«Παρατηρητήριο» για το Blockchain ιδρύει η ΕΕ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Παρατηρητήριο» για το Blockchain ιδρύει η ΕΕ

Παρατηρητήριο - φόρουμ για την εξέλιξη αλλά και τις προοπτικές που ανοίγει η τεχνολογία blockchain δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ώρα που η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχασε περισσότερα από 150 δισ. δολάρια μέσα σε ένα 24ωρο και οι επενδυτές παραμένουν φοβισμένοι για πιο αυστηρές ρυθμίσεις της εν λόγω αγοράς.

Όπως ανακοινώθηκε το παρατηρητήριο-φόρουμ θα καταγράφει τις κυριότερες εξελίξεις της τεχνολογίας, ενώ θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή συνεργασία μεταξύ όσων συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απαιτούν τη χρήση του blockchain.

Παρότι η τεχνολογία blockchain, η οποία αποθηκεύει δέσμες πληροφοριών κατανεμημένων σε ολόκληρο το δίκτυο, ήρθε στο προσκήνιο μέσω του Bitcoin, αναμένεται στο μέλλον να επηρεάσει ευρύτερα τις ψηφιακές υπηρεσίες σε πολλούς άλλους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ασφάλιση, τα χρηματοοικονομικά, η ενέργεια, η εφοδιαστική, η διαχείριση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και οι δημόσιες υπηρεσίες. Το παρατηρητήριο-φόρουμ της ΕΕ, μεταξύ άλλων, θα συγκεντρώσει τεχνογνωσία στον συγκεκριμένο τομέα, θα διευκολύνει τη διασυνοριακή συνεργασία σχετικά με πρακτικά ζητήματα και θα αποτελέσει ένα ανοικτό φόρουμ ειδικών στην τεχνολογία blockchain.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι τεχνολογίες blockchain έχουν τεράστιες δυνατότητες για να κάνουν ασφαλέστερες τις διαδικτυακές κοινωνικές επαφές και τις οικονομικές συναλλαγές, παρέχοντας προστασία έναντι κυβερνοεπιθέσεων και εξαλείφοντας την ανάγκη για μεσάζοντες.

Μιας λοιπόν και η Ευρώπη σκοπεύει να αναπτύξει την τεχνολογία blockchain και να επενδύσει στην εφαρμογή της, το νέο παρατηρητήριο-φόρουμ θα συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί, από το 2013, σχέδια που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ο «Horizon 2020». Μέχρι το 2020 αναμένεται να διαθέσει έως 340 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που κάνουν χρήση της τεχνολογίας blockchain. Στο πλαίσιο αυτό, πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ανακοινώσει την ανάληψη επιμέρους δικών τους πρωτοβουλιών, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την χρήση της τεχνολογίας.

Γι' αυτό το λόγο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να συντονίσει και να ενισχύσει αυτές τις εθνικές πρωτοβουλίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider