Σε τρεις πυλώνες οι προτάσεις των φορέων του τουρισμού για την επόμενη μέρα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τρεις πυλώνες οι προτάσεις των φορέων του τουρισμού για την επόμενη μέρα
Την ανάγκη για άμεσα και τολμηρά μέτρα στήριξης υπογραμμίζουν οι φορείς του κλάδου ώστε να συνεχίσει τη διαχρονική εθνική και κοινωνική προσφορά του.

Σε τρεις πυλώνες βασίζονται τα αιτήματα των φορέων του τουρισμού προς την κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα του κλάδου, ενός κλάδου που αποτελεί την «βαριά βιομηχανία» της χώρας εδώ και χρόνια και ο οποίος έχει πληγεί δριμύτατα από την πανδημία του κορονοϊού και την διακοπή των μετακινήσεων που αυτή έχει επιφέρει.

Την ανάγκη για ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και βιώσιμα πρωτόκολλα λειτουργίας μεταφορών και τουριστικών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι μεταφορές και καταλύματα δεν θα λειτουργούν τουλάχιστον έως τα τέλη Μαΐου, υπογραμμίζει από πλευράς του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. Εξίσου αναγκαία κρίνεται, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, και η μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο του τουριστικού κλάδου ώστε το ελληνικό τουριστικό προϊόν να καταστεί και πάλι ανταγωνιστικό και να διεκδικήσει μερίδιο από την διεθνή πίτα. Τέλος απαραίτητη είναι και η επιδότηση της εργασίας στον τουριστικό κλάδο, ώστε να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας και να αποφευχθεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς επιδοτούμενων ανέργων.

«Η πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά και η αβεβαιότητα για το αύριο, να δημιουργεί ένα εκκρεμές που κινείται από τον φόβο έως τη δημιουργία προσδοκιών. Η απόλυτα πετυχημένη έως σήμερα διαχείριση της κατάστασης από την πολιτεία, υγειονομικά και από άποψη μέτρων, δεν μπορεί να σταματήσει εδώ. Τώρα είναι η στιγμή, πιο επιτακτική από ποτέ, να δοθεί το στίγμα της επόμενης μέρας και να αποδειχθεί πόσο ρεαλιστική και γρήγορη μπορεί να είναι η επάνοδος στην οικονομική κανονικότητα» τονίζει ο κ. Ρέτσος.

Παράλληλα βέβαια ο κ. Ρέτσος υπογραμμίζει και μια ακόμα παράμετρο που πρέπει να ληφθεί υπόψη στο αμήχανο μεσοδιάστημα που διανύουμε, τη διαχείριση των προσδοκιών. «Οι μεν ηγήτορες του τουριστικού τομέα να διεκδικούν ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα και όχι μαξιμαλιστικά, η δε πολιτεία να δράσει άμεσα και ουσιαστικά, οριοθετώντας τους κανόνες και το μέγεθος των προσδοκιών, πριν αυτές γίνουν ανεξέλεγκτες» σημειώνει σε δεύτερη ανάρτησή του ξεκαθαρίζοντας ότι ο πανικός του τουριστικού κλάδου δεν θα πρέπει να αυξήσει στο έπακρο τις απαιτήσεις, γιατί «το παραδοσιακό κράτος “πατερούλης”, έτσι όπως το ζήσαμε 10ετίες, δεν υφίσταται πλέον. Αποδομήθηκε βίαια τη 10ετία των μνημονίων».

«Υγειονομικά πρωτόκολλα, διαφοροποιημένα ανά υπηρεσία και μέγεθος ξενοδοχείου, ώστε να είναι πρακτικά υλοποιήσιμα, χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικές ελαφρύνσεις για την τόνωση της ρευστότητας των ξενοδοχείων τα οποία καλούνται να επιβιώσουν μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλής ζήτησης και υψηλού ανταγωνισμού αλλά και επιδότηση της εργασίας για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού των ξενοδοχείων ζητά από πλευράς του και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. «Οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν εύλογες προσδοκίες για τη στήριξή τους από την Πολιτεία σε αυτή τη δίχως προηγούμενο συγκυρία και τα ξενοδοχεία έχουν ανάγκη από άμεσα και τολμηρά μέτρα στήριξης ώστε να συνεχίσουν τη διαχρονική εθνική και κοινωνική προσφορά τους», επισημαίνει ο πρόεδρός του, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο κ. Βασιλικός τονίζει επίσης πως ο κλάδος των ξενοδοχείων «με ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική απέναντι σε πελάτες και συνεργάτες, η οποία μάλιστα απορρόφησε και τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη που κλήθηκαν να σηκώσουν και με ιδιωτικές επενδύσεις που μόνο για ανακαινίσεις ξενοδοχείων φτάνουν το 1 δισ. ευρώ το χρόνο, συνέβαλε τα μέγιστα στο να ξεπεραστεί η δεκαετής κρίση και να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, στηρίζοντας τα δημόσια έσοδα και την απασχόληση, όπως ευρέως πλέον γίνεται αποδεκτό».

Να υπενθυμίσουμε ότι η δέσμη προτεινόμενων μέτρων που το ΞΕΕ είχε καταθέσει στο υπουργείο τουρισμού πέρα από τους υγειονομικούς όρους λειτουργίας για την επανέναρξη των δραστηριοτήτων και την στήριξη των εργαζομένων του κλάδου προβλέπει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13% από 1/7/2020 έως 31/12/2020, καθώς και τη μετάπτωση του ΦΠΑ στις εγχώριες μεταφορές στο 13% για το ίδιο χρονικό διάστημα και την ενίσχυση των δράσεων τουριστικής προβολής. Τέλος κάνει λόγο και για γενναίες αποφάσεις στις σχέσεις ξενοδόχων και τραπεζών, ώστε να να αποφευχθεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων στον τουρισμό.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για τη στήριξη της ξενοδοχειακής αγοράς. Πέρα από τα παραπάνω οι ξενοδόχοι ζητούν την κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης και την πρόβλεψη ειδικού πλαισίου για την μακροχρόνια αποπληρωμή των υφιστάμενων ξενοδοχειακών δανείων αλλά και την προσωρινή αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας.

Να σημειωθεί ότι η ζημιά που θα «γράψουν» φέτος μόνο τα ξενοδοχεία υπολογίζεται προς το παρόν σε 4,46 δισ. σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Την ίδια στιγμή περίπου 45.142 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν άμεσα να χαθούν την ώρα που το 65% των ξενοδοχείων εκτιμά ως πιθανό ή πολύ πιθανό το σενάριο πτώχευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider