Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» - Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή «Κένταυρος» - Οι εκτιμήσεις των ειδικών
Σε συναγερμό έχουν τεθεί για ακόμη μία φορά οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως, εξαιτίας της νέας υποπαραλλλαγής BA.2.75 της παραλλαγής του κορονοϊού Όμικρον, γνωστή ως «Κένταυρος».

Σε συναγερμό έχουν τεθεί για ακόμη μία φορά οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως, εξαιτίας της νέας υποπαραλλλαγής BA.2.75 της παραλλαγής του κορονοϊού Όμικρον, γνωστή ως «Κένταυρος», η οποία κερδίζει ταχύτατα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη απλώσει τα «πλοκάμια» της και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Ευρώπη.

Η παραλλαγή BA.2.75, ανιχνεύτηκε αρχικά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου και έκτοτε τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά πολύ, και με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή BA.5, η οποία μετατρέπεται πλέον στην επικρατούσα παραλλαγή σε πολλές χώρες, εκτοπίζοντας τη ΒΑ.2.

Η νέα παραλλαγή έχει ήδη ανιχνευτεί σε δέκα ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστραλία.
Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας εμφανίζονται φειδωλοί στις εκτιμήσεις τους, δεδομένου ότι ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το νέο ιό.

«Παραλλαγή υπό παρακολούθηση»

Στις 7 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κατέγραψε τον Κένταυρο ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», ένδειξη ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο σοβαρή νόσο, ωστόσο τα στοιχεία είναι προς το παρόν φτωχά και δεν έχουν αξιολογηθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επίσης, παρακολουθεί στενά τη νέα παραλλαγή, παρότι η κορυφαία επιστήμονας του Οργανισμού, δρ Soumya Swaminathan, δήλωσε πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα ώστε να κρίνουν τη σοβαρότητά του.

Εκτός από τη ραγδαία ανάπτυξή του και την ευρεία γεωγραφική μετάδοσή του, οι ανά τον κόσμο ειδικοί έχουν τεθεί σε συναγερμό εξαιτίας και του μεγάλου αριθμού των επιπλέον μεταλλάξεων της BA.2.75 σε σχέση με την BA.2, από την οποία πιθανώς εξελίχθηκε, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σχετικά με την επίπτωσή τους στην ανοσία από τα εμβόλια και την προηγούμενη μόλυνση.

Μιλώντας διαδικτυακά στην Ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο βασικός στρατηγικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για την πανδημία COVID-19 στην Ελλάδα, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε ότι «υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για τη νέα γενιά εμβολίων, αλλά χρειάζονται και περισσότερες μελέτες» και παρέπεμψε στις αποφάσεις που πήραν πριν λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), οι οποίοι συνιστούν τη δεύτερη αναμνηστική δόση των mRNA εμβολίων COVID-19 σε άτομα μεταξύ 60 και 79 ετών και άτομα με νοσήματα που τα θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ενδέχεται να είναι και θετικό στοιχείο, δεδομένου ότι η ιστορία έχει δείξει πως με την πάροδο του χρόνου οι ιοί γίνονται περισσότερο μεταδοτικοί και λιγότερο επικίνδυνοι.

Τι λένε οι ειδικοί

Μιλώντας την Τετάρτη στο Mega, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ένα στέλεχος μπορεί να γίνει επιθετικό με την έννοια της βαρύτερης νόσου, αλλά είναι σπάνιο να συμβεί».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε παραλλαγές να διασπείρονται και να μην δημιουργούν κάποια συγκεκριμένη έξαρση, άρα λοιπόν προς το παρόν απλά παρακολουθούμε την εξάπλωσή της», ανέφερε από την πλευρά του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής Επιδημιολογίας, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε, «προς το παρόν, δεν παρατηρείται κάποια έξαρση ή κάποιο "κύμα" από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη παρότι διασπείρεται. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί παρακολουθούν την πορεία της».

Ο Δρ Gagandeep Kang, ο οποίος μελετά τους ιούς στο Christian Medical College της Ινδίας στο Vellore, είπε ότι «πρέπει να αποδεχτούμε ότι τώρα ζούμε με υψηλότερο επίπεδο κινδύνου από ό,τι στο παρελθόν».
Θα χρειαστούν, όμως, εβδομάδες για να καταλάβουμε εάν το στέλεχος θα επηρεάσει ή όχι την εξάπλωση του ιού, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Τα τελικά συμπεράσματα για τον νέο ιό αναμένεται να εξαχθούν όταν δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν στις βαριές νοσηλείες και τους θανάτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider