Τουρισμός: Με δύο ταχύτητες τρέχει και η φετινή σεζόν

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρισμός: Με δύο ταχύτητες τρέχει και η φετινή σεζόν
Οι επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου, οι διαφορετικοί ρυθμοί ανάπτυξης των προορισμών και ο αστερίσκος της μέσης δαπάνης

Με ανοδικούς ρυθμούς έναντι της περσινής χρονιάς ρεκόρ εξακολουθεί να κινείται ο τουρισμός, ενισχύοντας μόλις το πρώτο πεντάμηνο του έτους κατά 16,2% τις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Παρότι βέβαια η χώρα υποδέχτηκε 20% και πλέον περισσότερους ταξιδιώτες σε σχέση με πέρυσι την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου, το φαινόμενο των διαφορετικών ταχυτήτων ανάπτυξης των τουριστικών προορισμών εξακολουθεί να ισχύει, βαραίνοντας δυσανάλογα κάποιους και στερώντας έσοδα από άλλους.

Ανοδική η πορεία του τουρισμού το α΄ εξαμήνο

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου που παρουσιάστηκαν χθες από την ΤτΕ, το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί κι οι Αμερικάνοι, κατά κύριο λόγο, που επισκέφτηκαν την Ελλάδα έφτασαν τις 6.943,9 χιλ. συνεισφέροντας 3.806,3 εκατ. ευρώ στις ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας.

Η αθρόα προσέλευση συνεχίστηκε μάλιστα και τον Ιούνιο με τις αφίξεις στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας να αυξάνονται κατά 12,9% φτάνοντας τα 3,30 εκατ. επιβάτες. Τροφοδοτήθηκαν δε κυρίως από την διεθνή επιβατική κίνηση η οποία αυξήθηκε κατά 15,4% έναντι αύξησης 7,5% της κίνησης εσωτερικού. Αντίστοιχα η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια τον ίδιο μήνα παρατηρήθηκε αυξημένη κατά 5,9% τον Ιούνιο και κατά 7,8% αυξημένη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η άνοδος αναμένεται να συνεχιστεί βάσει των προκρατήσεων και δεδομένου ότι η χώρα συγκαταλέγεται στο top 5 των ευρωπαϊκών προορισμών που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μέχρι και τον Νοέμβριο οι κάτοικοι τη γηραιάς ηπείρου, σύμφωνα μρε την έρευνα «Monitoring Sentiment for Intra-European Travel – Wave 19» που πραγματοποίησε η MINDHAUS για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission - ETC). Δεν αναμένεται ωστόσο να επιμεριστεί ισόποσα στο σύνολο των περιφερειών της χώρας.

Τροχοπέδη ο τουρισμός δύο ταχυτήτων

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, οι διαφοροποιήσεις μεταξύ της ανόδου των προορισμών παραμένουν, υπογραμμίζοντας τις διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες κινείται και η φετινή σεζόν. Πέρα από προορισμούς όπως η Καβάλα που υποδέχτηκαν τον Ιούνιο με αρνητικό πρόσημο ( η πτώση της επιβατικής κίνησης έφτασε το -0,8%), μειωμένη παρατηρήθηκε η κίνηση και στο δημοφιλές νησί των Ανέμων, το οποίο από πέρυσι δείχνει να χάνει μέρος της αίγλης του.

Υποτονική σε σχέση με άλλους προορισμούς ήταν και η άνοδος της επιβατικής κίνησης στην Κεφαλλονιά και στην Θεσσαλονίκη η οποία αυξήθηκε κατά μόλις 2,4% όταν σε άλλους προορισμούς όπως τα Χανιά, η Ρόδος και η Σάμος η αύξηση έφτασε το +10,9%, +9,7% και +11,5% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα η αυξημένη κινητικότητα, τόσο δια αέρος όσο και δια θαλασσής σε άλλους, φάνηκε ήδη από τον Ιούλιο να εξαντλεί την φέρουσα ικανότητα συγκεκριμένων προορισμών και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτέλεσε η Σαντορίνη. Οι πολυάριθμοι επισκέπτες της κρουαζιέρες μαζί με τους αυξημένους επιβάτες των αεροπορικών ώθησαν τον Προέδρο της Τοπικής Κοινότητας Θήρας, Πάνο Καβαλλάρη να ζητήσει από τους κατοίκους της Θήρας να μείνουν σπίτι τους, μέσω των κοινωνικών δικτύων. Γεγονός που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε τοπικές αντιδράσεις και άνοιξε για ακόμα μια φορά την κουβέντα για τον υπερτουρισμό και τις διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης του κλάδου στη χώρα μας.

Ο αστερίσκος της μέση δαπάνης

Την εικόνα των διαφορετικών ταχυτήτων επιβεβαιώνουν άλλωστε και παράγοντες της τουριστικής αγοράς. Σύμφωνα με ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στη Χαλκιδική που μίλησε στο Insider μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, η κίνηση για τον δημοφιλή προορισμό διακοπών της Βόρειας Ελλάδας ήταν μειωμένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Οι πληθωριστικές πιέσεις δε φάνηκε να αφήνουν ακόμα πιο ισχυρό αποτύπωμα στην κατανάλωση, η οποία σύμφωνα με παράγοντες από τον χώρο της εστίασης της ίδιας περιοχής, είναι μέχρι και σήμερα, περιορισμένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

Γεγονός που επισφράγισαν εν μέρει και τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ τα οποία έδειξαν ότι η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών ακολουθεί πτωτική πορεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία η μέση δαπάνη μειώθηκε τον Μάιο κατά 12,2% σε σχέση με πέρυσι πέφτοντας στα 604,5 ευρώ από 688,9 ευρώ το 2023. Σε επίπεδο πενταμήνου βέβαια, παρότι η πτώση είναι μικρότερη το αρνητικό πρόσημο διατηρείται. Την περίοδο Ιανουαρίου Μαΐου η μέση δαπάνη διαμορφώθηκε σε 525,1 ευρώ έναντι 544,7 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023 και 554,2 το αντίστοιχο διάστημα του 2022 με την πτώση να φτάνει το -3,6% σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο «υπνοτουρισμός» είναι το νέο travel trend

Τουρισμός: Διψήφια άνοδος και μεγαλύτερη διασπορά των τουριστών τα χαρακτηριστικά του 2024

Τουρισμός: Πάνω σε πληρότητες κάτω σε τιμές η Αθήνα έναντι των ανταγωνιστών 

gazzetta
gazzetta reader insider insider