Κορονοϊός: Μελέτη σε Έλληνες ασθενείς αποκαλύπτει το όφελος από τα αντιιικά χάπια

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κορονοϊός: Μελέτη σε Έλληνες ασθενείς αποκαλύπτει το όφελος από τα αντιιικά χάπια
Η μελέτη εξέτασε την αποτελεσματικότητα των αντιιικών φαρμάκων που χορηγούνται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, με στόχο να περιοριστεί ο κίνδυνος βαριάς λοίμωξης, επιπλοκών και θανάτου.

Τα οφέλη από τη χρήση των αντιικών φαρμάκων, όσον αφορά στις νοσηλείες και τους θανάτους από Covid-19, αναδεικνύει μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, την οποία υπογράφει ομάδα έγκριτων Ελλήνων επιστημόνων.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση The Journal of Infectious Diseases, εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα της μολνουπιραβίρης (Lagevrio) και της νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης (Paxlovid), των αντιιικών χαπιών που χορηγούνται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, κατά τα πρώτα 24ωρα από την έναρξη των συμπτωμάτων, με στόχο να περιοριστεί ο κίνδυνος βαριάς λοίμωξης, επιπλοκών και θανάτου.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων στους Έλληνες ασθενείς με βάση τρία κύρια αποτελέσματα:

1. συμπτωματική ασθένεια που δεν οδήγησε σε θάνατο (δηλαδή νοσηλεία χωρίς εισαγωγή στη ΜΕΘ, κλινική επιδείνωση ή θάνατος),
2. θάνατος λόγω Covid-19,
3. νοσηλεία, εισαγωγή στη ΜΕΘ, κλινική επιδείνωση ή θάνατος.

Τα ευρήματα

Η μελέτη κατέδειξε ότι τα αντιικά χάπια επιφέρουν μείωση νοσηλείας και θανάτου, με το μεγαλύτερο όφελος να παρουσιάζουν οι ασθενείς ηλικίας 75 ετών και άνω, καθώς και όσοι είχαν υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης στη λήψη των φαρμάκων.

Ειδικότερα, από τους 4.022 ασθενείς, ηλικίας 65 ετών και άνω που έλαβαν μολνουπιραβίρη, το 3,51% (149 άτομα) νοσηλεύτηκαν σε απλή κλίνη, το 0,42% (18 άτομα) νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ή/και διασωληνώθηκαν και το 1,21% (51 άτομα) δεν τα κατάφεραν και κατέληξαν.

Αντίστοιχα, από τους 3.742 ασθενείς ίδιας ηλικιακής ομάδας που δεν είχαν λάβει την αγωγή, 8,42% (357 άτομα) νοσηλεύθηκαν σε απλή κλίνη, 0,33% (14 ασθενείς) νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ή διασωληνώθηκαν και το 3,4% (144 ασθενείς) κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου.

Όσον αφορά στη δεύτερη θεραπεία, από τους 13.462 ασθενείς, ηλικίας 65 ετών και πάνω, που έλαβαν νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη, το 2,14% (297 άτομα) χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε απλή κλίνη, το 0,1% νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ και το 0,63 κατέληξαν. Από την άλλη πλευρά, στην ομάδα των 12.728 ατόμων που δεν έλαβαν τη θεραπεία, το ποσοστό απλής νοσηλείας ανήλθε σε 6,18%, νοσηλείας σε ΜΕΘ σε 0,12% και θανάτου σε 1,87%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παραπάνω δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο υποδηλώνουν πως τα αντιικά φάρμακα μπορούν να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη σε εξαιρετικά ευάλωτους πληθυσμούς ασθενών, παρότι η επικινδυνότητα του ιού, αναφορικά με τις νοσηλείες και τους θανάτους, έχει ούτως ή άλλως μειωθεί – μεταξύ άλλων λόγω της υβριδικής ανοσίας.

Τη μελέτη υπογράφουν οι: Δημ. Παρασκευής, Μ. Γκόβα, Κ. Μέλλου, Γ. Γερολυμάτος, Ν. Ψαλίδα, Κ. Γκολφινοπούλου, Ε. Γ. Κωστάκη, Στ. Λουκίδης, Α. Κοτανίδου, Αθ. Σκουτέλης, Ελ. Θηραίος, Γ. Σαρόγλου, Δημ. Ζωγραφόπουλος, Δημ. Φιλίππου, Ηλ. Μόσιαλος, Θ. Ζαούτης, Μ. Γκάγκα, Σ. Τσιόδρας και Αν. Αντωνιάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Αυξημένα τα κρούσματα στα παιδιά – Οι συστάσεις των παιδιάτρων

Κορονοϊός: Πώς θα εξελιχθεί με τις νέες παραλλαγές - Το φθινόπωρο τα επικαιροποιημένα εμβόλια στην Ελλάδα

Μελέτη: Πάνω από 50 εκατ. το ετήσιο οικονομικό όφελος από τη χρήση του Paxlovid στην Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider