Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έθεσε επισήμως τέλος χθες Δευτέρα στην εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σε ισχύ για τρία χρόνια στη χώρα που επισήμως πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα στην παγκόσμια υγειονομική κρίση, με πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς.
Στη λακωνική ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, ο Λευκός Οίκος ανέφερε απλά πως ο πρόεδρος κύρωσε νόμο που υιοθέτησε το Κογκρέσο και «τερματίζει την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που συνδεόταν με την πανδημία της COVID-19». Τα κεφάλαια που είχαν κατανεμηθεί από το 2020 για να διανέμονται τεστ, δωρεάν εμβόλια και τα άλλα μέτρα που είχαν ληφθεί κατά συνέπεια καταργούνται.
Η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, χωριστό μέτρο, αναμένεται να λήξει την 11η Μαΐου. Το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης συνεπάγεται εξάλλου τη λήξη άλλου μέτρου, που εφαρμόστηκε το 2020 από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και επέτρεπε την άμεση απέλαση μεταναστών που δεν διέθεταν βίζα, ακόμη και ανθρώπων που δυνητικά δικαιούνταν πολιτικό άσυλο.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως όταν θα αρθεί το μέτρο αυτό, γνωστό με την ονομασία «Title 42», πρόκειται να το αντικαταστήσει με διαφορετικό μηχανισμό για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Αξιωματούχος της προεδρίας διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το μέτρο θα πάψει να εφαρμόζεται «από την 11η Μαΐου».
Αν και η αμερικανική κυβέρνηση δημόσια γυρίζει τη σελίδα της πανδημίας, διαβεβαιώνει πως εργάζεται πάνω στην επόμενη γενιά εμβολίων και σε άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση των τυχόν μελλοντικών παραλλαγών του SARS-CoV-2. «Το σχέδιο NextGen (σ.σ. «επόμενη γενιά») θα επιταχύνει και θα ρευστοποιήσει την ταχεία ανάπτυξη της επόμενης γενιάς εμβολίων και θεραπειών μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», συνόψισε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Κεφάλαια τουλάχιστον 5 δισεκ. δολαρίων θα καταστούν διαθέσιμα για «να προωθηθούν επιστημονικές πρόοδοι» και να «παραμείνουμε ένα βήμα μπροστά από τον ταχύτατα εξελισσόμενο ιό που προκαλεί την COVID-19».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ