Σημαντική ανάπτυξη συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα, με την Ελλάδα να περιλαμβάνεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που παρουσίασαν τις καλύτερες επιδόσεις το Φθινόπωρο του 2024. Παράλληλα μάλιστα με την αύξηση της ζήτησης συνεχίζει να αυξάνει και η προσφορά καταλυμάτων διαμονής τέτοιου τύπου, γεγονός που διατηρεί τις πληρότητες στα ίδια υψηλά επίπεδα αλλά περιορίζει τα έσοδα για τους οικοδεσπότες.
Διψήφια αύξηση της ζήτησης το Φθινόπωρο
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων Airdna, η ζήτηση για καταλύματα τύπου Airbnb στη χώρα μας αυξήθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου κατά 20,1% σε σχέση με πέρυσι. Αποτέλεσμα ήταν η χώρα μας να κατακτήσει την έκτη θέση μεταξύ των top 20 ευρωπαϊκών αγορών, μετά την Πολωνία (29,9%), την Νορβηγία (27,4%) την Ουγγαρία (23,9%), την Γερμανία (23,1%) και την Τσεχία (22,9%).
Σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, παρότι μειωμένος σε σχέση με το peak του Αυγούστου καταγράφηκε και ο αριθμός των καταλυμάτων που νοικιάζονται βραχυπρόθεσμα. Σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο του IΝΣΕΤΕ για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2024 ο αριθμός τους μειώθηκε στις 205 χιλ., καταγράφοντας πτώση κατά 20 χιλ. σε σχέση με τον Οκτώβριο, αλλά παρέμεινε σε υψηλότερα επίπεδα από τα 185 χιλ. καταλύματα του Νοεμβρίου του 2023. Η ετήσια αύξηση έφτασε δηλαδή το 10%, ήτοι 20 χιλ.
Από τα ιστορικά υψηλά του πρώτου εξαμήνου, όπου ο αριθμός των προσφερόμενων καταλυμάτων αυξανόταν σταθερά, ξεπερνώντας τον Ιούλιο το 1 εκατ. κλίνες και μετά την οριακή αύξηση τον Αύγουστου, ο αριθμός των κλινών άρχισε να φθίνει σταδιακά. Τον Σεπτέμβριο του 2024 για παράδειγμα διατηρήθηκε κοντά στο 1 εκατ. παρουσιάζοντας θετικό πρόσημο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν είχαν καταγραφεί 913 χιλ. κλίνες. Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, παρατηρήθηκε μείωση, καθώς ο αριθμός των κλινών έφτασε τις 992 χιλ., παρέμεινε όμως και πάλι υψηλότερος κατά 106 χιλ. σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023, όταν ο αριθμός είχε διαμορφωθεί στις 886 χιλ. κλίνες. Τέλος, τον Νοέμβριο του 2024, ο αριθμός των κλινών μειώθηκε περαιτέρω στις 920 χιλ., παραμένοντας εκ νέου υψηλότερος κατά 90 χιλ. σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2023, όταν είχαν καταγραφεί 830 χιλ. κλίνες.
Ικανοποιητικές πληρότητες αλλά μικρότερα κέρδη
Δεδομένης της αύξησης της ζήτησης αλλά και της προσφοράς σε σχέση με πέρυσι, οι πληρότητες κατάφεραν να διατηρηθούν σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα. Για την ακρίβεια, ο Σεπτέμβριος κατέγραψε μικρή αύξηση στην πληρότητα σε σχέση με το 2023 (45% έναντι 43%), ενώ και το δ' τρίμηνο του 2024 ξεκίνησε τον Οκτώβριο με αύξηση, η όποια συνεχίστηκε τον Νοέμβριο, με επιβραδυνόμενο όμως ρυθμό.
Σε αυτό το πλαίσιο βέβαια, όπως επισημαίνει η Airdna, η αύξηση της ζήτησης δεν παρέπεμψε σε υψηλότερα έσοδα για τους οικοδεσπότες, καθώς η προσθήκη νέων καταχωρήσεων και η αύξηση του ανταγωνισμού περιόρισε τυχόν ανατιμήσεις ή σημαντική ενίσχυση της πληρότητας.
Συγκεκριμένα το Φθινόπωρο του 2024, οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) ήταν εκείνες στις οποίες η αύξηση της ζήτησης ξεπέρασε την αύξηση της προσφοράς, καθώς οι οικοδεσπότες κατάφεραν να αυξήσουν τα έσοδα ανά διανυκτέρευση. Υπό αυτό το πρίσμα κερδισμένες χώρες ανακηρύχθηκαν η Πορτογαλία με άνοδο RevPar 15,2% σε ετήσια βάση, η Ουγγαρία (17%), η Φινλανδία (20,4%), η Ισπανία (21,1%) και η Δανία (25,6%).