Ανοδική πορεία έναντι του 2023 παρουσίασε για έκτο συνεχόμενο μήνα το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, Ελευθέριος Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των φορέων του τουρισμού αλλά και την αύξηση της δημοφιλίας της Αθήνας. Η άνοδος μάλιστα έρχεται τόσο από τους βασικές χώρες τροφοδότες του τουρισμού όσο κι από αγορές εκτός Ευρώπης, που προσθέτουν σταδιακά τη χώρα μας στον χάρτη των αγαπημένων προορισμών των κατοίκων τους.
Οι επιβάτες του Ελευθέριος Βενιζέλος το πρώτο εξάμηνο
Για την ακρίβεια η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας τον Ιούνιο του 2024 ανήλθε σε 3,30 εκατ., αυξημένη κατά 12,9% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Ιουνίου 2023. Σε σχέση δε με το 2019, η αύξηση έφτασε το 26,3% όταν κατά την περσινή χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, η άνοδος σε σχέση με την προπανδημική χρονιά υπολογίστηκε στο 20%.
Ώθηση προσέφεραν τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση με την τελευταία βέβαια να παρουσιάζει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό βελτίωσης έναντι του Ιουνίου του 2023. Συγκεκριμένα η εγχώρια επιβατική κίνηση έφτασε τους 994.350 επιβάτες αυξανόμενη κατά 7,5% έναντι των 925.029 επιβατών του Ιουνίου 2023.
Η διεθνής επιβατική κίνηση έφτασε τους 2.306.387 επιβάτες αυξανόμενη κατά 15,4% έναντι των 1.998.208 επιβατών της περασμένης χρονιάς.
Οι καλές επιδόσεις του Ιουνίου συνέβαλαν στις θεαματικές επιδόσεις του α΄εξαμήνου, με την επιβατική κίνηση το συγκεκριμένο διάστημα να φτάνει τους 14,01 εκατ. επιβάτες. Συνολικά, κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου σημείωσε άνοδο της τάξης του 16%, με την κίνηση εσωτερικού να αυξάνει κατά 8,6% και την κίνηση εξωτερικού κατά 19,5% αντίστοιχα.
Οι αγορές «έκπληξη» που τροφοδοτούν τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Οι παραπάνω επιδόσεις χαρακτηρίζονται μάλιστα από παράγοντες της αγοράς ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές αν σκεφτεί κανείς ότι πέρα από τις παραδοσιακές αγορές του τουρισμού ανεβάζουν ταχύτητα και προορισμοί εκτός Ευρώπης, μερικοί εκ των οποίων παρουσιάζουν υψηλή μέση δαπάνη κι άλλοι δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στα προ πανδημίας μεγέθη τους.
ΗΠΑ
Σε κορυφαία αγορά εκτός ευρωπαϊκών συνόρων αναδεικνύεται για παράδειγμα η αμερικανική με τους επιβάτες από τις ΗΠΑ να φτάνουν τους πρώτους πέντε μήνες του έτους τους 290 χιλιάδες, καταγράφοντας αύξηση 12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Να θυμίσουμε ότι η αμερικανική αγορά παρουσιάζει υψηλή μέση δαπάνη ενώ οι επισκέπτες από την άλλη μεριά του Ατλαντικού επιλέγουν να παραμένουν στη χώρα μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τροφοδοτώντας όλη την αλυσίδα αξίας του κλάδου. Συμπληρωματικά με τις ΗΠΑ ενδιαφέρον παρατηρείται και από την αγορά του Καναδά, η οποία σημείωσε μεν οριακή άνοδο της τάξης του 1% σε σχέση με πέρυσι, συγκαταλέγεται όμως στο top 20 των χωρών του ΔΑΑ.
Κίνα
Στις αγορές που ανακτούν την προ πανδημική δυναμική τους εντάσσεται και η κινεζική αγορά, με τους κινέζους τουρίστες που έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας το πρώτο πεντάμηνο να φτάνουν τους 62 χιλιάδες, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 145% έναντι του 2023.
Να θυμίσουμε ότι η εν λόγω αγορά η οποία παρουσίαζε προ πανδημίας ισχυρή ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, επανήλθε στην κανονικότητα – χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς - τον περασμένο Αύγουστο. Έκτοτε κινείται ανοδικά προσεγγίζοντας σταδιακά τα προ-πανδημικά της μεγέθη. Την περασμένη χρονιά δε, μέσα σε μόλις έξι μήνες, κατάφερε να αναπληρώσει το 90% της προπανδημικής δυναμικής της.
Τουρκία & Αυστραλία
Ανοδικούς ρυθμούς παρουσιάζει και η αγορά της Τουρκίας, η οποία παρουσίασε αύξηση της τάξης του 93% σε σχέση με το 2023 ενώ δείχνει να ανακάμπτει και ο long haul προορισμός της Αυστραλίας, ο οποίος ξεπέρασε κατά 39% τις περσινές επιδόσεις το πρώτο πεντάμηνο.