Κορονοϊός: Μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους θανάτους η Ελλάδα – Πού αποδίδονται

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κορονοϊός: Μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους θανάτους η Ελλάδα – Πού αποδίδονται
Σην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ 31 ευρωπαϊκών χωρών.

Στην πρώτη δεκάδα της ευρωπαϊκής λίστας των κρατών με τους περισσότερους θανάτους από Covid-19 βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση, μεταξύ 31 ευρωπαϊκών χωρών, καταγράφοντας 89 θανάτους ανά 1 εκατ. πληθυσμού, κατά το 14ήμερο μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου. Προηγούνται κατά σειρά η Πολωνία με 143 θανάτους, η Βουλγαρία με 142, η Κροατία με 140, η Ουγγαρία με 108 και η Σλοβακία με 106 θανάτους.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η Ελλάδα, βρίσκεται υψηλότερα από τις προαναφερθείσες χώρες αναφορικά με τα κρούσματα, ενώ είναι η πρώτη χώρα με τις περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομείο και τοποθετείται στην 5η θέση όσον αφορά στις εισαγωγές σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), μετά τη Λετονία, τη Γαλλία, τη Σλοβενία και την Τσεχία. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά την ίδια περίοδο, η Ελλάδα είναι η 4η χώρα με τα περισσότερα τεστ ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, μετά την Κύπρο, τη Δανία και την Αυστρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τις αρχές του μήνα περισσότεροι από 1.370 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19 στη χώρα μας, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται στους 22.285. Κατά τη 2η εβδομάδα του Ιανουαρίου έχει σημειωθεί 22% αύξηση στους θανάτους, σε σχέση με την πρώτη, μια αύξηση η οποία θα αποτυπωθεί στην επόμενη έκθεση του ECDC.

Πλεύρης: Tρεις παράγοντες που αυξάνουν τη θνητότητα

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι στο σύνολο των θανάτων, αυτή τη στιγμή, η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερη θέση, συγκριτικά με άλλες χώρες οι οποίες έχουν πιο προηγμένα συστήματα υγείας.

«Το διαφορετικό στοιχείο, που υπήρξε το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, είναι ότι σε εμάς ήρθε με πολύ μεγάλη ένταση το 4ο κύμα με την παραλλαγή Δέλτα, κάτι που δεν συνέβη με την ίδια ένταση σε άλλες χώρες. Αυτό το οποίο βλέπουμε τώρα, δυστυχώς, είναι συμπολίτες μας κατά βάση ανεμβολίαστοι -το 84% των διασωληνωμένων δεν έχει κάνει το εμβόλιο- οι οποίοι είναι θύματα του τελευταίου διαστήματος της Δέλτα, η οποία είχε μία τρομακτική νοσηρότητα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ο ίδιος επεσήμανε, ως δεύτερο παράγοντα, το γεγονός ότι η χώρα μας μόλις τους τελευταίους τρεις μήνες κατάφερε να φτάσει το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ποσοστά εμβολιασμού. «Από την 1η Σεπτεμβρίου, που εφαρμόστηκαν τα μέτρα υποχρεωτικότητας, από το 67% έχουμε φτάσει στο 82%. Αλλά αυτές οι 15 μονάδες προστέθηκαν προοδευτικά με αποτέλεσμα πολλοί από τους συμπολίτες μας, που τώρα πεθαίνουν και ήταν διασωληνωμένοι ή βρίσκονταν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για πάρα πολλές ημέρες, να μην είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό», είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Ο τρίτος παράγοντας είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξουμε την κουβέντα. Το πρόβλημα με τις ΜΕΘ είναι διαχρονικό, υπήρχε και στην προ πανδημίας περίοδο. Μπορεί να υπερδιπλασιάσαμε τις κλίνες ΜΕΘ και να έχουμε πλέον 1300, μοιρασμένες για Covid και non Covid περιστατικά, αλλά πρέπει να δούμε συνολικά την παρεχόμενη υπηρεσία στη χώρα μας, ειδικά σε κάποια περιφερειακά νοσοκομεία που το ποσοστό θνητότητας είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με άλλα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων», εξήγησε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα σχέδιο, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, με στόχο την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών.

«Βεβαίως να ξεκαθαρίσουμε ότι οι γιατροί και νοσηλευτές είναι στην πρώτη γραμμή, δίνουν τον αγώνα και τους σεβόμαστε, αλλά από εκεί και πέρα θέματα υποδομών, που μπορεί να υπήρχαν σε περιφερειακά νοσοκομεία, πρέπει να βελτιωθούν και αυτό είναι το σχέδιο και της Κυβέρνησης μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης», διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης.

Το «αγκάθι» των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τα νοσοκομεία, ένας σημαντικός παράγοντας που εμπλέκεται στα αυξημένα ποσοστά θνητότητας είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ένα διαχρονικό πρόβλημα στη χώρα μας, το οποίο έχει ενταθεί κατά την περίοδο της πανδημίας.

«Παγκοσμίως, ένα σημαντικό ποσοστό νοσηρότητας και θνητότητας στις ΜΕΘ ήταν λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Τα δεδομένα από το αμερικανικό CDC δείχνουν μία 50% αύξηση στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Εμείς είχαμε πριν την πανδημία αρκετά μεγάλο πρόβλημα με τις λοιμώξεις αυτές και πρέπει να επανέλθουμε στην αντιμετώπισή τους, όπως και στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, που συνδέεται άμεσα με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την αρχή της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο επιπολασμός των πολυανθεκτικών λοιμώξεων ήταν πριν την πανδημία 9%, έναντι του 6% στην ΕΕ, με τη χώρα μας να είναι 1η στην κατανάλωση αντιβιοτικών πανευρωπαϊκά. Νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι η πορεία των ανθεκτικών λοιμώξεων μέσα στη Μονάδα ακολουθεί τα κύματα της πανδημίας, γεγονός που ενδεχομένως να εξηγεί μερικώς και τα αυξημένα ποσοστά θνητότητας. Πάντως, τόσο ο υπουργός Υγείας, όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έχουν δηλώσει στις προτεραιότητές τους την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ήδη «τρέχει» το Πανελλήνιο Πρόγραμμα για τις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις και τη Μικροβιακή Αντοχή GRIPP/SNF, το οποίο υλοποιείται σε δέκα επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με διαχειριστή το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLΕΟ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα συνεργαζόμενα νοσοκομεία έχουν ενισχυθεί με Νοσηλευτές Επιτήρησης Λοιμώξεων (ΝΕΛ) και έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ειδικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την εξειδίκευση των νοσηλευτών στην πρόληψη των λοιμώξεων.
Ταυτόχρονα, μέσω του GRIPP/SNF για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναπτύχθηκε και εγκαταστάθηκε στα 10 πιλοτικά νοσοκομεία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησης μετρήσεων για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, ώστε να καταγράφονται με κοινό τρόπο οι δείκτες καθώς και οι μεταβολές που επιτυγχάνονται στις επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: 88 νέοι θάνατοι - Στους 683 οι διασωληνωμένοι με 20.107 νέα κρούσματα

Παρατείνονται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου τα μέτρα για τον κορονοϊό

Παπαευαγγέλου: Βελτίωση στους σκληρούς δείκτες σε 2-3 εβδομάδες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider