής στον παγκόσμιο διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Ventrure για να λάβουν μέρος της χρηματοδότησης ύψους 1 εκατ. δολαρίων.

Οι πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις με κοινωνικό αντίκτυπο που θα συμμετάσχουν στον ελληνικό τελικό, για την ανάδειξη του νικητή, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture, διεκδικώντας και μέρος της χρηματοδότησης ύψους 1 εκατ. δολαρίων, προέκυψαν κατόπιν αξιολόγησης σε συνεργασία με τους ειδικούς της Ashoka στην Ελλάδα και το SkollCenter στην Μεγάλη Βρετανία.

Και οι 5 φιναλίστ που ξεχώρισαν, διακρίθηκαν για τον κοινωνικό τους αντίκτυπο, τη δυνατότητα ανάπτυξης τους τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό και την επιχειρηματική τους στρατηγική. Στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού θα παρουσιάσουν τις επιχειρήσεις τους σε ειδική εκδήλωση τον Ιανουάριο του 2018, όπου η τελική τους παρουσίαση θα αξιολογηθεί από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού και κατόπιν θα προκύψει ο μεγάλος νικητής που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του Chivas Venture στο Άμστερνταμ τον Mάιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Chivas Ventures προσκάλεσε για δεύτερη χρονιά νεοφυείς επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο με στόχο την αναζήτηση και ενίσχυση της επόμενης γενιάς startups που επιδιώκουν το επιχειρηματικό αλλά και το κοινωνικό έργο. Από κάθε χώρα θα αναδειχθεί ένας νικητής, στον οποίο θα δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχει στο αποκλειστικό πρόγραμμα Accelerator, το οποίο θα πραγματοποιηθεί και αυτή τη χρονιά στο Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με το Skoll Centre του Saïd Business School. Για 3 ημέρες οι φιναλίστ startup επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν ηγετικές ικανότητες, να συμμετάσχουν σε workshops και να εμπνευσθούν από παγκόσμιους ειδήμονες για καίρια ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις τους. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει online ψηφοφορία 3 εβδομάδων όπου τον πρώτο λόγο θα έχει το κοινό και όπου μετά τα αποτελέσματα της οποίας θα διαμοιραστεί το ποσό των πρώτων 200.000 δολαρίων από τη χρηματοδότηση.

Το Chivas Venture 2018 θα ολοκληρωθεί μετά μια σειρά παρουσιάσεων στον τελικό του διαγωνισμού, όπου και θα διανεμηθεί το υπόλοιπο ποσό από το 1 εκατ. δολάρια της χρηματοδότησης. «Το Chivas Venture εμπνέει τους κοινωνικούς επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να δουν θετικές αλλαγές γύρω τους. Το Chivas Regal, διατηρώντας την κληρονομιά των αδελφών James και John Chivas, οι οποίοι είχαν έντονη κοινωνική δράση, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για τη στήριξη επιχειρήσεων που συμβάλλουν σε μια ευρύτερη θετική αλλαγή στον κόσμο, δημιούργησε τον διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture το 2014. Εκτοτε, πάνω από 6.000 επιχειρήσεις που επιθυμούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής, με σκοπό να διεκδικήσουν μέρος από την ετήσια χρηματοδότηση του 1 εκατ. δολαρίων», είχε αναφέρει ο Ciryl Claquin εκ μέρους του Chivas Regal κατά την ανακοίνωση του νέο διαγωνισμού.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι εταιρείες που ξεχώρισαν για την καινοτομία και το κοινωνικό τους αποτύπωμα.

  • Agile Agriculture Technologies

Η Agile Agriculture Technologies ΙΚΕ, ιδρύθηκε από δύο 25χρονους, τον Δημήτρη Ευαγγελόπουλο και τον Γιώργο Βαρβαρέλη, Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχ. Η/Υ, και δραστηριοποιείται στον τομέα της ευφυούς γεωργίας ή όπως ονομάζεται στο εξωτερικό της γεωργίας ακριβείας. Στόχος της όπως δηλώνουν οι ιδρυτές της να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης της γεωργίας στην Ελλάδα και γενικότερα. Επί της ουσίας η Agile Agriculture αναπτύσσει αυτοματισμούς και υπηρεσίες που στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής και ταυτόχρονα την αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών. Αυτό το επιτυχγάνει με χρήση αισθητήρων και συστημάτων υψηλής τεχνολογίας μέσω των οποίων συλλέγει και αναλύει δεδομένα από τον αγρό ώστε να καταλήξει σε έξυπνες αποφάσεις σχετικά με τις βασικές καλλιεργητικές φροντίδες όπως είναι η λίπανση, η άρδευση κα. Κάπως έτσι η τεχνολογία εξασφαλίζει στους αγρότες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη βέλτιστη ποσότητα λιπάσματος και φυτοφαρμάκων ώστε να αυξάνουν τα έσοδα τους κατά 15% ετησίως.

Το τελευταίο βίντεο της εταιρείας παρυσιάζει τις πιλοτικές δοκιμές του προϊόντoς EyeQ, ενός ρομποτικού συστήματος, το οποίο προσαρμόζεται σε κάθε τρακτέρ και λιπασματοδιανομέα, οπουδήποτε στον κόσμο, και εφαρμόζει την καλύτερη δυνατή ποσότητα λιπάσματος, σε κάθε σημείου του αγρού των δημητριακών σας σε ζωντανό χρόνο. Με τη χρήση του συστήματός μας, ένας αγρότης 500 στρεμμάτων δημητριακών, μπορεί να κερδίσει 11000 Ευρώ το χρόνο, μέσω της αύξησης της παραγωγής του, τη μείωση των λιπασμάτων που χρησιμοποιεί καθώς και μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του τελικού προϊόντος, όλα αυτά ενώ προστατεύει και το περιβάλλον.

  • Elektronio

Η εταιρεία που ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2015 από την Άννα Χλιούρα και τον Παντελή Ζάρκο, έχει ως αντικείμενο την παραγωγή χειροποίητων και προσωποποιημένων ηλεκτρικών ποδηλάτων, ως ένα ρηξικέλευθο τρόπο βιώσιμης μετακίνησης στην πόλη αλλά και ως λύση στο έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Χρησιμοποιώντας μία διαφορετική γεωμετρία στο ηλεκτρικό ποδήλατο, με άνετη θέση οδήγησης αλλά και την ηλεκτρική υποβοήθηση για να καλύπτονται αποστάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Elektronio, κατασκευάζει ένα όχημα που ανήκει στην κατηγορία των mini-cargo, δηλαδή έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει και μικρό φορτίο, με την βοήθεια του κενού που υπάρχει ανάμεσα στους 2 τροχούς, ενώ επίσης ζυγίζει 32 κιλά και είναι το ελαφρύτερο στην κατηγορία των τρίκυκλων ποδηλάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν λειτουργεί με μαζική παραγωγή, παρότι αυτό περιλαμβάνεται στα μελλοντικά της σχέδια, αλλά με κατασκευή ηλεκτρικού ποδηλάτου κατά παραγγελία.

Κατά συνέπεια οι τιμές στα υλικά του οχήματος κυμαίνονται ανάλογα τις απαιτήσεις που θα ζητήσει ο εκάστοτε χρήστης. Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο αφού παραγγελθεί, χρειάζεται 25 με 30 μέρες για να κατασκευαστεί και το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.

  • Muse Sandals.com

Η Muse Sandals της Αναστασίας Ελπίδας Κόκκοτα, έχει ως αντικείμενο την δημιουργία και την παγκόσμια εμπορία χειροποίητων σανδαλιών, μέσω των οποίων προσφέρεται εργασία σε 20 και πλέον γυναίκες της επαρχίας αλλά και μέρος των εσόδων της υποστηρίζουν 1000 και πλέον παιδιά που έχουν ανάγκη. Όπως διευκρινίζει η εταιρεία για κάθε ζευγάρι σανδάλια που πωλείται η Muse Sandals υποστηρίζει ένα ορφανό παιδί στην Ελλάδα. Τα σανδάλια της είναι χειροποιήτα και κατασκευάζονται από γυναίκες στην Κρήτη, την Πάτρα και την Αθήνα. Μέχρι πρότινος η εταιρεία υποστήριζε παιδιά στο ορφανοτροφείο της Πάτρας παρέχοντάς τους μαθήματα αγγλικών, υπολογιστές, μαθήματα επαγγελματικής κατεύθυνσης καθώς και αντικείμενα πρώτης ανάγκης όπως φαγητό αλλά και παιδιά του ειδικού σχολείου Κισσάμου στα Χανιά της Κρήτης.

Όπως αναφέρει η CEO της εταιρείας, «η εμπνευσή ξεκίνησε από την επιθυμία μας να βρούμε ένα βιώσιμο τρόπο να εξασφαλίσουμε υποστήριξη στην επιπλέον εκπαίδευση παιδιών στην Ελλάδα.

  • Nable Solutions

Η Nable Solutions ιδρύθηκε το 2014 με έδρα την Αθήνα με στόχο τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών πληροφορικής υψηλής ποιότητας. Επί της ουσίας σχεδιάζει και αναπτύσσει λογισμικό για smartphones, tablet και άλλες φορητές συσκευές οι οποίες στοχεύουν στη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα. Η Assistant είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η Nable Solutions για την συλλογή των πληροφοριών σχετικά με τις υποδομές που διαθέτουν οι οργανισμοί και την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.

  • Tobea

Η Tobea, που ιδρύθηκε το 2012, δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό ειδικών κατασκευών που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες. Πρόκειται για έναν «τεχνοβλαστό» του Πανεπιστημίου Πατρών και προέκυψε σαν προϊόν έρευνας που διενεργήθηκε από το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του ΠΑνεπιστημίου Πατρών το 2009. Το πρόγραμμα περιελάμβανε το σχεδιασμό και την κατασκευή μιας συσκευής που θα παρείχε την δυνατότητα στα άτομα με κινητική αναπηρία να αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα. Το πρόγραμμα ανατέθηκε στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ από την πρώην Περιφέρεια Αχαΐας. Ύστερα από την επιτυχή έκβαση του προγράμματος, η δουλειά συνεχίστηκε και η συσκευή εξελίχθηκε σε ένα προϊόν (SEATRAC) έτοιμο για εμπορική χρήση. Παράλληλα με αυτό, η ανάγκη για άλλες συσκευές και προϊόντα, τα οποία σχετίζονται με το θέμα της βελτίωσης της ζωής των αναπήρων διαρκώς μεγάλωνε. Το γεγονός αυτό γέννησε την ανάγκη της ίδρυσης μιας εταιρείας που θα ικανοποιούσε τους στόχους αυτούς που από τη φύση τους θα ήταν εκτός των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου και του Πανεπιστημίου γενικότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider