Πωλητήριο στα κόκκινα δάνεια του ομίλου Κυπριώτη

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πωλητήριο στα κόκκινα δάνεια του ομίλου Κυπριώτη
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τα κόκκινα δάνεια των ξενοδοχείων.

Πωλητήριο στα δάνεια του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη φαίνεται να βάζει η Eurobank, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr

Κύκλοι της τράπεζας, ανέφεραν ότι η πρόθεσή της Eurobank είναι να πουλήσει τη δική της συμμετοχή ανεξάρτητα στα κόκκινα δάνεια του ομίλου, όπως συνέβη στην περίπτωση της Χαλυβουργίας Ελλάδος (οικογένεια Μάνεση) αλλά και του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος, που έχει πέντε ξενοδοχεία, δύο πέντε αστέρων -το Panorama Hotel & Suites και το Maris Suites- και τρία τεσσάρων αστέρων -το Aqualand, το Hippocrates και το Village Resort-, με συνολικά 1.483 δωμάτια, βαρύνεται με μη εξυπηρετούμενες τραπεζικές υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τα 100 εκατομμυρία ευρώ.

Μάλιστα οι πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς και Eurobank, αφού κατήγγειλαν τα δάνεια, προσέφυγαν πριν από ένα χρόνο στο Πρωτοδικείο ζητώντας να τεθεί σε ειδική διαχείριση η επιχείρηση και να εκπλειστηριαστούν τα ξενοδοχεία. Όμως η προσπάθεια αυτή προσέκρουσε στη Δικαιοσύνη.

Ο όμιλος Κυπριώτη είναι ενας από τους πολλούς ξενοδχειακούς ομίλους που θέτουν σε στενό μαρκάρισμα οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το αμέσως επόμενο διάστημα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα κάνουν απαιτητά πολύ περισσότερα κόκκινα δάνεια ξενοδοχείων και μάλιστα ανεξαρτήτως μεγέθους είτε των μονάδων είτε και των ξενοδοχειακών ομίλων.

Να σημειωθεί ότι τα κόκκινα δάνεια στα ξενοδοχεία υπολογίζονται στα 3,6 δισ. ευρώ (NPEs και NPLs). Ακόμα κι αν παράγοντες του κλάδου σημειώνουν ότι τα τελευταία αναλογούν σε μικρό ποσοστό των επιχειρηματικών δανείων συνολικά, διευκρινίζουν ότι συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά αν πρόκειται για πεντάστερα και τετράστερα. Ειδικότερα, από τα 3 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, το 1 δισ. ευρώ περίπου υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε πέντε υπερδανεισμένες μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε παλαιότερη δήλωσή του έχει επισημάνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τουριστικού τομέα, τα οποία αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, ανέρχονταν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016 σε ποσοστό 54,3%. Τόνιζε μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο του αντίστοιχου δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του συνόλου της οικονομίας (45,1%) και ότι το φαινόμενο θα πρέπει να ερευνηθεί και να αντιμετωπισθεί.

Βάσει έρευνας της PwC για τον ελληνικό ξενοδοχειακό τομέα, το 2017 και το 2018 πραγματοποιήθηκαν 18 μεγάλες πωλήσεις ξενοδοχείων, κυρίως ως εκποιήσεις μη βασικών περιουσιακών στοιχείων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αυτά τα ξενοδοχεία αντιστοιχούν σε 13.319 κλίνες και τα συνολικά κεφάλαια που επενδύθηκαν είναι της τάξης των 310 εκατ. ευρώ, αναφέρει η PwC. Επιπλέον υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 400 ξενοδοχεία με μη βιώσιμο δανεισμό, που πρέπει πρώτα να αναδιαρθρώσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους πριν προσελκύσουν νέες επενδύσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider