Με τα ήδη ισχύοντα μέτρα φαίνεται ότι θα διανύσει η χώρα μας την εορταστική περίοδο, εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, την ώρα που άλλες χώρες θέτουν νέους περιορισμούς, υπό το φόβο του νέου στελέχους Όμικρον.
Τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι στην Ελλάδα συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα η αποκλιμάκωση της επιδημίας, με μείωση των νέων κρουσμάτων, συνολικά, κατά 14% αυτήν την εβδομάδα.
Εντούτοις, η αποκλιμάκωση αυτή έχει ιδιαίτερα αργό ρυθμό, ενώ το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα αυξημένο, με μία στις τρεις περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» (επίπεδο κινδύνου 5) και τον εκτιμώμενο αριθμό ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια να βρίσκεται στις 43.000, 10 ημέρες μόλις πριν τα Χριστούγεννα.
Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν συζητηθεί επιπλέον μέτρα για την περίοδο των εορτών, κάτι που -ούτως ή άλλως- προηγουμένως έχουν διαμηνύσει κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα την Πέμπτη, που θα αφορούν όμως στην αύξηση των τεστ, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες συνιστούν προσοχή, έτσι ώστε να μειωθεί το τρέχον επιδημικό κύμα περεταίρω και πιο γρήγορα και η επιδημία της παραλλαγής Όμικρον να «βρει» τους επιδημιολογικούς δείκτες της χώρας σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα. Το νέο στέλεχος αναμένεται να επικρατήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς η μεταδοτικότητά του φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από οποιουδήποτε άλλου στελέχους εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις πριν από 2 εβδομάδες, εντοπίστηκε στην Ευρώπη και ήδη σήμερα προκαλεί περισσότερο από το 50% των νέων λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Προσοχή και για τους εμβολιασμένους
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το όπλο στα χέρια μας παραμένει κατά κύριο λόγο ο εμβολιασμός, αλλά και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων, τα οποία -σημειωτέον- δεν επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις και τις παραλλαγές του ιού. ΄
Όπως αναφέρουν, κατά τη διάρκεια των γιορτών, οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να απομονωθούν μέσα στο σπίτι τους ή εντός της «κοινωνικής φούσκας» των λίγων ατόμων. Ωστόσο, λόγω της πιθανής επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον, θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να επιλέξουν με σύνεση πού θα πάνε, ποιους θα συναντήσουν και πόσο πιθανό είναι να εκτεθούν στον ιό. Παράλληλα, τονίζουν τη σημασία του του συχνού testing το οποίο θα συμβάλει στην προστασία των ιδίων και των αγαπημένων τους προσώπων.
«Νομίζω ότι πια είμαστε ένας ώριμος λαός και όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Δεν χρειάζεται να υπάρχουν οριζόντια μέτρα και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για να πράξουμε τα δέοντα», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης.
Όπως εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής-Επιδημιολογίας και επίσης μέλος της Επιτροπής, Γκίκας Μαγιορίνης, σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και αρκετό καιρό και τα οποία τώρα αρχίζουν να τα λαμβάνουν σε χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Τα μέτρα που λαμβάνει αυτή τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ήδη ενεργά στην Ελλάδα. Το βασικό στοιχείο, που θέλω να τονίσω, είναι να προσπαθήσουμε να τα τηρήσουμε. Γιατί έχουμε και εμείς την τάση να μην τα τηρούμε. Οπότε, αν τηρηθούν τα μέτρα που υπάρχουν ήδη, νομίζω ότι θα πάει καλά. Και το βασικό στοιχείο είναι η τρίτη δόση. Σπεύδουμε για την τρίτη δόση», υπογράμμισε ο καθηγητής.
Σημειώνεται ότι από τα μέχρι στιγμής εργαστηριακά πειράματα φαίνεται ότι η τρίτη δόση περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον, ενώ οι δύο δόσεις φαίνεται να παρέχουν σημαντική προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, όχι όμως σε όλους.
Η αγωνία των ειδικών
Εν αναμονή της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον η αγωνία των ειδικών έγκειται στο ενδεχόμενο μιας νέας σημαντικής επιδείνωσης της πανδημίας, πριν προλάβει να εκτονωθεί η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας.
Την τελευταία εβδομάδα, τόσο ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία όσο και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων, μειώθηκε σημαντικά, με την πίεση, ωστόσο, στο σύστημα υγείας να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
«Ακόμα και αν τελικά αποδειχθεί, όπως όλοι το ευχόμαστε, ότι η νόσος που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον είναι ηπιότερη, με δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά μεγάλη η μεταδοτικότητα, αναμένεται μια σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που θα οδηγήσει ξανά σε αύξηση νοσηλειών και θανάτων», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου την Πέμπτη.
Στην Ελλάδα έχουν ήδη εντοπιστεί 17 κρούσματα του νέου στελέχους, εκ των οποίων τα 3 δεν σχετίζονται με ταξίδι, αλλά ούτε με επαφή μεταξύ τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διασπορά στην κοινότητα, η οποία αναμένεται να επεκταθεί με ρυθμούς ρεκόρ.