Tις επενδύσεις στην υγεία και το πώς αυτές μπορούν να ενισχυθούν από τα ευρωπαϊκά εργαλεία που υπάρχουν μέχρι το 2027 μέσω του προγράμματος EU4Health παρουσίασε o Peter Paul Borg, Policy Officer, EU Commission – DG SANCO στην 1η ενότητα του συνεδρίου «The Future of Healthcare in Greece», με συντονιστή τον Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρο και Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΕΠΕ, Παναγιώτη Λιαργκόβα,.
Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα, με κονδύλια ύψους 5 δισ. ευρώ, θα ενισχύσει επενδύσεις σε 10 διαφορετικούς τομείς, όπως: Προαγωγή της υγείας και πρόληψη ασθενειών, μάχη κατά του καρκίνου, προώθηση διεθνών συνεργασιών στον τομέα της υγείας, αντιμετώπιση διακρατικών απειλών υγείας, αύξηση του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στην υγεία, σε όλες τις βαθμίδες, βελτίωση της πρόσβασης στο φάρμακο, ενίσχυση των ψηφιακών εργαλείων και των δεδομένων υγείας κ.ά.
Προτεραιότητες για το 2023 όσον αφορά την τεχνική υποστήριξη των σχεδίων θα είναι η διακρατική συνεργασία, η εστίαση στις μεταρρυθμίσεις στην υγεία και η υποβοήθηση της υλοποίησης των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κλιματική αλλαγή και μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας
Η Dr. Maria Neira, επικεφαλής του τμήματος «Environment Climate Change and Health» του Π.Ο.Υ ανέφερε ότι περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους πρόωρα κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η προτροπή του ΠΟΥ σε όλες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών είναι ο περιορισμός της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και η μετάβαση σε «καθαρές» πηγές ενέργειας, εάν θέλουμε να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και να ωφεληθεί το Περιβάλλον και κατ’ επέκταση η Υγεία των ανθρώπων που είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτό. Στο ίδιο θέμα, σημαντικά στοιχεία για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των ανθρώπων παρέθεσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος στην ομιλία του, αναφέροντας ότι η μόλυνση σκοτώνει 13 άτομα κάθε λεπτό ενώ 9/10 ανθρώπους αναπνέουν αέρα που δεν είναι φυσιολογικός. Επιπλέον, τα μικροσωματίδια πλαστικού στο νερό εισχωρούν στη διατροφική αλυσίδα και κατά συνέπεια στον Οργανισμό των ανθρώπων.
Συνέπεια της κλιματικής αλλαγής είναι και η μόλυνση του πόσιμου νερού, με 1 εκατομμύριο ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από παθήσεις του γαστρεντερολογικού. Περίπου 600 εκατ. δένδρα κόβονται κάθε χρόνο για την παραγωγή 6 τρις τσιγάρων , ενώ ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα σκοτώνουν πάνω από 8 εκατ. ανθρώπους το χρόνο. Καθώς η θερμοκρασία στον πλανήτη ανεβαίνει, αυξάνονται και οι μολύνσεις που μεταδίδουν τα κουνούπια. Εάν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή, μέχρι το 2070 περίπου 5 δισ. άνθρωποι θα είναι σε κίνδυνο από παθήσεις που σχετίζονται με τα κουνούπια, όπως η μαλάρια, ο δάγκειος πυρετός κ.ά.