Με παρακαταθήκη την έγκαιρη έναρξη της σεζόν και με μια καλή πορεία εν μέσω θέρους, παρά τις αντιξοότητες των πυρκαγιών, ο τουρισμός πλέει για νέα ρεκόρ, στοχεύοντας πλέον στις υψηλές πληρότητες του φθινοπώρου. Την ίδια στιγμή μάλιστα, τα διαφοροποιητικά συστατικά που αρχίζει να αποκτά το εγχώριο τουριστικό προϊόν, χαράσσουν τον δρόμο για μια πιο βιώσιμη στόχευση στο μέλλον.
Θετικό το πρόσημο μέχρι τώρα
Τις θετικές επιδόσεις της μέχρι τώρα πορείας του κλάδου επισφράγισαν τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά, το α' εξάμηνο του έτους, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 5,056 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 4,112 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 23,9% ενώ και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, αυξήθηκε κατά 26%. Η αύξηση εισπράξεων και αφίξεων προέκυψε μάλιστα από όλες τις βασικές αγορές-τροφοδότες του κλάδου, τόσο από τους «big spenders», όπως οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, όσο και από τις αγορές που τους προηγούμενους μήνες παρουσίασαν μια μικρή υποχώρηση, όπως η Γερμανία.
Η Αθήνα ανακτά την δυναμική της
Η πορεία ήταν ανοδική και τους δύο επόμενους μήνες του καλοκαιριού, Ιούλιο - Αύγουστο, παρά το πλήγμα που υπέστησαν συγκεκριμένοι προορισμοί λόγω πυρκαγιών. Στην περίπτωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για παράδειγμα, η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο ανήλθε σε 3,29 εκατ., αυξημένη κατά 16,1% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, αλλά και αυξημένη κατά 10,5% σε σχέση με το προπανδημικό 2019.
Θετικό πρόσημο και αντίστοιχη άνοδο αναμένεται να εμφανίσει και η κίνηση του Αυγούστου, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, δεδομένης της αλλαγής της εικόνας του προορισμού της πρωτεύουσας. Όπως εξηγούν, σε αντίθεση με το παρελθόν η Αθήνα έχει εμπεδωθεί στην συνείδηση των ταξιδιωτών ως την μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης με παραλιακό μέτωπο και μεγάλο πολιτιστικό πλούτο, γεγονός που τροφοδοτεί την πόλη με τουριστική κίνηση καθόλη την διάρκεια του έτους. Χάρη σε αυτή τη στροφή μάλιστα, το πρώτο επτάμηνο του έτους ο ΔΑΑ υποδέχτηκε 30,1% περισσότερους επισκέπτες από πέρυσι αλλά και 7,9% περισσότερους επισκέπτες από την χρυσή χρονιά του 2019.
Υποχωρεί το φαινόμενο των δύο ταχυτήτων
Καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι αλλά και σε σχέση με το 2019 παρουσίασαν και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια πoυ διαχειρίζεται η Fraport, τα οποία τον Ιούλιο υποδέχτηκαν 6,18 εκατ. επιβάτες έναντι 5,91 εκατ. επιβατών το 2022. Η άνοδος σε επίπεδο επταμήνου ξεπέρασε το 10% σε σχέση πέρυσι, χρονιά όπου η πλειονότητα των δημοφιλών προορισμών κινήθηκε εξαιρετικά καλά.
Η πορεία των επιμέρους αεροδρομίων βέβαια, μαρτυρά ένα ακόμα διαφοροποιητικό στοιχείο της φετινής σεζόν, το οποίο συνοψίζεται στην απομάκρυνση των τουριστών από τους δημοφιλέστερους προορισμούς και στην επιλογή λιγότερο γνωστών περιοχών, μέρος των οποίων εδράζεται ακόμα και στην ηπειρωτική χώρα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου που δημοσιοποίησε η Fraport, όλοι οι προορισμοί σημείωσαν άνοδο σε σχέση με πέρυσι, με εξαίρεση τη Μύκονο (-0,8%), τη Σαντορίνη (-4%) και τη Ρόδο (-4,2%), - η τελευταία εξαιτίας των πυρκαγιών. Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν η Καβάλα (22,3%), η Μυτιλήνη (18,9%) και η Θεσσαλονίκη (13,6%).
Στο επίκεντρο των τουριστών και οι ηπειρωτικοί προορισμοί
Το γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση των φαινομένων υπερτουρισμού που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όπως η Σαντορίνη, αλλά και στην εξομάλυνση του φαινομένου των πολλαπλών ταχυτήτων που ταλαιπωρεί ειδικά τα τελευταία χρόνια τον κλάδο. Όπως επισημαίνουν άλλωστε παράγοντες του τουρισμού που μίλησαν στο insider.gr το 2023 αποτέλεσε την πρώτη χρονιά που χειμερινοί προορισμοί και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως τα Ζαγοροχώρια, η Δράμα, το Πήλιο και μέρη της ορεινής Πελοποννήσου, κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 10%-20% στην τουριστική κίνηση. Στην προαναφερθείσα μεταστροφή συμβάλλει, όπως εξηγούν, η κλιματική αλλαγή, η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα πολυτελή καταλύματα των δημοφιλών προορισμών αλλά και η επιθυμία των ταξιδιωτών να αποφεύγουν προορισμούς μαζικού τουρισμού.
Δυναμικός αναμένεται ο Σεπτέμβρης
Η συνέχεια αναμένεται εξίσου καλή με επιχειρηματίες του κλάδου να επισημαίνουν ότι οι κρατήσεις του Σεπτεμβρίου αναμένεται να κυμανθούν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Αντίστοιχα πολλά τουριστικά γραφεία έχουν επεκτείνει τα πακέτα τους και για τον Οκτώβριο, παρατείνοντας την θερινή σεζόν έως και τις αρχές Νοεμβρίου.
«Αν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη και συνάμα έκρυθμη συνθήκη, όπως οι πυρκαγιές, ο τελικός λογαριασμός του τουρισμού θα μπορούσε να ξεπεράσει κατά πολύ τις επιδόσεις του 2019», ανέφεραν φορείς που μίλησαν στο insider.gr. Χρονιά που είχαν εισρεύσει στα ταμεία της χώρας περί τα 18,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα δε με πρόσφατη ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας οι τουριστικές εισπράξεις θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και τα 21 δισ. ευρώ, καθιερώνοντας το 2023 ως νέα χρονιά ορόσημο για τον κλάδο.