Περισσότερους τουρίστες, με ελαφρύτερο όμως πορτοφόλι υποδέχεται φέτος η Ελλάδα, όπως αναφέρουν φορείς κι επιχειρηματίες του κλάδου. Παρότι μάλιστα η συγκράτηση που παρατηρήθηκε στις κρατήσεις για τους πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού δείχνει να ανακάμπτει, η μέση δαπάνη εξακολουθεί να βαίνει μειούμενη, προβληματίζοντας για το «ταμείο» στο τέλος του έτους.
Οι κρατήσεις πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, τόσο για το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου όσο και για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ανέφερε παράγοντας του τουρισμού στο insider.gr. Παρότι μάλιστα οι πληρότητες για τους πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού δεν έχουν φτάσει στα περσινά επίπεδα, η εκτίμηση είναι ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα αναπληρώσουν και με το παραπάνω το χαμένο έδαφος, συμπλήρωσε. Αυτό που δεν δείχνει να ανακάμπτει όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η μέση ταξιδιωτική δαπάνη. «Μέχρι στιγμής οι τουρίστες είναι πολυάριθμοι αλλά ξοδεύουν λιγότερα σε διαμονή, εστίαση και λοιπές δραστηριότητες, γεγονός που προβληματίζει και τους συνδεδεμένους με την τουριστική δραστηριότητα κλάδους».
Μειούμενη βαίνει η μέση δαπάνη
Την συνθήκη επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον Απρίλιο που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα. Βάσει αυτών, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, ενώ καταγράφει τον Απρίλιο μία αύξηση κατά 19,9% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, στα 761,1 εκατ. ευρώ, έναντι 634,9 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022, επισημαίνει ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 30%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 8,4%.
Αντίστοιχα, στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, διαμορφώθηκαν στα 1.494,0 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 38%, η οποία όμως και πάλι οφείλεται στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 52,5%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 9,6%.
Να θυμίσουμε ότι η μέση δαπάνη ακολουθεί φθίνουσα πορεία ήδη από πέρυσι. Συγκεκριμένα η μέση δαπάνη ανά ταξίδι το 2022 παρατηρήθηκε μειωμένη κατά 11,9%. Όσο για φέτος τον Ιανουάριο κατέγραψε πτώση της τάξης του 7,6% σε σχέση με πέρυσι (352,4 ευρώ το 2023 έναντι 381,6 ευρώ), τον Φεβρουάριο του 2023 κινήθηκε οριακά στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2022 (420,3 ευρώ έναντι 419,6 ευρώ), ενώ τον Μάρτιο παρατηρήθηκε μειωμένη κατά 6,2% σε σχέση με πέρυσι ((395,8 ευρώ έναντι 437,2 ευρώ το 2022).
Παραμένει υψηλότερη σε σχέση με το 2019
Ωστόσο, παρά το αρνητικό πρόσημο σε σχέση με τις πρώτες χρονιές μετά την πανδημία, όπου η τάση του «revenge travel» ωθούσε τους τουρίστες να ξοδεύουν περισσότερα, πρέπει να σημειωθεί ότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι εξακολουθεί να κινείται πάνω από τα επίπεδα του 2019.
Για την ακρίβεια η μέση δαπάνη τον Απρίλιο του 2023 διαμορφώθηκε στα 527,2 ευρώ όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και του 2021 είχε διαμορφωθεί στα 575,8 ευρώ και 548 ευρώ αντίστοιχα. Τον Απρίλιο του 2019 όμως, είχε διαμορφωθεί στα 514,7 ευρώ, 2,4% χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του τρέχοντος έτους.
Αντίστοιχα σε επίπεδο τετραμήνου η μέση ταξιδιωτική δαπάνη διαμορφώθηκε στα 447,2 ευρώ το 2023 από 494,4 ευρώ που ήταν το 2022 και από 436,2 ευρώ που ήταν το 2021. Το πρώτο τετράμηνο του 2019 όμως η μέση δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε στα 431,4, παρέμεινε δηλαδή φέτος 3,4% υψηλότερη από την χρυσή για τον τουρισμό χρονιά.
Δεν απειλούνται τα ρεκόρ του τουρισμού
Η επίδραση των πληθωριστικών πιέσεων στους φετινούς τουρίστες είναι εμφανής, ωστόσο δεν αναμένεται να αντιστρέψει τις προσδοκίες για νέα ρεκόρ στον τουρισμό. «Οι αφίξεις κινούνται σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2019 και η χώρα υποδέχεται όλο και περισσότερους τουρίστες από Αμερική και Αγγλία που παραδοσιακά έχουν υψηλότερη μέση δαπάνη. Επιπλέον η Ελλάδα παραμένει ένας προορισμός με καλές τιμές εν συγκρίσει με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, η υπέρβαση των εσόδων του 2019 δεν θα είναι τόσο μεγάλη ή και δεν θα φτάσει για όλους», όπως επισημαίνουν φορείς του κλάδου.
Η εκτίμηση είναι, ότι όπως και τις προηγούμενες χρονιές, την παρτίδα θα σώσουν οι πεντάστερες μονάδες, οι οποίες θα επηρεαστούν λιγότερο, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες θα βιώσουν οι μικρομεσαίοι. «Ο μέσος τουρίστας μένει λιγότερα βράδια σε ένα προορισμό και ξοδεύει λιγότερα χρήματα, αυτό όμως επηρεάζει κατά κύριο λόγο τη μέση κατηγορία τουριστών και τα ξενοδοχεία λιγότερων αστέρων» ανέφερε χαρακτηριστικά παράγοντας που μίλησε στο insider.gr.