Εκρηκτική ήταν η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις και τον Ιούλιο στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να σημειώνει την δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ 20 ευρωπαϊκών χωρών, μετά την Γαλλία, από άποψη διανυκτερεύσεων.
Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων της εταιρείας αναλύσεων Airdna, η οποία επεξεργάζεται δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO, η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας αυξήθηκε τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού κατά 8% σε ετήσια βάση ενώ κατά 4% αυξήθηκε και η προσφορά. Κι αυτό την ώρα που οι υψηλές θερμοκρασίες φάνηκε να κατευθύνουν τους τουρίστες σε πιο βόρειες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Πολωνία, η ζήτηση στις οποίες αυξήθηκε κατά 29,3%, κατά 26,3% και κατά 21,2% αντίστοιχα.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν η πληρότητα των διαθέσιμων καταλυμάτων στην περίπτωση της χώρας μας να φτάσει στο 68%, 2% υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2022.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η αύξηση της ζήτησης οδήγησε και σε αύξηση της μέσης ημερήσιας τιμής κατά 18%. Έτσι τον Ιούλιο η μέση ημερήσια τιμή για τις 136.000 διαθέσιμες καταχωρήσεις στην Ελλάδα έφτασε τα 234 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της μέσης ημερήσιας τιμής στη χώρα μας ήταν υψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρώπης (16,9%).
Εντυπωσιακότερη ήταν ωστόσο η αύξηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων, η οποία παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα αυξημένη κατά 35% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αποτέλεσε δε την δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, μετά τη Γαλλία.
Εξίσου ευοίωνες παραμένουν οι προβλέψεις και για την συνέχεια με την Airdna να εκτιμά ότι οι διανυκτερεύσεις Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα καταγράψουν αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με πέρυσι.
Πώς κινήθηκε η ζήτηση στην Ευρώπη
Η ανοδική πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων ωστόσο παρατηρήθηκε στο σύνολο της Ευρώπης, με τα καταλύματα τύπου Airbnb να φτάνουν τον Ιούλιο τα 51,1 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις καταγράφοντας τον δεύτερο καλύτερο μήνα όλων των εποχών.
Αύξηση της τάξης του 7,3% σε σχέση με πέρυσι και 2% σε σχέση με το προπανδημικό 2019 σημειώθηκε και στις διαθέσιμες καταχωρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο - έφτασαν τα 3,38 εκατομμύρια. Ωστόσο η αύξηση της ζήτησης κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με την αύξηση της προσφοράς γεγονός που οδήγησε σε μικρότερη αύξηση πληρότητας σε ετήσια βάση τον Ιούλιο (1,2%).