Συστήνεται Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συστήνεται Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής

Την ανάγκη απελευθέρωσης της δυναμικής της πληροφορικής - ενός εξαιρετικού κλάδου της οικονομίας - σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, εξέφρασε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΠΕ για την ψηφιακή οικονομία.

Όπως κατήγγειλε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας που αντιμετωπίστηκε με επιπολαιότητα και αυτό «μας έχει κοστίσει».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «το γεγονός πως είμαστε αναγκασμένοι να ξεκινήσουμε από την αρχή είναι ταυτόχρονα καλό και κακό νέο για αυτό «αν συνεργαστούμε σωστά θα καταφέρουμε να δώσουμε φτερά στην οικονομία». Στην κατεύθυνση αυτή χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ έναν κρισιμότατο κόμβο.

«Πως φτάσαμε να είμαστε 26οι στους 28 σε δείκτες ψηφιακής οικονομίας;», διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

«Όταν ξεκινήσαμε ως κυβέρνηση ένα δισ. ευρώ για έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών διαπιστώσαμε πως δεν μπορεί να εκταμιευτεί αν δεν λύναμε προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί. Έπρεπε να δημιουργήσουμε αρχικά ένα σχέδιο για πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς. Το καταφέραμε και απελευθερώσαμε 400 περίπου εκατ. ευρώ που αποτελούν βάση για τα έργα», εξήγησε.

Δεύτερον, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έπρεπε να δημιουργήσουμε μια δομή στο ανώτατο επίπεδο. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια δομή χωρίς σαφείς αρμοδιότητες. Αυτές οι λύσεις οδήγησαν στο γενικευμένο χάος της ηλεκτρονικής δημόσιας διοίκησης και στη διαφθορά μεγάλων έργων που τα περισσότερα έχουν μείνει στα μισά, ενώ άλλα είναι απαρχαιωμένα.

Συστήνεται Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής

Επιλέξαμε έναν μη επικοινωνιακό δρόμο, τόνισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως «επεξεργαστήκαμε ιδέες και προτάσεις και αποφασίσαμε την άμεση προώθηση και σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, ενός οργάνου που έρχεται να δώσει λύση στα προβλήματα της ψηφιακής ανάπτυξης.

«Επιλέξαμε τη σταδιακή διοικητική μετάβαση για να αξιολογηθεί η αποδοτικότητα του θεσμού και να δούμε πως θα προχωρήσουμε», συμπλήρωσε, ενώ εξήγησε πως «ένα από τα βασικά ζητήματα είναι το πρόβλημα της αιρεσιμότητας. Έχει γίνει πολλή δουλειά όμως πάνω σε αυτούς τους τομείς και θα προχωρήσουμε στην επίλυση των ζητημάτων ώστε η απελευθέρωση χρημάτων του ΕΣΠΑ να γίνει άμεσα».

Έχουμε ως χώρα ανάγκη μια πρόταση για συνολική ανάπτυξη του ψηφιακού κράτους, συνέχισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως αυτή θα πρέπει να «περιλαμβάνει την ουσιαστική προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Έχουμε ανάγκη από μια ανοιχτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση με διασφάλιση της διασυνδεσιμότητας και της διαφάνειας.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, έκανε λόγο για στόχευση σε τρεις άξονες:

- ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία για όλους (πρόσβαση νέας γενιάς nga)

- προστασία της ιδιωτικότητας ιδίως σήμερα που απειλείται πολλαπλώς

- οικονομία του διαμοιρασμού που αφορά και τις μεγάλες παγκόσμιες πλατφόρμες που βασίζονται στην τεχνολογία του υπολογιστικού νέφους (cloud).

«Δεν πρέπει να χάσουνε την ευκαιρία στην Τετάρτη Βιομηχανική Επανάσταση τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα. Μπορούν να διαπρέψουν σε αυτό και να περιορίστεί το brain drain», τόνισε για να δεσμευθεί πως «η πολιτεία θα σταθεί αρωγός στην κάθε προσπάθεια, ώστε να γίνουν ουσιαστικά βήματα «για να περάσουμε στην ψηφιακή οικονομία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider