Τουρισμός: Φουντώνει η ζήτηση για μισθώσεις τύπου Airbnb - Η θέση της Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Φουντώνει η ζήτηση για μισθώσεις τύπου Airbnb - Η θέση της Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστών
Πώς κινήθηκε ο Μάιος. Τι δείχνουν οι ενδείξεις για την συνέχεια. Η Ελλάδα και οι βασικοί ανταγωνιστές.

Δυναμική ήταν η εκκίνηση της τουριστικής σεζόν και στον χώρο των ευρωπαϊκών βραχυχρόνιων μισθώσεων με τον Μάιο να σημειώνει αύξηση της ζήτησης κατά 22,6% σε σχέση με πέρυσι και 32,8% σε σχέση με το 2019. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, η Ελλάδα φάνηκε να κρατά τα σκήπτρα της ανοδικής πορείας, με την αύξηση της ζήτησης τον προηγούμενο μήνα να ξεπερνά κατά πολύ την αύξηση της προσφοράς και να κινείται υψηλότερα κι από τα επίπεδα της χρυσής για τον τουρισμό χρονιάς του 2019.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων Airdna, μόνο τον Μάιο καταγράφηκαν πάνω από 37 εκατ. διανυκτερεύσεις στην Ευρώπη. Πέρα από την αύξηση της ζήτησης που προαναφέρθηκε μάλιστα, ανοδικά κατά 8,6% σε σχέση με πέρυσι και κατά 4,8% σε σχέση με το 2019 κινήθηκε και η προσφορά, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση πληρότητας της τάξης του 5,4% και σε αύξηση της μέσης ημερήσιας τιμής κατά 19,1% σε σχέση με πέρυσι και 47,6% έναντι του 2019. Αντίστοιχη άνοδο σημείωσε και το έσοδο ανά διαθέσιμη μίσθωση (RevPAR), το οποίο παρατηρήθηκε αυξημένο κατά 25,5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά και κατά 59% σε σχέση με το προπανδημικό 2019.

Παρά τις θετικές επιδόσεις βέβαια, οι ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν διαφορετικές ταχύτητες όσον αφορά στην ανάκαμψη της ζήτησης και της προσφοράς με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα έναντι αρκετών βασικών ανταγωνιστών της.

Πέντε φορές υψηλότερη η ζήτηση από την προσφορά στην Ελλάδα

Για την ακρίβεια η αύξηση της ζήτησης τον Μάιο στη χώρα μας ήταν πέντε φορές υψηλότερη από την αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων την ίδια περίοδο, με τη Γαλλία να έπεται με τριπλάσια άνοδο της ζήτησης σε σχέση με την άνοδο της προσφοράς.

Σε καλά επίπεδα από άποψη πληροτήτων κινήθηκαν και βασικοί ανταγωνιστές της Ελλάδας, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, με την ζήτηση να παρατηρείται κατά 20-35% υψηλότερα από το 2019. Δεδομένου μάλιστα ότι οι διαθέσιμες καταχωρίσεις εξακολουθούν να είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τα προ της πανδημίας επίπεδα, η πληρότητα παρατηρήθηκε αυξημένη.

Στα επίπεδα του 2019 κινήθηκε η προσφορά βραχυχρόνιων μισθώσεων σε Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Πολωνία, χώρες όπου ήδη από πέρυσι η προσφορά ανακάμπτει ταχύτερα από την ζήτηση. Το πλεόνασμα αυτό ωστόσο των διαθέσιμων καταλυμάτων, οδηγεί ήδη από πέρυσι σε μείωση της πληρότητας από 10% έως 22% σε σχέση με το 2019.

Τέλος από τις 20 ευρωπαϊκές χώρες που καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων υπήρξαν κι εκείνες που δεν κατάφεραν ακόμα να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος. Για την ακρίβεια η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία και η Κροατία δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα ζήτησης και η έλλειψη αυτή έχει καταστείλει και την προσφορά.

Προβάδισμα και για την συνέχεια

Οι προοπτικές παραμένουν ευοίωνες και για την συνέχεια με την ζήτηση για τους επόμενους έξι μήνες να διατηρεί τη ανοδική της πορεία. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Airdna, στις 11 Ιουνίου, οι κρατήσεις για τους επόμενους έξι μήνες κατέγραφαν άνοδο της τάξης του 23% σε σχέση με πέρυσι, με τα μεγαλύτερα ποσοστά της ανόδου να αφορούν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο (0ι καλοκαιρινοί μήνες Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος παρουσίαζαν αύξηση της ζήτησης κατά 16%, 17% και 23% αντίστοιχα, την ώρα που τα αντίστοιχα ποσοστά για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο διαμορφώνονταν στο 56% και 45%.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα διατηρεί και πάλι την δυναμική της με την αύξηση των προκρατήσεων να διαμορφώνεται στο +21% σε σχέση με πέρυσι. Παρότι μάλιστα το συγκεκριμένο ποσοστό δεν είναι το υψηλότερο μεταξύ των εξεταζόμενων ευρωπαϊκών κρατών, δεδομένου ότι τα αντίστοιχα ποσοστά σε Νορβηγία, Πολωνία, Σουηδία και Αυστρία διαμορφώνονται σε 40%, 43%, 33% και 32%, είναι η μεγαλύτερη θετική μεταβολή μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, αφού η Γαλλία και η Κροατία και η Πορτογαλία καταγράφουν αύξηση 16%, η Ισπανία κινείται στο συν 13% και η Ιταλία σημειώνει άνοδο 19% σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Περισσότεροι τουρίστες με «ελαφρύτερο» πορτοφόλι φτάνουν φέτος στην Ελλάδα  

Τουρισμός: Τα «εναλλακτικά» Δωδεκάνησα γοητεύουν τους Νορβηγούς

Τουρισμός: Τα σύννεφα της ύφεσης και οι νέες αγορές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider