«Κλειδώνουν» την επιμήκυνση της σεζόν οι αυξημένες πτήσεις για την Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Κλειδώνουν» την επιμήκυνση της σεζόν οι αυξημένες πτήσεις για την Ελλάδα
Σταθερά υψηλός παραμένει ο προγραμματισμός της πτητικής δραστηριότητας για την χώρα μας - Τι δείχνουν τα στοιχεία του Eurocontrol - Οι μέχρι σήμερα επιδόσεις των αεροπορικών αφίξεων

Ρεκόρ πτήσεων, σε επίπεδα ίδια ή και υψηλότερα από το 2019, προβλέπεται να υποδεχτεί η χώρα μας τις επόμενες έξι εβδομάδες, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol). Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν δε, και σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές επιδόσεις του φθινοπώρου, η χώρα θα έχει επιτύχει το στοίχημα της επιμήκυνσης της σεζόν, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα έσοδα στο τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol για την πτητική δραστηριότητα στην Ελλάδα από την τρέχουσα εβδομάδα έως και την 1η Ιανουαρίου 2023, η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που θα υποδεχτούν τον ίδιο ή και μεγαλύτερο αριθμό πτήσεων σε σχέση με το 2019. Σε υψηλότερα του 2019 επίπεδα αναμένεται να κινηθούν και οι πτήσεις σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία, Ρουμανία και Τουρκία το ίδιο διάστημα.

eurocontrol

Ωστόσο ακόμα και την εβδομάδα 12 με 19 Δεκεμβρίου που η ζήτηση δείχνει να κάμπτεται για μερικούς από τους προαναφερθέντες προορισμούς, Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να υποδέχονται πτήσεις που σε απόλυτους αριθμούς ξεπερνούν αυτές που υποδέχτηκαν το 2019, όπως προκύπτει από τον προγραμματισμό των αεροσκαφών και από τις χρονοθυρίδες που δεσμεύουν οι αεροπορικές.

Ενδεικτικός της άκαμπτης πτητικής δραστηριότητας είναι και ο ημερήσιος αριθμός των πτήσεων, ο οποίος κυμαίνεται σταθερά και τις έξι αυτές εβδομάδες μεταξύ 1000 - 1500 πτήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο μέσος ημερήσιος αριθμός πτήσεων την εβδομάδα 21 - 27 Νοεμβρίου φτάνει τις 444 πτήσεις και κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα (440-442 ημερήσιες πτήσεις κατά μέσο όρο) για τις επόμενες δύο εβδομάδες (28 Νοεμβρίου - 11 Δεκεμβρίου). Από τις 12 Δεκεμβρίου έως και το τέλος του έτους κινείται σε υψηλότερα επίπεδα (459, 448 και 449 ημερήσιες πτήσεις κατά μέσο όρο). Αντίστοιχα και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ο μέσος ημερήσιος αριθμός πτήσεων ανέρχεται την εβδομάδα 21-27 Νοεμβρίου σε 99 πτήσεις, κινούμενος στα ίδια ή και σε υψηλότερα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους (102 ημερήσιες πτήσεις κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα του χρόνου).

Οι καλές επιδόσεις του Φθινοπώρου

Ο αυξημένος προγραμματισμός της πτητικής δραστηριότητας για την χώρα μας είναι ενδεικτικός της ζήτησης που εκτιμάται ότι θα υπάρξει και η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση όλο το φθινόπωρο. Σημειωτέον ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι αεροπορικές αφίξεις στην χώρα κινήθηκαν σε πρωτοφανή για τα δεδομένα επίπεδα, έχοντας κλείσει την ψαλίδα με την προ πανδημική χρονιά ακόμα και τον μήνα Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τα περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, υποδέχτηκαν τον Οκτώβριο 11,5% περισσότερους επιβάτες από την χρονιά ρεκόρ του 2019. Η δυναμική του Οκτωβρίου έδωσε περαιτέρω ώθηση και στα αποτελέσματα δεκαμήνου των αεροδρομίων, με την επιβατική κίνηση Ιανουαρίου - Οκτωβρίου να υπολείπεται μόλις 320.145 επιβάτες από την επιβατική κίνηση που καταγράφηκε στο σύνολο της χρονιάς ρεκόρ του 2019 (Ιανουάριος - Δεκέμβριος). Αντίστοιχα και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η επιβατική κίνηση τον Οκτώβριο ανήλθε σε 2,29 εκατ., όντας μειωμένη μόλις 0,5% από τα επίπεδα του Οκτωβρίου της χρυσής χρονιάς του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Recovery Tracker, του ΙΝΣΕΤΕ intelligence μάλιστα, στο σύνολο των αεροδρομίων της χώρας, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ξεκίνησαν την ανοδική τους πορεία από τον Απρίλιο ενώ από τον Ιούνιο και έπειτα ξεπερνούν σταθερά τα επίπεδα της χρυσής για τον τουρισμό χρονιάς του 2019. Εν αντιθέσει οι αφίξεις εσωτερικού, κατάφεραν τους θερινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο να προσεγγίσουν οριακά τα επίπεδα του 2019 χωρίς ωστόσο να τα ξεπεράσουν.

recovery tracker

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η ανάκαμψη της αεροπορικής δραστηριότητας δεν είναι αμιγώς ελληνικό φαινόμενο. Βάσει των στοιχείων του Eurocontrol, από τις 21 Νοεμβρίου μέχρι και την 1η Ιανουαρίου, ο προσδοκώμενος ρυθμός ανάκαμψης τοποθετείται μεταξύ 88%-89% της αεροπορικής κίνησης του 2019. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες του χρόνου δε, που συμπίπτουν με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο ρυθμός ανάκαμψης θα εκτιναχθεί στο 101,8% και 95,1% αντίστοιχα.

Οι πολύ καλές επιδόσεις βέβαια, δεν προεξοφλούν την γεφύρωση του χάσματος για τους βασικούς παίκτες των αερομεταφορών –δηλαδή τα αεροδρόμια και τους αερομεταφορείς. Το κατά πόσον θα τονωθούν τα έσοδα και η λειτουργική κεδροφορία των αεροπορικών εταιρειών μένει να φανεί, δεδομένων και των αυξημένων λειτουργικών εξόδων.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι την τρέχουσα χρονιά, βαραίνει ένα τρίμηνο με αναιμική ζήτηση. Εξαιτίας του πρώτου τριμήνου του 2022, ο αριθμός των πτήσεων σε επίπεδο δεκαμήνου στον ΔΑΑ παρέμεινε χαμηλότερος κατά 6,2% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, παρά τις θεαματικές καλοκαιρινές επιδόσεις. Αμφιβολίες εκφράζονται μάλιστα και για το νέο έτος, με τους παράγοντες του κλάδου να παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την συνέχιση των υψηλών πτήσεων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Οι υψηλές πτήσεις της Ελλάδας, οι ανταγωνιστές και οι προβλέψεις για την συνέχεια

Τουρισμός: Αισιοδοξία αλλά και προκλήσεις για το 2023

Τουρισμός: Με έσοδα στα επίπεδα του 2019 κλείνει εφέτος η σεζόν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider