Τα «κατεβασμένα ρολά» θα επιλέξουν πολλοί ξενοδόχοι φέτος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «κατεβασμένα ρολά» θα επιλέξουν πολλοί ξενοδόχοι φέτος
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη μερίδα του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας είναι διστακτική ως προς την επαναλειτουργία των μονάδων και σε αυτό συμβάλλουν αρκετοί παράγοντες.

Προβληματισμός επικρατεί στους ξενοδόχους για την επόμενη μέρα της πανδημίας, με αρκετούς εξ αυτών να εξετάζουν σοβαρά την επιλογή του να κρατήσουν κλειστές τις ξενοδοχειακές τους μονάδες ακόμα κι όταν αρθεί η αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για το σύνολο των μονάδων της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη μερίδα του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας είναι διστακτική ως προς την επαναλειτουργία των μονάδων και σε αυτό συμβάλλουν αρκετοί παράγοντες.

Πρωταρχικό ρόλο στην απόφαση της μη επαναλειτουργίας τους παίζουν τα σημαντικά λειτουργικά κόστη σε συνδυασμό με την μειωμένη τουριστική σεζόν και την χλιαρή ζήτηση που αναμένεται να υπάρξει ευθύς μετά την άρση των περιορισμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέροουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς στο insider.gr οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες καταφέρνουν να περάσουν στην κερδοφορία μετά από τέσσερις «καλούς» μήνες, μήνες δηλαδή με υψηλή πληρότητα. Δεδομένων λοιπόν των ακυρώσεων που έχει δεχτεί ο κλάδος, ακόμα και πριν το λουκέτο, αλλά και των εκτιμήσεων για χλιαρή ζήτηση τους μήνες του καλοκαιριού, τουλάχιστον από το εξωτερικό που παραδοσιακά εισφέρει το 90% του τζίρου των ξενοδοχείων, η χρονιά αποδεικνύεται ζημιογόνα. «Αν δεν ανοίξουμε τις μονάδες ενδέχεται αυτή η ζημιά να περιοριστεί ειδικά αν η απόφαση για επιστροφή στην κανονικότητα έρθει μέσα στο καλοκαίρι» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο insider.gr

Να θυμίσουμε εδώ ότι μόνο στο πρώτο δεκαπενθήμερο από την εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα, οι ακυρώσεις έγραψαν απώλειες της τάξης των 522 εκατ. ευρώ για τα ελληνικά ξενοδοχεία. Αντίστοιχα οι πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν πως το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 56,3% ενώ το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 56,1%. Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δισ. για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3,26 δισ. για τα εποχικής και συνακόλουθα η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δισ.

Ακόμα βέβαια κι αν θελήσουν να ρισκάρουν, ανοίγοντας το σύνολο ή μέρος των μονάδων τους υπό προϋποθέσεις, εφόσον δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο θα ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ενός πιθανού κρούσματος. «Το σενάριο αυτό θα ήταν καταστροφικό γιατί θα έβαζε σε καραντίνα το σύνολο των επισκεπτών του ξενοδοχείου ενώ θα είχε τραγικό αντίκτυπο και στην φήμη του καταλύματος» εξηγεί στέλεχος της τουριστικής αγοράς. «Κι αν αυτό συμβεί ενόσω λειτουργούμε, τί θα συμβεί με τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις; Πού θα μείνουν όσοι φτάνουν εκείνη την ημέρα και πώς θα φύγουν όσοι είχαν προγραμματίσει να αποχωρήσουν; Τα ξενοδοχεία θα κληθούν να λύσουν μια πολυσύνθετη εξίσωση σε αυτή την περίπτωση και να επωμιστούν τα ίδια την μεγάλη ζημιά» συμπληρώνει. Παράλληλα βέβαια, κάτι τέτοιο θα έπληττε και την μέχρι τώρα άρτια ως προς την σωστή διαχείριση της πανδημίας, εικόνα της χώρας. «Θα χαθεί δηλαδή το μέχρι σήμερα μεγάλο πλεονέκτημα για την αναβίωση του κλάδου».

Πέρα βέβαια από αυτά, ένα ακόμα ερωτηματικό που γεννάται στους ξενοδόχους για την επόμενη ημέρα είναι οι συνθήκες που θα ισχύουν για την πρόσβαση των επισκεπτών στα καταλύματά τους. Με το μεγαλύτερο μέρος των αεροσκαφών να παραμένουν καθηλωμένα και την αγορά να αμφιβάλλει για την επιβίωση αρκετών αεροπορικών εταιρειών μετά το πέρας της πανδημίας, το πτητικό πρόγραμμα τίθεται εν αμφιβόλω για φέτος. «Ακόμα κι αν σηκωθούν τα αεροπλάνα βέβαια, το πιο πιθανό είναι να μπορούν να μεταφέρουν λιγότερους σε αριθμό επιβάτες για λόγους ασφαλείας. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το κατά πόσο έτοιμοι θα είναι οι ταξιδιώτες να συγχρωτιστούν σε έναν μη αεριζόμενο χώρο για κάποιες ώρες, παρά τα μέτρα που είναι σίγουρο ότι θα λαμβάνουν οι αεροπορικές εταιρείες» συμπληρώνει ξενοδόχος που διατηρεί μονάδα εποχικής λειτουργίας στο νησί της Ρόδου. Αντιστοίχως αβέβαιη είναι η εικόνα και για τις θαλάσσιες μεταφορές.

Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για τους ξενοδόχους με μεγάλες μονάδες και ειδικά με μονάδες στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι οποίες έχουν παραδοσιακά πιο περιορισμένη τουριστική σεζόν.

Το σίγουρο είναι, όπως συνομολογούν παράγοντες του κλάδου, ότι πολλοί ξενοδόχοι θα επιλέξουν να μείνουν με κατεβασμένα ρολά σε μία προσπάθεια να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας και να μετριάσουν τις ήδη μεγάλες απώλειες που έχει φέρει η εξάπλωση της πανδημίας στο σύνολο του κλάδου. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο συνεργιών ώστε να δημιουργηθεί η απαιτούμενη, για τα λειτουργικά κόστη, πληρότητα σε μέρος των μονάδων τους.

Το μόνο που θα μπορούσε να βελτιστοποιήσει την κατάσταση, όπως διευκρινίζουν στο insider.gr, θα ήταν η υιοθέτηση «γενναίων» μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης, τα οποία θα δώσουν ώθηση σε κάποιους να πάρουν το ρίσκο. Να θυμίσουμε ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ήδη καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο Δέσμη Μέτρων για την επανέναρξη των ξενοδοχείων. Αυτή περιλαμβάνει υγειονομικούς όρους λειτουργίας, φορολογικές, εργασιακές και τραπεζικές ρυθμίσεις καθώς και επιμέρους στοχεύσεις με στόχο να οι ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας να επιβιώσουν στην μέτα-κορονοϊού εποχή και να εισφέρουν μακροπρόθεσμα στην επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider