Συνέχισε το ανοδικό σερί του ο τουρισμός - Οι αστερίσκοι του Μαΐου και η αγορά έκπληξη για φέτος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνέχισε το ανοδικό σερί του ο τουρισμός - Οι αστερίσκοι του Μαΐου και η αγορά έκπληξη για φέτος
Πώς κινήθηκαν οι ταξιδιωτικές αφίξεις και οι εισπράξεις φέτος - Δεν ψήφισαν Ελλάδα οι αμερικανοί τον Μάιο - Οι «ανησυχητικές» ενδείξεις και η αγορά που παρουσίασε άνοδο 98% το πρώτο πεντάμηνο του 2024.

Το ανοδικό σερί που παρατηρείται από τις αρχές του χρόνου στον τουρισμό ήρθε να συμπληρώσει ο Μάιος, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να αυξάνονται κατά 6,8% και τις αφίξεις να εκτινάσσονται κατά 21,3% υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι εισπράξεις να εμφανίσουν αύξηση κατά 16,2% το πρώτο πεντάμηνο του έτους σε σχέση με το 2023 και η ταξιδιωτική κίνηση να καταγραφεί 20,6% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, με την χώρα να υποδέχεται 6.943,9 χιλ. ταξιδιώτες συνολικά τους πρώτους πέντε μήνες του 2024.

Οι αριθμοί και οι αστερίσκοι του πρώτου πενταμήνου

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, το οποίο τον Μάιο του 2024 εμφάνισε πλεόνασμα 1.649 εκατ. ευρώ και το πρώτο πεντάμηνο πλεόνασμα 2.691,4 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2.372,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ώθηση έδωσαν όλες οι βασικές αγορές του τουρισμού, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ωστόσο η μέση δαπάνη φάνηκε να μειώνεται έναντι της περσινής χρονιάς, γεγονός που οι παράγοντες του κλάδου χαρακτηρίζουν ανησυχητικό για την συνέχεια. Αντίστοιχο προβληματισμό προκαλεί και η μείωση του αριθμού των Αμερικανών, μια αγορά με υψηλή μέση δαπάνη που από την πανδημία κι έπειτα συνεχίζει να κινείται ανοδικά, με εξαίρετη τον εφετινό Μάιο.

Η αγορά έκπληξη του Μαίου

Βασικούς τροφοδότες της ταξιδιωτικής κίνησης του Μαίου, η οποία παρατηρήθηκε αυξημένη κατά 6,8%, αποτέλεσαν οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και οι Γερμανοί. Συγκεκριμένα η ταξιδιωτική κίνηση από τις εν λόγω χώρες καταγράφηκε αυξημένη κατά 25,6% , κατά 24,1% και κατά 18% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα η ταξιδιωτική κίνηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού -ΗΠΑ- παρατηρήθηκε μειωμένη κατά 18,8% σε σχέση με πέρυσι, με την χώρα να υποδέχεται μόλις 125 χιλ. ταξιδιώτες.

Αγορά έκπληξη ωστόσο για την εφετινή χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί η Ιταλία, καθώς η ταξιδιωτική κίνηση από την γειτονική χώρα παρατηρείται αυξημένη κατά 85,5% και διαμορφώνεται στις 130,5 χιλ ταξιδιώτες.

Σε απόλυτους αριθμούς βέβαια την «πρωτιά» διατήρησαν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τους Γερμανούς ταξιδιώτες να φτάνουν τους 605,4 χιλ. και τους Βρετανού τις 457,6 χιλ. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι Γάλλοι ταξιδιώτες, οι οποίοι τον Μάιο έφτασαν τις 256,7 χιλ.

Σε επίπεδο πενταμήνου η Ιταλία συνέχισε να κρατά της σκήπτρα της αύξησης της ταξιδιωτικής κίνησης, με τους Ιταλούς που έχουν επισκεφτεί φέτος την χώρα μας να φτάνουν τις 353,2 χιλ. καταγράφοντας αύξηση 68,3%.

Σε απόλυτους αριθμούς ωστόσο η κίνηση από την Γερμανία εισέφερε τους περισσότερους αριθμητικά ταξιδιώτες, 1.064,4 χιλ, σχεδόν διπλάσιους από τους Βρετανούς, που αποτελούν παραδοσιακά και την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της χώρας (665,8 χιλ. βρετανοί ταξιδιώτες στο πεντάμηνο με αύξηση μόλις 4,1% σε σχέση με πέρυσι).

Η καλή πορεία των προηγούμενων μηνών έδωσε ώθηση και στην αμερικανική αγορά η οποία το πρώτο πεντάμηνο του έτους παρουσίασε αύξηση 23% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ενώ αυξημένοι κατά 17% ήταν και οι Γάλλοι ταξιδιώτες, φτάνοντας τις 469,4 χιλ.

Παρέμειναν γαλαντόμοι οι αμερικανοί

Σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων την μεγαλύτερη συνεισφορά τον Μάιο είχαν οι Γερμανοί, οι οποίοι εισέφεραν περί τα 425,1 εκατ. ευρώ, παρότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την Γερμανία ήταν οριακά μειωμένες (0,9%) έναντι του 2023.

Ακολούθησαν οι Βρετανοί οι οποίοι εισέφεραν 284 εκατ. ευρώ, ποσό κατά 1,6% υψηλότερο έναντι του 2023, και στη συνέχεια βρέθηκαν οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι οι οποίοι εξαιτίας της πτώσης της ταξιδιωτικής κίνησης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού εισέφεραν το ίδιο στις ταξιδιωτικές εισπράξεις τις χώρας - 155,4 εκατ. ευρώ οι Γάλλοι και 155,7 εκατ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την Βρετανία, μειωμένες κατά 9% σε σχέση με πέρυσι.

Άνοδο κατά 68,6% παρουσίασαν, όπως ήταν αναμενόμενο, και οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 63 εκατ. ευρώ.

Τα πρωτεία στους Γερμανούς το πρώτο πεντάμηνο

Όσο για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 16,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, και διαμορφώθηκαν στα 3.806,3 εκατ. ευρώ.

Την μεγαλύτερη αύξηση - συγκεκριμένα 98,4% - παρουσίασαν οι εισπράξεις από την Ιταλία, παρότι αριθμητικά ήταν οι λιγότερες 184,1 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν αυτές από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από ις ΗΠΑ έφτασαν τα τα 397 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 23,4% παρά την πτωτική πορεία του Μαΐου.

Την μεγαλύτερη συνεισφορά στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, σε απόλυτους αριθμούς, είχαν οι Γερμανοί, οι οποίοι εισέφεραν 700,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 15,1% και ακολούθησαν οι Βρετανοί, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις των οποίων έφτασαν τα 399,7 εκατ. ευρώ. Δεδομένου βέβαια ότι οι εισπράξεις από την Βρετανία στο πρώτο πεντάμηνο ήταν μειωμένες κατά 3,4%, το ποσό άγγιξε αυτό των Αμερικανών, (399,7 εκατ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την Βρετανία και 397 εκατ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ).

Τέλος σε επίπεδο πενταμήνου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την Γαλλία σημείωσαν άνοδο 3,4% και διαμορφώθηκαν στα 281,8 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο τουρισμός δεν φτάνει για να σώσει το (εξωτερικό) έλλειμμα

Bloomberg: Ο υπερτουρισμός αποτελεί πλέον απειλή για τα ελληνικά νησιά

ΠΟΞ: Νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων θα σημειώσει ο ελληνικός τουρισμός το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider