Σε ολική επαναφορά και ο οδικός τουρισμός - Οι θετικές ενδείξεις και οι αστερίσκοι

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε ολική επαναφορά και ο οδικός τουρισμός - Οι θετικές ενδείξεις και οι αστερίσκοι
Προς νέο ρεκόρ στον τουρισμό βαδίζει η χώρα - Οι θετικές ενδείξεις από αεροπορικές και οδικές αφίξεις και οι ενδείξεις που εξακολουθούν να προβληματίζουν

Προβάδισμα πήρε ο οδικός τουρισμός τον Ιούνιο με την αύξηση των τουριστικών ροών μέσω των οδικών δικτύων να καταγράφεται υψηλότερη από εκείνη των αεροπορικών. Η άνοδος των οδικών αφίξεων σηματοδοτεί την επιστροφή του οδικού τουρισμού στα προπανδημίας μεγέθη - γεγονός που σε αντίθεση με τις αεροπορικές δεν είχε επιτευχθεί πέρυσι - και κατ’ επέκταση την τροφοδότηση κυρίως της Βόρειας Ελλάδας με τουρίστες. Παρόλα αυτά βέβαια, οι «αστερίσκοι» για την τρέχουσα αλλά και για τις επόμενες χρονιές παραμένουν.

Το προβάδισμα του οδικού τουρισμού

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους οι οδικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 1,5 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά +14,5% έναντι του 2023, ήτοι 189 χιλ. Σε απόλυτους αριθμούς οι τουρίστες που έφτασαν στη χώρα οδικώς μέσω των μεθοριακών σταθμών ήταν 200 χιλ. περισσότεροι από τον Ιούνιο της προπανδημικής χρονιά του 2019, όπου είχαν καταγραφεί 1,3 εκατ. οδικές αφίξεις.

Σε επίπεδο εξαμήνου (Ιανουάριος - Ιούνιος 2024) ωστόσο, η χώρα, για πρώτη φορά, κατάφερε να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος της πανδημίας υποδεχόμενη μέσω των συνόρων της 4 εκατ. οδικές αφίξεις. Όσες ακριβώς είχε υποδεχτεί και την περίοδο Ιανουαρίου-Iουνίου του 2019.

Να θυμίσουμε ότι την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς (2023) οι διεθνείς οδικές αφίξεις έφτασαν τα 3,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά +13,7% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, αλλά παραμένοντας κατά 500 χιλιάδες λιγότερες από τα επίπεδα προ πανδημίας.

Η αναπλήρωση των οδικών αφίξεων σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα και του οδικού τουρισμού, ο οποίος σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία του αεροπορικού, αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε νέα ιστορικά υψηλά το τρέχον έτος.

Παρότι η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων καταγράφηκε μικρότερη από αυτή των οδικών, παραμένει θεαματική αν σκεφτεί κανείς ότι η χώρα υποδέχτηκε πέρυσι αριθμό ρεκόρ επισκεπτών από αέρος. Τον φετινό Ιούνιο δε, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 3,8 εκατ. σημειώνοντας περαιτέρω αύξηση της τάξης του +5,6% (203 χιλ.).

Σε επίπεδο εξαμήνου (Ιανουάριος-Ιούνιος 2024), καταγράφηκαν 9,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023 (8,9 εκατ.), κατά +9,6%.

Προς νέο ρεκόρ στον τουρισμό

Οι προαναφερθέντες θετικοί οιωνοί σε συνδυασμό με την καλή πορεία των εσόδων γεννούν προσδοκίες για μια νέα τουριστική χρονιά ρεκόρ το 2024. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +16,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, και διαμορφώθηκαν στα 3.806 εκατ. ευρώ.

Αρωγός ήταν οι εισπράξεις από τη Γερμανία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά +15,1% στα 700 εκατ. ευρώ, αυτές από τη Γαλλία οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά +3,4% στα 282 εκατ. ευρώ καθώς και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά +23,4% και διαμορφώθηκαν στα 397 εκατ. ευρώ.

Οι αστερίσκοι

Παρά την θετική εικόνα και τις ελπίδες για τουριστική ανάπτυξη ακόμα και σε περιφέρειες που μέχρι πέρυσι παρέμειναν πίσω, οι αστερίσκοι για τις επόμενες χρονιές παραμένουν. Συνοψίζονται δε στην πτώση της μέσης δαπάνης των τουριστών, στο έδαφος που φαίνεται να χάνουν οι κορωνίδες της τουριστικής δραστηριότητας, όπως η Μύκονος και οι Κυκλάδες αλλά και στην πτώση των εισπράξεων από την Μεγάλη Βρετανία, η οποία αποτελεί και τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού.

Να θυμίσουμε ότι παρά την άνοδο των εισπράξεων την προαναφερθείσα περίοδο από άλλες βασικές χώρες-τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο πεντάμηνο του έτους παρουσίασαν μείωση της τάξης του -3,4%

Αντίστοιχα η μέση δαπάνη των μη κατοίκων ταξιδιωτών στην Ελλάδα τον Μάιο μειώθηκε κατά 12,2% ενώ σε επίπεδο πενταμήνου παρατηρήθηκε μειωμένη κατά 3,6% έναντι της περσινής χρονιάς.

Τέλος, παρά την αύξηση που κατέγραψαν οι επιμέρους γεωγραφικές ενότητες την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2024, οι Κυκλάδες αποτέλεσαν εξαίρεση. Ειδικότερα, στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 1,8 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 8,6%. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 1,5 εκατ. σημειώνοντας αύξηση +10,2%. Αντίστοιχα στη γεωγραφική ενότητα των Ιονίων Νήσων καταγράφηκε αύξηση κατά +6,9% , ενώ στην Πελοπόννησο οι αφίξεις σημείωσαν αύξηση +8,3%. Αντίθετα, στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 370 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -10 χιλ./-2,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Εκτοξεύτηκε η ζήτηση για καταλύματα τύπου Airbnb το 2024 - Οι επιδόσεις της Ελλάδας

Τα «τρωτά» σημεία του τουρισμού

Οδικός τουρισμός: Ποιοι προορισμοί ευνοούνται και ποιοι μιλούν για πτώση τη φετινή σεζόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider