«Πυρετός» διαβουλεύσεων για την επόμενη μέρα στον τουρισμό

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πυρετός» διαβουλεύσεων για την επόμενη μέρα στον τουρισμό
Σε συνεχείς επαφές βρίσκονται τα υπουργεία τουρισμού των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και τοπικοί φορείς με το αρμόδιο υπουργείο της χώρας με στόχο να προσδιοριστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και λοιπές παράμετροι για την επανεκκίνηση του κλάδου.

Σε συνεχείς επαφές βρίσκονται τα υπουργεία τουρισμού των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και τοπικοί φορείς με το αρμόδιο υπουργείο της χώρας σε μια προσπάθεια να προσδιοριστούν τα μέτρα για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου.

Ειδικότερα σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της έξαρσης του κορονοϊού στην τουριστική βιομηχανία, τα μέτρα μετριασμού καθώς και η στρατηγική ανάκαμψης για το σύνολο του τουριστικού οικοσυστήματος, το οποίο έχει πληγεί σφόδρα από την πανδημική κρίση.

Η Επιτροπή παρουσίασε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τη στήριξη του τομέα, καθώς και τις βασικές γραμμές του σχεδιασμού της, για την κοινή αντίδραση κι αντιμετώπιση της κρίσης του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρθηκε κατά την χθεσινή σύσκεψη, η Επιτροπή θα προτείνει μέτρα για την περαιτέρω παροχή βοήθειας στον τομέα του τουρισμού ενόψει της θερινής περιόδου, μεταξύ των οποίων και κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφαλή λειτουργία των τουριστικών εγκαταστάσεων σε ολόκληρη την Ένωση.

«Θα χρειαστούν πρωτοφανείς πόροι για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση. Υπάρχει ανάγκη για έναν ισχυρό προϋπολογισμό της ΕΕ, ώστε να ξεκινήσει η πορεία προς την ευρωπαϊκή ανάκαμψη και μια ισχυρότερη και ανθεκτικότερη Ένωση. Θα χρειαστούμε ταχεία δράση, πραγματισμό και δημιουργικότητα για την ανάκαμψη και την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής και βιώσιμης τουριστικής βιομηχανίας. Πάνω απ’ όλα, όμως, η κρίση αυτή απαιτεί αλληλεγγύη» δήλωσε σχετικά ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς.

Παράλληλα επεσήμανε ότι καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να ξεπεράσει αυτή την κρίση δεδομένου ότι ο αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγαλύτερος από την μείωση του 0,4% που έφερε η επιδημία του ιού SARS στις παγκόσμιες αφίξεις το 2003 αλλά και από την μείωση του 4% που προκλήθηκε από την οικονομική κρίση του 2009.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η ταξιδιωτική κίνηση θα κάνει βουτιά της τάξης του 20% με 30% φέτος. Αντιστοίχως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α) προβλέπει ότι η πτώση της παγκόσμιας τουριστικής οικονομίας θα κυμανθεί μεταξύ 45% με 70%.

Την κοινή ενωσιακή προσέγγιση της Επιτροπής υποστηρίζει το μεγαλύτερο μέρος των κρατών μελών, αφού με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η ρευστότητα και θα διατηρηθεί μια δίκαιη ισορροπία συμφερόντων μεταξύ των τουριστικών πρακτόρων και των καταναλωτών.

Την χάραξη και υλοποίηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναθέρμανση της ζήτησης και την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας υπογράμμισε και η Ελλάδα, μέσω του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη. Ειδικότερα ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενιαίους κανόνες για την επανεκκίνηση εναέριων, θαλάσσιων και οδικών μεταφορών ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη μετακίνηση των ταξιδιωτών της ΕΕ, για διαμόρφωση κοινών πρωτοκόλλων για αεροδρόμιο, ξενοδοχεία, ΜΜΜ, εστίαση κ.α καθώς και για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για τον Τουρισμό. Επιπλέον ο έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και στην παροχή από πλευράς της Ένωσης ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων τόσο για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης ( voucher για αεροπορικές αποζημιώσεις, υποστήριξη εργασίας, στήριξη της ζήτησης κ.α) όσο και για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης, όπως για παράδειγμα κάποιο νέο ΕΣΠΑ για τον τουρισμό.

Να σημειωθεί ότι σε αυτό το πλαίσιο η χώρας μας συνυπέγραψε μαζί με οκτώ άλλες χώρες - εταίρους( Ισπανία, Γαλλία, Ρουμανία , Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος, Βουλγαρία, Πορτογαλία) κοινή θέση η οποία προωθήθηκε από την Ισπανία και στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι είναι επείγον η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει, μέσω του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και μέσω του Πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τη στρατηγική διατήρησης των παραγωγικών δομών και της απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού επεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα η ομάδα εργασίας του υπουργείου Τουρισμού με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται το προσεχές διάστημα.

Για το λόγο αυτό μάλιστα το βράδυ της Δευτέρας, 27 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη υπό τον υπουργό Τουρισμού παρουσία και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Α. Σκέρτσου και τουριστικών φορέων της χώρας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη οι κ.κ. Γιάννης Ρέτσος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Βήλος και Αλεξαντερ Τσινέλ από την Fraport Greece, Γιάννης Παράσχης από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και Παναγιώτης Αρκουμανέας πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καθώς και ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τους μετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν και τα πρωτόκολλα λειτουργίας των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό, τα οποία επεξεργάζεται ειδική ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Αθηνών. Η ύπαρξη ενιαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την επαναλειτουργία του κλάδου, είναι κάτι που επιζητά σύσσωμη η τουριστική βιομηχανία αφού μόνο έτσι μπορεί να εγκαινιαστεί μια υγειονομικά ασφαλής «επόμενη μέρα».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες έχει «κλειδώσει» το σταδιακό άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων, με τις μονάδες δωδεκάμηνης λειτουργίας να ανοίγουν στις αρχές του Ιουνίου και τις εποχικές στις αρχές Ιουλίου, αν φυσικά η επιδημιακή καμπύλη μείνει σταθερή και το επιτρέψει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider