Τουρισμός: Εκτοξεύτηκε η ζήτηση για καταλύματα τύπου Airbnb το 2024 - Οι επιδόσεις της Ελλάδας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Εκτοξεύτηκε η ζήτηση για καταλύματα τύπου Airbnb το 2024 - Οι επιδόσεις της Ελλάδας
Νέο ρεκόρ για την βραχυχρόνια μίσθωση στην Ευρώπη το 2024 - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα έναντι των ανταγωνιστών και οι επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου σε ενοικιάσεις καταλυμάτων τύπου Airbnb

Τα 123 εκατ. ξεπέρασαν οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών σε καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στην ΕΕ, μέσω των δημοφιλών πλατφορμών Airbnb, Booking, Expedia Group και TripAdvisor, το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 28,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και σηματοδοτεί νέο ρεκόρ για τα καταλύματα τύπου Airbnb, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Σε αυτό το σκηνικό ανοδικές επιδόσεις καταγράφει ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης και στη χώρα μας, με την πληρότητα μάλιστα να διατηρείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι παρά την αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων τέτοιου τύπου φέτος.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η άνοδος μάλιστα επιμερίστηκε και στους τρεις πρώτους μήνες του 2024. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Eurostat, τον Ιανουάριο του 2024, πραγματοποιήθηκαν 33,3 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, παρουσιάζοντας αύξηση 16,7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023. Αντίστοιχα τον οι διανυκτερεύσεις που κλείστηκαν μέσω πλατφορμών έφτασαν τα 41,2 εκατομμύρια καταγράφοντας αύξηση +19,0% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023 ενώ τον Μάρτιο ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 49,2 εκατομμύρια παρουσιάζοντας κατακόρυφη αύξηση της τάξης του +48,0%.

Eurostat short term rentals βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb

Οι δημοφιλείς περιφέρειες της Ευρώπης

Την μερίδα του λέοντος της ανόδου κέρδισαν τρεις περιφέρειες σε Ισπανία, Κροατία και Γαλλία. Για την ακρίβεια οι πιο δημοφιλείς περιοχές για καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στις οποίες έγιναν κρατήσεις μέσω διαδικτυακών πλατφορμών το 2023 ήταν η Ανδαλουσία στην Ισπανία όπου καταγράφησαν 35,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, η Αδριατική Κροατία όπου καταγράφηκαν 32,6 εκατομμύρια και η γαλλική περιοχή Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή όπου οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τα 24,9 εκατομμύρια. Στις 20 πρώτες περιφέρειες με τις περισσότερες αριθμητικά κρατήσεις βρέθηκαν 6 Ισπανικές, 5 Ιταλικές, 2 Πορτογαλικές και 1 Κροατική.

Eurostat short term rentals βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb

Σε επίπεδο χωρών Γαλλία και Ισπανία βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις. Στην περίπτωση της Ισπανίας, σημειώθηκαν συνολικά 28,879 εκατ διανυκτερεύσεις. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2024 οι διανυκτερεύσεις σε βραχυχρόνιες μισθώσεις έφτασαν τα 7,922 εκατ. τον Φεβρουάριο τα 9,282 εκατ. ενώ τον Μάρτιο εκτινάχθηκαν σε 11,675 εκατ. υπολειπόμενες ελάχιστα από τις αντίστοιχες διανυκτερεύσεις στη Γαλλία οι οποίες τον Μάρτιο έφτασαν τα 11,711 εκατ. Ωστόσο η Γαλλία παρουσίασε καλύτερες επιδόσεις τους δύο πρώτους μήνες του έτους (8,229 εκατ. διανυκτερεύσεις τον Ιανουάριο και 10,875 εκατ. διανυκτερεύσεις τον Φεβρουάριο). Η τρίτη καλύτερη χώρα από άποψη διανυκτερεύσεων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ήταν η γειτονική Ιταλία οι διανυκτερεύσεις στην οποία έφτασαν τα 3,969 εκατ. τον Ιανουάριο, αυξήθηκαν σε 4,624 εκατ. τον Φεβρουάριο και εκτινάχθηκαν σε 6,236 εκατ. τον Μάρτιο.

Τα ελληνικά δεδομένα για τις μισθώσεις τύπου Airbnb

Στην περίπτωση της χώρας μας το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκαν 2,445 εκατ. διανυκτερεύσεις, με τον αριθμό να αυξάνει μεταξύ Φεβρουαρίου - Μαρτίου κατά 452.000 διανυκτερεύσεις. Ειδικότερα τον Ιανουάριο, μήνας με ασθενείς επιδόσεις λόγω της εποχικότητας του κλάδου, οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τις 641.045, τον Φεβρουάριο τις 676.119 ενώ τον Μάρτιο όπου δειλά δειλά ξεκινά η σεζόν οι διανυκτερεύσεις σε βραχυχρόνιες μισθώσεις έφτασαν τις 1.128.601.

Κατ' επέκταση η Ελλάδα βρέθηκε στην 8η θέση των δημοφιλέστερων προορισμών με τις Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία και Πορτογαλία να προηγούνται.

Insete βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb

Να θυμίσουμε ότι την ανοδική πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων επεσήμανε και ο ΙΝΣΕΤΕ στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του, όπου ανέφερε ότι η συνεχής αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων που καταγράφηκε το 2024 αντικατοπτρίζει την δυναμική ανάπτυξης του κλάδου. Σύμφωνα με τον ΙΝΣΕΤΕ η αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων έφτασε τις 20.000 σε ετήσια βάση, αύξηση που παρέμεινε σταθερή από μήνα σε μήνα, καθόλη την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς. Ειδικά τον Ιούνιο δε, όπου ξεκινά κι επισήμως η θερινή σεζόν, ο αριθμός καταλυμάτων τον Ιούνιο ανήλθε στα 224.860, έναντι 204.578 ένα χρόνο πριν.

Μάλιστα η ανάλυση της πληρότητας των καταλυμάτων για το α’ τρίμηνο 2024 αποτύπωσε μια σταθερότητα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 παρά την αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων και κλινών. Γεγονός που υποδηλώνει παράλληλα αύξηση της ζήτησης.

ΙΝΣΕΤΕ βραχυχρόνιες μισθώσεις airbnb

Σύμφωνα με τον ΙΝΣΕΤΕ, τον Ιανουάριο η πληρότητα διατηρήθηκε στο 12%, επαναλαμβάνοντας την ίδια απόδοση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Φεβρουάριο, σημειώνεται μείωση της πληρότητας σε 10% (έναντι 13%) ενώ τον Μάρτιο η πληρότητα ανέρχεται σε 16% (έναντι 15% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Απρίλιο, η πληρότητα διαμορφώθηκε σε 23% (έναντι 24%) ενώ τον Μάιο ανήλθε σε 30% (έναντι 26%). Τέλος, τον Ιούνιο η πληρότητα σε αυξήθηκε σε 40% έναντι 38% τον Ιούνιο του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Οι υψηλές πληρότητες της Αθήνας, η αύξηση της μέσης τιμής δωματίου και το προβάδισμα των Airbnb

Συνέχισε το ανοδικό σερί του ο τουρισμός - Οι αστερίσκοι του Μαΐου και η αγορά έκπληξη για φέτος

Τουρισμός: Διψήφια άνοδος και μεγαλύτερη διασπορά των τουριστών τα χαρακτηριστικά του 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider