Δύο νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε τρία.
Από τους ασθενείς, οι δύο ήταν ηλικιωμένοι (ηλικίες άνω των 67 ετών) και παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση. Ο ένας εξ αυτών νοσηλεύεται ακόμα στο νοσοκομείο, αλλά εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας, ενώ ο δεύτερος έχει λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Ο τρίτος ασθενής είχε ήπιες εκδηλώσεις, που δεν αφορούσαν το κεντρικό νευρικό σύστημα (δηλαδή τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό). Τα τρία κρούσματα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Καρδίτσας και Καβάλας.
Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο πρώτος ασθενής που νόσησε ο ιός του Δυτικού Νείλου εφέτος, ανέφερε πως τα συμπτώματά του άρχισαν στις 5 Ιουλίου.
Πάντως, ο αληθινός αριθμός των περιστατικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε κρούσμα λοίμωξης με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυσθέντες από τον ιό που έχουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί.
Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται ετησίως σε πολλές χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Τα έτη 2010-2014 και 2017-2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου προκάλεσε εκατοντάδες περιστατικά σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας. Αυτά καταγράφηκαν κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας.
Η εμφάνιση περιστατικών της λοίμωξης από τον ιό σε σχεδόν ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και εφέτος.