Συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) και τη στήριξη του ρόλου της ως μηχανισμού επιτάχυνσης πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία, διατύπωσε η Market Access & External Relations Director της AbbVie, κα. Πένυ Ρέτσα, από το βήμα του 7ου Συνεδρίου ΗΤΑ που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022.
Στην τοποθέτησή της, η κα. Ρέτσα υπογράμμισε εισαγωγικά την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας, που αποδείχτηκε περίτρανα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ κατόπιν, στάθηκε σε τρία βασικά μαθήματα που εξάγονται από την υγειονομική κρίση. Πρώτον, σημείωσε ότι «κατέστη σε όλους σαφές, στους πολιτικούς δρώντες, στους ασθενείς και την κοινή γνώμη, πόσο σημαντική είναι η φαρμακευτική καινοτομία», καθώς για πρώτη φορά, τα ζητήματα της υγείας και της φαρμακευτικής καινοτομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης όχι μόνο των πολιτικών ηγετών, αλλά και της ευρύτερης κοινής γνώμης. Δεύτερον, σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρχει επαρκής και απρόσκοπτη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής καινοτομίας» και τρίτον ότι «η παρούσα υγειονομική κρίση απέδειξε ότι εάν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το προϊόν της φαρμακευτικής καινοτομίας μπορεί να φτάσει σε χρόνο ρεκόρ στους ασθενείς».
Στη συνέχεια, η κα. Ρέτσα ανέδειξε το γεγονός ότι οι ασθενείς στη χώρα μας δεν έχουν τόσο γρήγορη πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία όσο οι ασθενείς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και την εθνική μας νομοθεσία, οι αποφάσεις για την αποζημίωση νέων φαρμάκων θα πρέπει να λαμβάνονται εντός 180 ημερών, αναφέροντας ότι «δυστυχώς, απέχουμε ακόμα πολύ από την τήρηση αυτού του χρονοδιαγράμματος, παρά τις πολύ αξιόλογες και φιλότιμες προσπάθειες, τόσο της Επιτροπής ΗΤΑ όσο και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης».
Σχετικά με διαφορετική ταχύτητα πρόσβασης των καινοτόμων φαρμάκων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κα. Πένυ Ρέτσα ανέφερε ότι αυτή οφείλεται και στις διαφορετικές εθνικές ή περιφερειακές διαδικασίες και μεθοδολογίες στις Επιτροπές Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας σε όλη την Ευρώπη, γεγονός που οδηγεί «πέραν των καθυστερήσεων στην πρόσβαση των ασθενών, στην έλλειψη προβλεψιμότητας και σε υψηλότερα κόστη για τη βιομηχανία» καθώς και «σε αδιαφάνεια για τους ασθενείς που δεν ξέρουν πότε και πως θα είναι διαθέσιμα τα καινοτόμα φάρμακα στη χώρα τους».
Επίσης, τόνισε ότι «οι Επιτροπές ΗΤΑ στα κράτη μέλη αναγκάζονται να κάνουν όλες τους παρόμοια δουλειά και αντίστοιχες αξιολογήσεις, σπαταλώντας σημαντικούς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, ενώ διαχειρίζονται καθημερινά έναν τεράστιο φόρτο εργασίας».
Ιδιαίτερη βαρύτητα απέδωσε στον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο κανόνων και μια ενιαία διαδικασία για όλους και σημείωσε ότι «το ερώτημα που θα πρέπει εμείς, σε εθνικό επίπεδο, να απαντήσουμε, είναι το πόσο έτοιμοι είμαστε να αγκαλιάσουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο» και «να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, ώστε να πλησιάσουμε όσο περισσότερο γίνεται στην πρόβλεψη του νόμου για τις 180 ημέρες».
Η Market Access & External Affairs Director της AbbVie, τόνισε ότι «για να προσαρμοστούν όλες οι εθνικές Επιτροπές ΗΤΑ στον νέο κανονισμό, όσο ταχύτερα γίνεται, θα πρέπει να μας πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι είδους βοήθεια θα προσφέρει στα κράτη μέλη και τι είδους υποστήριξη στις Επιτροπές ΗΤΑ, διοικητική ή επιστημονική υποστήριξη» και από πλευράς τους, «οι Επιτροπές ΗΤΑ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι είδους βοήθεια χρειάζονται από τα Ευρωπαϊκά όργανα», καθορίζοντας ταυτόχρονα τι θα πρέπει να αλλάξει στη σύνθεση και τη λειτουργία τους.
Από την πλευρά του φαρμακευτικού κλάδου, η κα. Ρέτσα τόνισε τη στήριξη του κλάδου στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, «καθώς όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο που είναι οι αξιόπιστες, υψηλού επιπέδου αξιολογήσεις, ίδιους κανόνες για όλους και ταχύτερη πρόσβαση όλων των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία».
Κλείνοντας, σημείωσε ότι η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι «να δυναμώσουμε το πολύ αξιόλογο έργο της Επιτροπής ΗΤΑ αφαιρώντας τους ένα μέρος του μεγάλου φόρτου εργασίας τους, να αποφύγουμε να γίνεται διπλή δουλειά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και μέσα από ένα ενιαίο, αποτελεσματικό και αξιόπιστο πλαίσιο να μετατρέψουμε την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού κανονισμού για τη λειτουργία της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας σε έναν μηχανισμό επιτάχυνσης πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία».