Αυξάνουν οι ανησυχίες στον τουρισμό - Η διάρκεια της σύγκρουσης θα κρίνει τις επιπτώσεις

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνουν οι ανησυχίες στον τουρισμό - Η διάρκεια της σύγκρουσης θα κρίνει τις επιπτώσεις
Αυξάνει η αγωνία για το φετινό τουριστικό καλοκαίρι ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα θα εξαρτηθούν από την χρονική διάρκεια αλλά και την ένταση της σύγκρουσης.

Αυξάνουν οι ανησυχίες για την πορεία του φετινού τουρισμού καθώς η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία συνεχίζεται και ο ουκρανικός στρατός με σκληρές μάχες κοντά στην πρωτεύουσα του Κιέβου προσπαθεί να απωθήσει την ρωσική εισβολή.

Παρότι εμφανείς ενδείξεις δεν υπάρχουν, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι η πολεμική σύγκρουση θα μπορούσε να απειλήσει το ανοδικό ρεύμα του κλάδου. Οι ακυρώσεις μέχρι στιγμής είναι πολύ λίγες και αφορούν τις χώρες που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη περιοχή. Άλλωστε η πλειονότητα των κρατήσεων και για φέτος το καλοκαίρι είναι ευέλικτες. Ωστόσο επισημαίνουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από την χρονική διάρκεια αλλά και την ένταση της σύγκρουσης. Πέρα από την διάρκεια και τη σφοδρότητα της σύγκρουσης καθοριστικό παράγοντα αναμένεται να αποτελέσει και το περιεχόμενο των κυρώσεων των Ευρωπαίων προς την Ρωσία, με τον αποκλεισμό των Ρώσων τουριστών ωστόσο να μην χαρακτηρίζεται πιθανό ενδεχόμενο. Κι αυτό γιατί οι Ρώσοι αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού τουρισμού που κατευθύνεται τόσο στην Βόρεια Ελλάδα όσο και στα ελληνικά νησιά.

Ειδικά για το φετινό καλοκαίρι, το τουριστικό ρεύμα τόσο από την Ουκρανία όσο κι από την Ρωσία αναμενόταν αυξημένο. Ειδικά στην περίπτωση της Ρωσίας μάλιστα οι ελπίδες αναπτερώθηκαν περαιτέρω μετά και το μνημόνιο (MoU) που υπέγραψαν τέλος Δεκεμβρίου η ρωσική Υπηρεσία Αερομεταφορών με την αντίστοιχη ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το οποίο προέβλεπε την αύξηση των τακτικών πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, o αριθμός των τακτικών πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να τετραπλασιαστεί ενόψει του 2022, δεδομένου ότι η Ελλάδα επιδιώκει να προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019 όσον αφορά στις αφίξεις Ρώσων τουριστών.

Σημειωτέον ότι το 2019 οι οι εισπράξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 27,2% και διαμορφώθηκαν στα 433 εκατ. ευρώ ενώ επισκέφτηκαν την χώρα μας 583 χιλ. ταξιδιώτες σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Την πρώτη πανδημική χρονιά του 2020 η ταξιδιωτική κίνηση από την Ρωσία μειώθηκε κατά 95,6% και διαμορφώθηκε στις 26 χιλ. ταξιδιώτες ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις των Ρώσων επισκεπτών της χώρας μας μειώθηκαν κατά 96,7% και διαμορφώθηκαν στα 14 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα το 2021 η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 365,3% και διαμορφώθηκε σε 119,5 χιλ. ταξιδιώτες ενώ οι εισπράξεις από τη Ρωσία κατά 705,2% στα 115,2 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι ανησυχίες δεν αφορούν αποκλειστικά ένα ενδεχόμενο «φρένο» στις αφίξεις Ρώσων και Ουκρανών φέτος το καλοκαίρι αλλά επεκτείνονται γενικότερα στους τουρίστες των βορειοευρωπαϊκών χωρών, αφού η διαφαινόμενη άνοδος του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους θα μπορούσε να περιορίσει το εισόδημα τους. Την ίδια στιγμή η σκιά του πολέμου θα μπορούσε να κάμψει την επιθυμία όλων για διακοπές.

«Η προαναφερθείσα αύξηση ενέργειας και πρώτων υλών θα επηρεάσει σίγουρα το περιθώριο κέρδους των τουριστικών επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή αναμένεται να πλήξει και το εισόδημα των Ευρωπαίων κάνοντας τους πιο διστακτικούς για ταξίδια» επεσήμανε στέλεχος της τουριστικής αγοράς στο insider.gr. Ειδικά στην περίπτωση των τουριστών που ανήκουν εισοδηματικά στη μεσαία τάξη.

Παράλληλα, σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα μετρηθούν οι επιπτώσεις στον τουρισμό από την εισβολή της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι είναι νωρίς να μιλήσουμε σήμερα με ασφάλεια για τις επιπτώσεις στον τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι ανησυχίες προϋπήρχαν της εισβολής. Να θυμίσουμε ότι μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) ανέφερε ότι «όσον αφορά τη Ρωσία και την Ουκρανία δεν υπάρχουν προκρατήσεις αυτή την περίοδο. Υπάρχει μία στασιμότητα καθώς ουσιαστικά είμαστε σε μία εμπόλεμη κατάσταση. Θα περιμένουμε το επόμενο διάστημα για να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι πτήσεις από τη Ρωσία, όσο και από την Ουκρανία από την οποία πολλοί επιλέγουν να έρχονται στη Βόρεια Ελλάδα οδικώς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Ο τουρισμός αντισταθμίζει την ακρίβεια λόγω ενεργειακής κρίσης

Τουρισμός: Πιο «βαριά» πορτοφόλια προσελκύει η Ελλάδα την τελευταία διετία 

Ισραήλ: Από 1η Μαρτίου «ανοίγει» ο τουρισμός στους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider