Τουρισμός: Περισσότερες αφίξεις αλλά… λιγότερες διανυκτερεύσεις στην Αθήνα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Περισσότερες αφίξεις αλλά… λιγότερες διανυκτερεύσεις στην Αθήνα
Αύξηση των αφίξεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τον Ιούνιο. Στα ίδια επίπεδα με το 2019 οι πληρότητες στα ελληνικά ξενοδοχεία. Επιτακτική ανάγκη η χαρτογράφηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ένας ακόμα καλός μήνας αναμένεται να αποδειχτεί ο Ιούνιος για τον προορισμό της Αθήνας, με την επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να παρουσιάζεται ενισχυμένη, τόσο σε σχέση με το 2022 όσο και σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019. Παρόλα αυτά βέβαια, το θετικό αυτό πρόσημο του αριθμού των επιβατών, δεν δείχνει να ενισχύει την ξενοδοχειακή βιομηχανία της πρωτεύουσας, αφού η μερίδα του λέοντος αυτού, κατευθύνεται προς τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τα παραπάνω επεσήμαναν στελέχη του κλάδου στο πλαίσιο εκδήλωσης για την πολιτιστική δράση της ΕΞΑΑΑ «Οι πέτρες μιλούν» που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά παράγοντες του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, το πρώτο εικοσαήμερο η επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, σημείωσε αύξηση της τάξης του 6,5% σε σχέση με τη χρυσή χρονιά του 2019, τροφοδοτούμενη τόσο από εγχώριους όσο κι από διεθνείς επιβάτες. Για την ακρίβεια, σε σύγκριση με το 2019, τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι διεθνείς επιβάτες παρουσίασαν άνοδο 7,5% και 5% αντίστοιχα, ενισχύοντας περαιτέρω τις καλές επιδόσεις που καταγράφονται από αρχής του έτους.

Να θυμίσουμε ότι και τον προηγούμενο μήνα (Μάιος 2023) η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας ανήλθε σε 2,54 εκατ., αυξημένη κατά 23,4% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022 (περίοδο κατά την οποία εξακολουθούσαν οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στο αεροπορικό ταξίδι), αλλά και αυξημένη κατά 11,1% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019. Αντίστοιχα και σε επίπεδο πενταμήνου η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 9,15 εκατ., αυξημένη κατά 39,9% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 5,9% σε σύγκριση με το 2019.

Επιτακτική ανάγκη η χαρτογράφηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Σε αυτό το πλαίσιο θα ανέμενε κανείς ότι η άνοδος των αφίξεων θα τροφοδοτούσε και την αύξηση της κίνησης στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας. Κάτι που σύμφωνα με φορείς του ξενοδοχειακού κλάδου δεν συνέβη. «Οι πληρότητες στην πρωτεύουσα κινούνται οριακά στα ίδια επίπεδα με το 2019» ανέφεραν χαρακτηριστικά επισημαίνοντας σαν αιτία την ενισχυμένη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σημειωτέον ότι το φαινόμενο παρατηρήθηκε και τους προηγούμενους μήνες. Για παράδειγμα τον Απρίλιο η μέση πληρότητα για τα ξενοδοχεία της Αθήνας έφτασε το 75,7%, κινούμενη 5% υψηλότερα σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα και 16,6% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι (2022). Σε επίπεδο τετραμήνου όμως και σε αντιδιαστολή με την αυξημένη επιβατική κίνηση, η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας συνέχισε να υπολείπεται κατά -5,9% από τις επιδόσεις του προπανδημικού 2019.

«Η οποιαδήποτε αύξηση των αφίξεων επισκεπτών στην Αθήνα δεν ‘φωτογραφίζει’ υποχρεωτικά αύξηση της μέσης πληρότητας και των οικονομικών επιδόσεων των Αθηναϊκών ξενοδοχείων», γεγονός που μαρτυρά ότι ειδικά για την πρωτεύουσα, έχει παγιωθεί μια νέα πραγματικότητα σε ότι αφορά στην διαμονή των επισκεπτών. «Στην Αθήνα υφίσταται ένας πραγματικός και ικανός αριθμός ‘τουριστικών’ κλινών (σε διαφόρων τύπων καταλύματα εκτός ξενοδοχείου), ο οποίος αν και θεωρητικά θα έπρεπε να είναι γνωστός και μετρήσιμος, παραμένει επί σειρά ετών ένας ‘άγνωστος «Χ»’ στην εξίσωση που αφορά στην δυναμικότητα της πόλης μας σε τουριστικές κλίνες. Και ενώ, επίσης θεωρητικά, θα έπρεπε να είναι όχι απλά μετρήσιμος αλλά και ελεγχόμενος, εξακολουθεί να παραμένει απροσδιόριστος και ασαφής, σε μια γκρίζα ζώνη με όλες τις γνωστές συνέπειες, κοινωνικές και οικονομικές», επεσήμαναν χαρακτηριστικά οι ξενοδόχοι, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και ο διαχωρισμός της επαγγελματικής δραστηριότητας από την περιστασιακή ιδιωτική εκμετάλλευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Τα σύννεφα της ύφεσης και οι νέες αγορές στόχοι

Τουρισμός – Ακίνητα: Άνθηση των «road trips» και το καλοκαίρι του 2023 – Οι προορισμοί και οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Τουρισμός: Τα αντιφατικά μηνύματα για τη σεζόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider