«Απογειώθηκαν» τα κέρδη της Ryanair

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Απογειώθηκαν» τα κέρδη της Ryanair

Αύξηση 10% στα καθαρά κέρδη παρουσίασε η Ryanair με τα προ φόρων κέρδη να φτάνουν τα 1,45 δισ. ευρώ στο οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Ωστόσο ο επικεφαλής της εταιρείας δεν δηλώνει το ίδιο αισιόδοξος για την επόμενη χρονιά αφού όπως λέει οι τιμές των καυσίμων αναμένεται να μειώσουν τα κέρδη του αερομεταφορέα χαμηλού κόστους αλλά και να φέρουν ανακατατάξεις στο σύνολο των ευρωπαικών αεροπορικών.

Αναλυτικότερα, η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ανέφερε ότι παρουσίασε καθαρά κέρδη 1,45 δισ. ευρώ για το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου εν συγκρίσει με τα 1,32 δισ. ευρώ του πρηγουμενου έτους. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 8% φτάνοντας τα 7,15 δισ. ευρώ.

Βέβαια για το επόμενο έτος η Ryanair αναμένει μειωμένα κέρδη τα οποία εκτιμά ότι θα κινηθούν από 1,25 δισ. ευρώ έως 1,35 δισ. ευρώ, συνυπολογίζοντας τον μέσο όρο των ναύλων που αυξάνει κατά 9% αλλά και των πρόσθετων 400 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό των καυσίμων.

Για το τρέχον οικονομικό έτος η Ryanair υπολογίζει αύξηση επιβατών κατά 9% φτάνοντας στα 130,3 εκατομμύρια επιβάτες η οποία συνδυάζεται όμως με μείωση των ναύλων κατά 3%.

Παράλληλα ο επικεφαλής της εξέπεμε SOS για τις τιμές των καυσίμων τονίζοντας ότι ορισμένοι από τους ευρωπαΐους ανταγωνιστές της low cost εταιρείας θα αναγκαστούν να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης μέσα στο χρόνο εξαιτίας τους.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία προειδοποίησε ότι οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου - και κατά συνέπεια το κόστος των καυσίμων - θα βαρύνουν αισθητά μερικούς από τους περιφερειακούς ανταγωνιστές της το 2019, οι οποίοι είναι ήδη αναγκασμένοι να προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά

Είναι σαφές ότι 80 δολάρια το βαρέλι θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες στην Ευρώπη μέσα στο χειμώνα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ολίρι, στο CNBC. Όπως σημείωσε «το πετρέλαιο θα οδηγήσει σε διαφοροποίηση του ανταγωνισμού στην Ευρώπη. Ορισμένες από τις αεροπορικές εταιρείες που υπάρχουν σήμερα δεν παρουσίασαν κέρδη ακόμα κι όταν το πετρέλαιο ήταν στα 40 δολάρια το βαρέλι πέρυσι, οπότε δεν νομίζω ότι θα επιβιώσουν αυτό το χειμώνα.

Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου Brent διαπραγματεύτηκαν σε πολυετές υψηλό επίπεδο στα 79,16 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα το πρωί, αυξημένα κατά 0,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider