«Μικρό καλάθι» για τον τουρισμό και το 2021

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μικρό καλάθι» για τον τουρισμό και το 2021

Δύσκολη και με πολλές απαιτήσεις θα είναι και η επόμενη χρονιά για τον κλάδου του τουρισμού, με τις όποιες ελπίδες να στρέφονται αποκλειστικά στο δεύτερο εξάμηνο. Στις ιδιαίτερες συνθήκες που θα ισχύσουν και το 2021 αλλά και στα προσκόμματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο κλάδος αναφέρθηκε άλλωστε και ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης σε χθεσινή τηλεδιάσκεψή του με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσο τονίζοντας ότι «πέρα από δύσκολη, η επόμενη χρονιά θα είναι και κρίσιμη, εξαιτίας των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει η πανδημία».

Ο κ. Θεοχάρης υπεραμύνθηκε της απόφασης να ανοίξει ο τουρισμός το καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι η συνεργασία των φορέων ήταν άμεση, τα συστήματα ελέγχων αποτελεσματικά και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων υποδειγματική ώστε η σεζόν να ολοκληρωθεί με επιτυχία διαφοροποιώντας και την χώρα μας ως προορισμό. «Το πόσο καλά τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα από τις εταιρείες τις οποίες εκπροσωπεί ο ΣΕΤΕ φαίνεται από το γεγονός ότι βρέθηκαν μόλις δύο κρούσματα σε εργαζόμενους από περισσότερα από 4.000 τεστ που πραγματοποιήθηκαν. Συνολικά η τουριστική βιομηχανία έδειξε επαγγελματισμό, γρήγορα αντανακλαστικά και σοβαρότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την επιτυχία σύμφωνα με τον ίδιο επισφράγισαν άλλωστε και οι διάφορες διεθνείς διακρίσεις που απέσπασαν εταιρίες του κλάδου, ο ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού, τοποθετώντας την Ελλάδα στην κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής ελίτ: «Τα βραβεία που έλαβαν η ‘Aegean’ και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ πιστοποιούν ότι και σε διεθνές επίπεδο τα πήγαμε καλά. Για πρώτη φορά βραβεύτηκαν ο ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού από τα ‘World travel Awards’, μια μεγάλη διάκριση και αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, βάσει των εμπειριών των ανθρώπων που επισκέφτηκαν τη χώρα μας». «Ευχαριστώ για τον επαγγελματισμό που έδειξε συνολικά η τουριστική βιομηχανία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης για τα αντανακλαστικά και τη σοβαρότητα που έδειξαν τα μέλη του ΣΕΤΕ.

Όσον αφορά στις επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα για το «αν η σεζόν άνοιξε με ασφάλεια», ο υπουργός Τουρισμού επανέλαβε ότι «η χώρα μας είναι ασφαλής και αυτό αποδεικνύεται από κάθε άποψη. Χώρες, όπως το Ισραήλ, που δεν άνοιξαν τα σύνορά τους ή η Κύπρος, που έλαβαν πιο αυστηρά μέτρα, δεν γλίτωσαν το δεύτερο κύμα της πανδημίας». Συμπλήρωσε μάλιστα πως η βασική πηγή αυτής της κριτικής εδράζεται στην εσφαλμένη εντύπωση πως ‘εξοντώθηκε’ ο κορονοϊός μετά το πρώτο κύμα και τόνισε πως η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα κάνει κακό και στον τουρισμό και στη χώρα μας».

«Ο τουρισμός έπρεπε να ανοίξει και καλώς άνοιξε» ανέφερε από πλευράς του και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος τονίζοντας ότι ο «τουρισμός δεν ευθύνεται για το δεύτερο κύμα κορονοϊού στην χώρα μας, και προφανή απόδειξη γι’ αυτό αποτελούν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ». Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο μάλιστα η τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε ο κλάδος για να λειτουργήσει σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες αφήνει παρακαταθήκη θετικών εμπειριών για το μέλλον. «Οι παραλείψεις ήταν αναμενόμενες και οι περισσότερες διορθώθηκαν εγκαίρως, όπως με τα υποδειγματικά PLF στα αεροδρόμια, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιο γρήγορα και στα χερσαία σύνορα. Δείξαμε στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειρίζεται ένα τεράστιο πρόβλημα και να αντιμετωπίζει αυτό το μεγάλο υγειονομικό ρίσκο με επιτυχία. Αυτή είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον, όπως και η εμπειρία που απέκτησαν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, λειτουργώντας μέσα σε ένα τέτοιο υβριδικό περιβάλλον» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Δύο μεγάλοι κίνδυνοι για την επόμενη χρονιά

Αναφερθείς στις προοπτικές της επόμενης χρονιάς, ο κ. Θεοχάρης φάνηκε επιφυλακτικός κυρίως λόγω του κινδύνου να μην υπάρξουν ενιαίοι οργανωμένοι κανόνες – παρότι η συζήτηση για την υιοθέτησή τους είναι συνεχής - αλλά και του ανταγωνισμού που, όπως εκτιμά, θα ενταθεί σε μεγάλο βαθμό. Ως πρόεδρος της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, εκτίμησε ότι όλες οι χώρες που μέχρι χθες πρωταγωνιστούσαν στο τουριστικό στερέωμα θα ξεκινήσουν «με αρκετά μεγάλη δυναμικότητα κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ένα σκληρό πόλεμο τιμών δημιουργώντας άλλης φύσης προβλήματα. «Προφανώς, το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει τους τρόπους να αντισταθεί και να αμυνθεί, αλλά θα είναι μια μεγάλη πρόκληση η επόμενη χρονιά».

Δεδομένων των προαναφερθέντων προκλήσεων μάλιστα οι δύο πρόσθετοι στρατηγικοί στόχοι του υπουργείου Τουρισμού και κατ' επέκταση του ΕΟΤ είναι τα ψηφιακά εφόδια και η διαφήμιση. Στην πρώτη περίπτωση, αυτή των digital assets, θα δοθεί έμφαση στο «Visit Greece» και στην αντίστοιχη mobile εφαρμογή, η οποία σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη μετρά ήδη 550.000 λήψεις (downloads), ενώ 450.000 χρήστες έχουν βάλει «preference». Προέτρεψε μάλιστα τις επιχειρήσεις του κλάδου που δεν έχουν ενταχθεί σε αυτή να το κάνουν αφού πέρα από το προσωπικό όφελος, το ενισχυμένο περιεχόμενο θα βελτιώσει και τη συνολική εμπειρία του χρήστη.

Όσον αφορά τη δεύτερη στρατηγική κατεύθυνση, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι στόχος πρέπει να είναι η συνεχής παρουσία μέσω διαφήμισης και συνδιαφήμισης, και στο επίπεδο στήριξης των αεροπορικών θέσεων και στο επίπεδο της διαφήμισης με τους tour operators.

Σχετικά με τις προοπτικές της επόμενης χρονιάς, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ φάνηκε πιο αισιόδοξος εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει σταδιακά από το β’ εξάμηνο του έτους, εδράζοντας μέρος της αισιοδοξίας του και στην πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ. «Η πολιτική αλλαγή στις Η.Π.Α. μας δημιουργεί αισιοδοξία, αναφορικά με τις σχέσεις της με την Ευρώπη. Η αμερικανική αγορά είναι από τις πλέον σημαντικές για τη χώρα μας. Ευχόμαστε το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να αποτελέσει την απαρχή της επιστροφής στην κανονικότητα για τον ελληνικό τουρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρήση και την επόμενη χρονιά του «Τουρισμός για όλους»

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν και τα προγράμματα εσωτερικού τουρισμού, οι δικαιούχοι των οποίων δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν λόγω του lockdown. Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοχάρης έχει ήδη συμφωνηθεί η μεταφορά των χρημάτων του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» αλλά και του συστήματος «voucher» του ιδιωτικού τομέα για την επόμενη χρονιά. Πλέον αναμένεται η ψήφιση των σχετικών διατάξεων κατόπιν συνεννόησης σε επίπεδο προϋπολογισμού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider