Την κάθετη αντίθεσή της με την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας να αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη.
Υπενθυμίζεται ότι με άρθρο σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συνεργάζονται με νοσοκομεία του ΕΣΥ για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων, συμμετέχοντας στην λειτουργία εξωτερικών Ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων -πέραν του τακτικού ωραρίου- καθώς επίσης χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις, που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο, πέραν της ημερήσιας νοσηλείας.
«Έχουμε βαθιά ιδιωτικοποιημένο σύστημα, με το 40% ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Αντί, λοιπόν, να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας, με περισσότερη στελέχωση και καλύτερη χρηματοδότη, κάθε ημέρα λαμβάνονται μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση: της ιδιωτικοποίησης», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
«Μετά τα απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή, τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή με προσωπικό των νοσοκομείων, μετά την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών δίνεται τώρα η δυνατότητα σε Ιδιώτες γιατρούς να μπαινοβγαίνουν στα Νοσοκομεία, να εκτελούν κάθε είδους ιατρική πράξη με μεταφερόμενους ασθενείς από τα ιατρεία τους», προσθέτει. Παράλληλα, κάνει λόγο για «απόλυτη ιδιωτικοποίηση» και καλεί τον Υπουργό Υγείας να αποσύρει τη διάταξη.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 16 Μάϊου έχει προκηρυχθεί μεγάλη Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση με Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη, στις 08:30πμ, και πορεία «Μέγαρο Μαξίμου – Βουλή – Υπουργείο Υγείας». Στην Αττική θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας (8.00-3.00μμ) και στην Περιφέρεια 24ωρη απεργία.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Τι λέει ο Υπουργός Υγείας
Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, για τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών με τα δημόσια νοσοκομεία, προσέκρουσε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, της Νέας Αριστεράς, της «Νίκης» και των «Σπαρτιατών», όπως προέκυψε από τις παρεμβάσεις των ειδικών τους αγορητών, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου. Το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, υπέβαλλε ένσταση αντισυνταγματικότητας.
«Υπήρχε πράγματι μία αντίληψη από την δεκαετία του ’80, δύο παραλλήλων συστημάτων υγείας. Ενός δημοσίου και ενός ιδιωτικού. Όπως συμβαίνει στα μαθηματικά οι δύο παράλληλες γραμμές ουδέποτε συναντώνται στην αιωνιότητα. Είναι παράλληλες. Ουδέποτε τέμνονται», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ομιλία του. Και πρόσθεσε: «Πλέον ο ανταγωνισμός για να βρεις προσωπικό είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι ήταν τη δεκαετία του ’80. Κατά συνέπεια, δεν μπορείς με ένα παλιό μοντέλο να αντιμετωπίσεις τις νέες συνθήκες».
Ο Υπουργός τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα για ένα ΕΣΥ με συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα υγείας, προκειμένου να βρίσκουν οι πολίτες τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται.
«Ναι, αποτελούσε πάγια θέση των γιατρών των ιδιωτών. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για να μην παραφράσω την τελευταία του δήλωση είπε όχι, ότι δεν το θέλει. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αντιθέτως έβγαλε ανακοίνωση ότι το θέλει. Και άλλοι ιατρικοί σύλλογοι. Αυτό ας τα βρουν οι γιατροί μεταξύ τους.
Εμένα αυτό που με νοιάζει είναι να πράττω ως Υπουργός το καθήκον μου έναντι των συμπολιτών μου. Και το καθήκον μου έναντι των συμπολιτών μου είναι να εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να μην βρεθεί ποτέ κανένας ασθενής στην Ελλάδα χωρίς να μπορεί να βρει τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούται», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και κατέληξε:
«Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποκλείουμε όλο τον ιδιωτικό τομέα, εφόσον το επιθυμεί, από το να προσφέρει στο εθνικό σύστημα υγείας, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, που θα σέβονται για πάντα το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και την προτεραιότητά του στον ασθενή και στο συμπολίτη μας. Αυτό κάνουμε σήμερα, είμαστε περήφανοι για αυτό και όχι δεν είναι αντισυνταγματικό».