Αντιδρούν οι ξενοδόχοι της Αθηναϊκής Ριβιέρας για το νέο δημοτικό τέλος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αντιδρούν οι ξενοδόχοι της Αθηναϊκής Ριβιέρας για το νέο δημοτικό τέλος
Νέο χαράτσι 12,6 ευρώ ανά τ.μ. στα ξενοδοχεία από τον δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Ετοιμάζονται αντιδράσεις από τους ξενοδόχους.

Νέες αντιδράσεις των επιχειρηματιών του ξενοδοχειακού κλάδου εγείρει η απόφαση του Δήμου Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης για επιβολή ειδικού ανταποδοτικού τέλους τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να τονίζουν ότι ένα μικρό ξενοδοχείο μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα βιωσιμότητας λόγω υπερφορολόγησης.

Το νέο τέλος

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση της δημοτικής επιτροπής του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης καθορίζεται ειδικό ανταποδοτικό τέλος τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, εμπορικές επιχειρήσεις και κατοικίες με τον σχετικό συντελεστή όμως για τα ξενοδοχεία να διαμορφώνεται στα 12,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το ποσό αυτό θα πρέπει να καταβάλουν σε ετήσια βάση ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Δήμου αρχής γενομένης από την 1 Μαρτίου 2025 και για τα επόμενα 12 χρόνια. Γεγονός που ανεβάζει τους καθαρούς φόρους που επιβαρύνουν άμεσα και έμμεσα το κόστος παραγωγής του ξενοδοχειακού προϊόντος αισθητά.

Ο ανταποδοτικός χαρακτήρας του τέλους αναμένεται να χρηματοδοτήσει την απαλλοτρίωση εκτάσεων για την ανάπτυξη κοινοχρήστων χώρων πρασίνου και να αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή, συμβάλλοντας στην ομαλή βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου, στην βελτίωση της ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων αλλά και στην αναβάθμιση όλων των επιχειρήσεων, όπως επισημαίνεται τα πρακτικά της συνεδρίασης δημοτικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου ένα μικρό ξενοδοχείο δεν είναι κάτω από 2000 τετραγωνικά μέτρα, με αποτέλεσμα ένας επιχειρηματίας μιας μικρής μονάδας να καλείται να πληρώσει 25.200 ευρώ ετησίως για το νέο τέλος. «Στην περίπτωση του ξενοδοχείου το συγκεκριμένο τέλος είναι πολύ βαρύ και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα βιωσιμότητας για μικρές και μεσαίου μεγέθους για μη μικρού και μεσαίου μεγέθους μονάδες» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συντελεστής για τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και για τις εμπορικές επιχειρήσεις άνω των 100 m² ανέρχεται σε 8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ για τις εμπορικές επιχειρήσεις κατά των 100 m² το τέλος διαμορφώνεται σε 1,10 ευρώ. Επιπλέον για τις κατοικίες ο αντίστοιχος συντελεστής φτάνει τα 0,45 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Άρα ιδιοκτήτης κατοικίας 100 m² θα κληθεί να πληρώσει 45 ευρώ ετησίως ενώ αντίστοιχα μια εμπορική επιχείρηση 100 m² θα πρέπει να πληρώσει 800 ευρώ τον χρόνο.

Για υπερφορολόγηση κάνουν λόγο οι ξενοδόχοι

Η συγκεκριμένη απόφαση έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα της υπερφορολόγησης του ξενοδοχειακού κλάδου με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ITEΠ) να σημειώνει σε σχετική μελέτη ότι οι καθαροί φόροι, που βαρύνουν άμεσα και έμμεσα το κόστος παραγωγής του τελικού ξενοδοχειακού προϊόντος, αποτελούν το 19,1% του συνολικού κόστους παραγωγής έναντι 10,2% που είναι κατά μέσο όρο η αντίστοιχη επιβάρυνση για τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων, το ποσό αυτό ενδέχεται να έχει αυξηθεί το 2024, δεδομένου ότι η μελέτη λαμβάνει υπόψη της τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2019 και έκτοτε το ξενοδοχειακό προϊόν έχει επιβαρυνθεί με περισσότερους φόρους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, το οποίο σε κάποιους δήμους αυξάνεται το 2025 στο 0,75% από 0,5% ενώ ο φόρος διαμονής που ίσχυε το 2019 έχει μετατραπεί σε τέλος ανθεκτικότητας για την κλιματική κρίση, το οποίο αντιστοιχεί σε πόσο υψηλότερο από τον αρχικό φόρο διαμονής.

«Είναι πλέον διακριτή και αποδεικνύεται η υπερφορολόγηση και η άνιση αντιμετώπιση του ξενοδοχειακού κλάδου σε σχέση με τους άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Οι φόροι που επιβάλλονται τώρα τελευταία και διαχρονικά, δηλαδή το τέλος παρεπιδημούντων, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, που επί τη ουσίας ο ξενοδόχος κάνει τον φοροεισπράκτορα, και τα νέα τέλη από κάποιους δήμους, που βαφτίζονται ανταποδοτικά, πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις», επεσήμανε κατά την παρουσίαση της μελέτης η πρόεδρος του ΙΤΕΠ, Κωνσταντίνα Σβύνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε νέες αγορές ποντάρει ο τουρισμός για το 2025

Τουρισμός: Η αισιοδοξία για το 2024 και οι προϋποθέσεις για νέα ανοδικά σερί

Πώς κινήθηκε τελικά ο τουρισμός στη Σαντορίνη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider