ΟΣΔΕ: Μεγάλη πίεση για πληρωμές προκαταβολής βασικής ενίσχυσης – Με λάθη;

Ιωάννης Περουλάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΣΔΕ: Μεγάλη πίεση για πληρωμές προκαταβολής βασικής ενίσχυσης – Με λάθη;
Η συγκυρία είναι δύσκολη λόγω των οικονομικών συνθηκών και οι αγρότες αναμένουν την προκαταβολή των ενισχύσεων τους προς τα τέλη Οκτώβρη.

Η συγκυρία είναι δύσκολη λόγω των οικονομικών συνθηκών και οι αγρότες αναμένουν την προκαταβολή των ενισχύσεων τους προς τα τέλη Οκτώβρη. Οι ενισχύσεις αυτές αναλώνονται συνήθως σε οικονομικές εκκρεμότητες της προηγούμενης περιόδου αλλά και στην προετοιμασία των αγρών εν όψει της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου και για αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας η πληρωμή αυτών για τους ίδιους τους παραγωγούς αλλά και για όσους συνεργάζονται με αυτούς.

Πάντως, οι εξελίξεις με το ΟΣΔΕ δεν είναι σύμμαχος στο σενάριο πληρωμής ή τουλάχιστον κατά το δυνατόν ορθής πληρωμής, στα τέλη του μήνα. Το ΟΣΔΕ καθυστέρησε να εκκινήσει σημαντικά (το σύστημα υποβολής δηλώσεων φαίνεται πως κατέστη ουσιαστικά λειτουργικό μετά τα μέσα Αυγούστου), ενώ καθυστέρησαν σημαντικά και οι διασταυρωτικοί έλεγχοι που κάθε χρόνο πρέπει να παραλάβουν τα ΚΥΔ για να αποσφαλματώσουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Για την ιστορία να αναφερθεί πως Παρασκευή 11/10/2024 αναρτήθηκε ο τελευταίος διασταυρωτικός έλεγχος με εκατομμύρια (πιθανά) λάθη (αυτά προκύπτουν αφού ολοκληρωθεί το κλείσιμο των δηλώσεων), τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν εντός 4 ημερών (από τις οποίες οι 2 είναι το Σαββατοκύριακο) από τα ΚΥΔ. Καταλαβαίνει κανείς πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο πρακτικά αλλά και ουσιαστικά.

Η προκαταβολή, μπορεί να πληρωθεί με τα μέχρι σήμερα στοιχεία και για αυτό οι διορθώσεις δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την ορθή πληρωμή αυτής. Η πληρωμή της προκαταβολής που αφορά τη βασική ενίσχυση είναι γενικότερα μια «εύκολη» πληρωμή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο, αν δε δοθεί δικαίωμα στα ΚΥΔ να συνεχίσουν τις διορθώσεις με βάσει τους διασταυρωτικούς ελέγχους που θα πρέπει να συνεχίσουν να εκδίδονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η αποπληρωμή προς τα τέλη του έτους θα είναι καταστροφική και αν συνυπολογίσει κανείς ότι θα υπάρξει συμψηφισμός των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών του 2022, τότε το πρόβλημα θα είναι πραγματικά ακόμα μεγαλύτερο.

Είναι σίγουρο πως οι εξελίξεις θα είναι διαρκείς, όσων αφορά τις πληρωμές (κακές ή καλές), αφού φαίνεται πως περιμένουμε τις διορθώσεις και για το έτος 2023 αν και πολλοί παράγοντες της αγοράς λένε πως ακόμα και για το 2022, οι διορθώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider