Παίδων «Π.&Α. Κυριακού»: Πώς έφτασαν στα δικαστήρια Διοίκηση και Σωματείο – Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παίδων «Π.&Α. Κυριακού»: Πώς έφτασαν στα δικαστήρια Διοίκηση και Σωματείο – Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
Άγρια κόντρα με «φόντο» τις ελλείψεις αναισθησιολόγων. Στη λίστα αναμονής 3.000 παιδιά στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία.

Στα δικαστήρια οδήγησε η κόντρα μεταξύ της διοίκησης και των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Παίδων «Π.&Α. Κυριακού» για τα χειρουργεία, τα οποία λειτουργούν με προβλήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Χθες, Τρίτη (28/5) το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κήρυξε «παράνομη» τη στάση εργασίας που είχε εξαγγείλει στις 27.05.24 το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, μια εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η οποία προέβη σε καταγγελία της Απόφασης του δικαστηρίου.

Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων κι αυτό είχε αναδειχθεί ξανά από τους γιατρούς του νοσοκομείου τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε το υπουργείο Υγείας είχε προκηρύξει 3 θέσεις αναισθησιολόγων, ενώ είχε μετακινήσει και γιατρούς της ειδικότητας από άλλα νοσοκομεία για να λύσει προσωρινά το πρόβλημα. Ωστόσο, δεν υπήρξε μόνιμη λύση, με αποτέλεσμα οι γιατροί να προβούν σε νέες κινητοποιήσεις, επικαλούμενοι επισφαλή λειτουργία του αναισθησιολογικού τμήματος.

Σε Συνέλευση του Χειρουργικού Τομέα, που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη (23.05.2024) ελήφθη η απόφαση για αναστολή τακτικών χειρουργικών περιστατικών από 27.05.2024. Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, σε Έκτακτη Συνεδρίασή του μια μέρα αργότερα (24.05.2024), αποφάσισε ομόφωνα την μη αναστολή των τακτικών χειρουργικών περιστατικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, διευκρινίστηκε ότι «με το υπάρχον προσωπικό δεν τίθεται θέμα ασφαλείας και συνεπώς δύνανται να λειτουργήσουν καθημερινά και οι 3 Χειρουργικές Τράπεζες».

Την ίδια μέρα, το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου ανήγγειλε στάση εργασίας, για τη Δευτέρα 27.05.2024, από τις 8:00 μέχρι τις 15:00, με το νοσοκομείο να προσφεύγει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στην Ειδική Διαδικασία των Εργατικών – Περιουσιακών Διαφορών, κατά του Σωματείου, προκειμένου να κηρύξει την εξαγγελθείσα κινητοποίηση (στάση εργασίας) παράνομη και καταχρηστική.
Με Απόφασή του, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε παράνομη τη στάση εργασίας των εναγόμενων ιατρών, αναισθησιολόγων του νοσοκομείου, την οποία είχε προκηρύξει το Σωματείο.

Καταγγέλλει την Απόφαση η ΕΙΝΑΠ

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ κατήγγειλε την απόφαση του δικαστηρίου και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων, η οποία όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σύρει στα δικαστήρια το Σωματείο, παρά το γεγονός ότι η απεργία στηρίζεται από σύσσωμο τον συνδικαλιστικό κλάδο των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ). Παράλληλα προκήρυξε νέα στάση εργασίας σήμερα, Τετάρτη 29.05.24, από 8:00 έως 13:00, για τους αναισθησιολόγους του νοσοκομείου Παίδων «Π.&Α. Κυριακού».

«Η παράβαση των συναδέλφων ήταν ότι τόλμησαν να καταγγείλουν τις επισφαλείς συνθήκες με βάση τις οποίες λειτουργεί και εφημερεύει το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου. Στο εν λόγω αναισθησιολογικό τμήμα, η δύναμη του τμήματος από τον Ιανουάριο του 2024 έχει μειωθεί επιπλέον κατά 4 αναισθησιολόγους (δύο προς συνταξιοδότηση και δύο παραιτήσεις, η τελευταία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε στις 16/05/24) με αποτέλεσμα την παραμονή 7 ενεργών ιατρών. Για την ασφαλή λειτουργία των 3 υπαρχουσών αιθουσών και εκτέλεση αναισθησιολογικών καθηκόντων εκτός χειρουργείου (ακτινοθεραπευτικό, διαγνωστικές επεμβατικές πράξεις στο ογκολογικό τμήμα Ελπίδα, αναισθησιολογικό ιατρείο) απαιτείται η ελάχιστη δύναμη 11 πλήρους απασχόλησης αναισθησιολόγων στο τμήμα», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

Τονίζει, επίσης, πως οι γιατροί δεν τρομοκρατούνται και πως προτεραιότητά τους είναι οι ασθενείς. «Όταν υπάρχουν 3.000 χειρουργεία σε αναμονή στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία έχουμε καθήκον να αγωνιστούμε για την πλήρη στελέχωση των χειρουργείων!», αναφέρουν συγκεκριμένα.

Τέλος η ΕΙΝΑΠ αποφάσισε στάση εργασίας για όλα τα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά, τη Δευτέρα 03/06/24 08:00 – 13:00 και συγκέντρωση όλων των νοσοκομειακών γιατρών στις 11:00 στα νοσοκομεία Παίδων.

Τι απαντά η διοίκηση του νοσοκομείου

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του νοσοκομείου την Τρίτη, οι οργανικές θέσεις ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. της Αναισθησιολογίας για το Αναισθησιολογικό τμήμα του Γ.Ν.Π.Α. «Π. & Α. Κυριακού», ανέρχονται σε 11 και είναι καλυμμένες οι 9.

Στην παρούσα χρονική στιγμή υπηρετούν 6 ιατροί Αναισθησιολόγοι κλάδου Ε.Σ.Υ. λόγω της υπό αιφνίδιας παραίτησης συνταξιοδότησης 3 Αναισθησιολόγων κλάδου Ε.Σ.Υ., καθώς και μία ιατρός κλάδου Ε.Σ.Υ. σε προσωποπαγή θέση, με το συνολικό αριθμό των υπηρετούντων ιατρών Αναισθησιολόγων να ανέρχεται στους 7.
Από τις προαναφερόμενες 11 οργανικές θέσεις οι τρεις 3 είναι δεσμευμένες (2 θέσεις Επιμελητών Β΄ και 1 θέση Επιμελητή Α΄) από την με αρ.πρωτ.:4911/05.03.2024 Απόφαση- προκήρυξη. Σύμφωνα με έγγραφο της 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής, η προκήρυξη της θέσης του Επιμελητή Α΄ καθώς και της 1 θέσης του Επιμελητή Β΄ απέβησαν άγονες. Η δεύτερη θέση Επιμελητή Β΄ καλύφθηκε και στις 28.05.2024 πραγματοποιήθηκε η εγγραφή στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Νοσοκομείου.

Εκκρεμεί αίτημα πρόσληψης δύο 2 επικουρικών ιατρών της ίδιας ειδικότητας, το οποίο διαβιβάστηκε με το με σχετικό έγγραφο στην 1η Υ.ΠΕ. Αττικής, η οποία με τη σειρά της υπέβαλε στο υπουργείο Υγείας το αίτημα έγκρισης των προσλήψεων αυτών.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, έχουν μετακινηθεί οι κάτωθι ιατροί Αναισθησιολόγοι:

  • 1 Διευθυντής, από το Γ.Ν. Κορίνθου, από 13.02.2024 μέχρι 30.06.2024
  • 1 Επιμελητής Α΄, από το Γ.Ν.Π. "Τζάνειο" από 09.05.2024 για ένα μήνα.
  • 1 Επιμελητής Β΄, από το Γ.Ν.Α "ΛΑΪΚΟ" από 27.05.2024 μέχρι και 10.06.2024
  • 1 Επικουρική Ιατρός, από το ΓΝΠΑ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» από 01.05.2024 μέχρι 31.05.2024, (η οποία και θα επιστρέψει από 01.06.2024 στον φορέα της).

Επίσης, από 09.05.2024 και για 3 μήνες, 3 ιατροί του Γ.Ν.Π. Πεντέλης πραγματοποιούν 2 εφημερίες τον μήνα, έκαστος, δηλαδή συνολικά συνεισφέρουν στο πρόγραμμα εφημέρευσης του εν λόγω τμήματος με 6 ενεργείς εφημερίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΕΔΗΝ: Αναγκαίες οι ΜΕΘ Παίδων στην περιφέρεια – Μεγάλη η επικινδυνότητα των διακομιδών

Κανονικά θα διεξάγονται από Δευτέρα τα χειρουργεία στο Παίδων

Υπουργείο Υγείας: Στενό «μαρκάρισμα» στους διοικητές για τις δαπάνες των νοσοκομείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider