ΕΜΑ: Η Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών έως τα τέλη Αυγούστου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΜΑ: Η Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών έως τα τέλη Αυγούστου
Οι δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 είναι απαραίτητες για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα προβλέποντας ότι η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που κυκλοφορούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τα τέλη Αυγούστου.

O EMA τόνισε ότι ο πλήρης εμβολιασμός των πολιτών και με τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 είναι αναγκαίος για την προστασία από την άκρως μεταδοτική αυτή μετάλλαξη του νέου κορονοϊού που εξαπλώνεται με ταχύτητα σε όλο τον πλανήτη.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την «Άλφα» που ήταν η πρώτη σημαντική παραλλαγή ανησυχίας στην ΕΕ. Ακόμα, η παραλλαγή «Δέλτα», μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Ο ΕΜΑ τονίζει ότι απαιτούνται και οι δύο δόσεις των εμβολίων για την COVID-19 2 όπως: Comirnaty, Spikevax ή Vaxzevria για την παροχή επαρκούς προστασίας έναντι της παραλλαγής «Δέλτα».

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει για τις ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας και για εκείνους με άλλα υποκείμενα νοσήματα, οπότε τονίζεται η ανάγκη για ολοκλήρωση των προτεινόμενων δόσεων εμβολιασμού. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν 10 χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ, όπου σχεδόν το 30% ή περισσότερα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει το προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού, σύμφωνα με τον καταγραφέα εμβολίων του ECDC.

Συνακόλουθα, για την προστασία αδύναμων και ηλικιωμένων ατόμων σε κλειστά περιβάλλοντα, όπως νοσηλευόμενοι ασθενείς ή τρόφιμοι σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, απαιτείται περαιτέρω εργασία σε ορισμένες χώρες για την αύξηση της χορήγησης εμβολίων μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και του προσωπικού τέτοιων ιδρυμάτων. Ο EMA και το ECDC ενθαρρύνουν τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και εκείνους με τους οποίους εργάζονται και φροντίζουν.

Προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες και να αυξήσουν την κάλυψη του εμβολιασμού, οι χώρες μπορούν να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, για παράδειγμα σχετικά με το διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση και την κυκλοφορία των παραλλαγών, και τις εξελισσόμενες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι παραλλαγών.

Μια άλλη τέτοια προσαρμογή είναι ότι εμπειρογνώμονες που είναι υπεύθυνοι για τα προγράμματα εμβολιασμού σε περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη αποφάσισαν, ενόψει των καταστάσεων στις χώρες τους, να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά εμβόλια για τη δεύτερη δόση από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την πρώτη δόση.

Στρατηγική εμβολιασμού στην οποία ένα διαφορετικό εμβόλιο χορηγείται για τη δεύτερη δόση σε ένα συνιστώμενο πρόγραμμα 2 δόσεων, έχει ιστορικά εφαρμοστεί για ορισμένα άλλα εμβόλια.

Ωστόσο, ο οργανισμός διευκρίνισε πως δεν είναι σε θέση να προτείνει αν δύο δόσεις διαφορετικών εμβολίων είναι μία ασφαλής πρακτική για τους πολίτες. Επίσης, ο ΕΜΑ κάνει σαφές πως είναι πολύ νωρίς για να προτείνει μία τρίτη ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της COVID-19.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider