Δραστικές αλλαγές στη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δρομολογούνται, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, με το νέο σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών.
Οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν την οργανωτική αναδιάρθρωση του οργανισμού με όρους σύγχρονου ασφαλιστικού φορέα, την ένταξη ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών ως βασικού παράγοντα για τη σύναψη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και την αποζημίωση των πράξεων, καθώς και τον έλεγχο των υπηρεσιών όλων των παρόχων σε πραγματικό χρόνο (real time), ώστε να αξιολογούνται άμεσα οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η προωθούμενη μεταρρύθμιση στόχο έχει να ωφελήσει τον ασφαλισμένο, υποχρεώνοντας τους παρόχους να αναβαθμίσουν ποιοτικά τις υπηρεσίες τους, αλλά και το φορολογούμενο, καθώς μέσω του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο θα εξοικονομηθούν πόροι.
Παράλληλα, προωθείται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι ιδιώτες πάροχοι που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΠΥ θα είναι υποχρεωμένοι, σε έκτακτες συνθήκες, να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για τις οποίες και θα πληρώνονται, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι επιτάξεις.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος είχε θέσει τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού ψηλά στις προτεραιότητές του από την ανάληψη των καθηκόντων του, έχει επανειλημμένως διαμηνύσει ότι «ο ΕΟΠΥΥ από Οργανισμός για τους παρόχους θα μετατραπεί σε Οργανισμό για τους ασφαλισμένους», καθιστώντας σαφές ότι «ο ασφαλισμένος δεν θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω χρήματα, αντιθέτως θα έχει πολύ περισσότερες ποιοτικές υπηρεσίες».
Ποιοτικά κριτήρια και ποιοτικοί δείκτες
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την κατάταξη των παρόχων με βάση τα υπό καθιέρωση ποιοτικά κριτήρια και ποιοτικούς δείκτες, ενώ προβλέπει τη διακοπή των υφιστάμενων συμβάσεων με τον Οργανισμό και την αδυναμία σύναψης νέων για όσους δεν πληρούν το ελάχιστο οριζόμενο των ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις, στα ποιοτικά κριτήρια δεν θα περιλαμβάνεται η παλαιότητα των μηχανημάτων για απεικονιστικές εξετάσεις. Ωστόσο, δρομολογείται η καθιέρωση κλιμακωτού ποιοτικού rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) ή μείωση της αποζημίωσης, για τους ιδιώτες, με βάση με την παλαιότητα των μηχανημάτων τους. Αυτό σημαίνει πως οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εκπτώσεις στις τιμές τους προς τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με την παλαιότητα των μηχανημάτων.
Όσον αφορά στις αιματολογικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πάροχοι θα υποχρεούνται να παρέχουν έκπτωση 20%, στον Οργανισμό, εάν δίνουν σε εξωτερικά εργαστήρια την υπηρεσία για τις διαγνώσεις.
Οι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ κλινικές
Σε νέα βάση αναμένεται να τεθεί η συνεργασία του ΕΟΠΥΥ και με τις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης, μέσω ενός πιο σύνθετου πλέγματος προδιαγραφών.
Ειδικότερα, για να μπορούν οι πάροχοι να συνάψουν συμβάσεις με τον Οργανισμό θα πρέπει επίσης να πληρούν στο ελάχιστο οριζόμενο τους ποιοτικούς δείκτες, οι οποίοι θα αφορούν στον τεχνολογικό τους εξοπλισμό, τον αριθμό των εργαζομένων και τη σύνθεση του προσωπικού που απασχολούν, τις κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν καθώς και τον αριθμό των εισαγωγών ασθενών που καταγράφουν.
Τέλος, αυστηρό θα είναι και το πλαίσιο σχετικά με τους δείκτες που αφορούν στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ένα διαχρονικό πρόβλημα στη χώρα μας, η αντιμετώπιση του οποίου αποτελεί «προσωπικό στοίχημα» για τον υπουργό Υγείας, όπως ο ίδιος έχει εξαρχής δηλώσει.
Το νέο μοντέλο του Οργανισμού αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2ου εξαμήνου του 2022.