Κέντρα Φυσικού Τοκετού: Πώς θα λειτουργούν – Οι προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτές οι έγκυες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέντρα Φυσικού Τοκετού: Πώς θα λειτουργούν – Οι προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτές οι έγκυες
Στα Κέντρα Φυσικού Τοκετού θα παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες προγεννητικής και περιγεννητικής φροντίδας σε υγιείς εγκύους, κατηγορίας χαμηλού και πιθανού κινδύνου, επιτόκους, λεχώνες καθώς και σε νεογνά.

Οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και οι προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Φυσικού Τοκετού (Birth Centers) προσδιορίζονται με κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών.

Το εγχείρημα έχει στόχο να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τοκετών με καισαρική τομή στη χώρα μας, που σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, διενεργούνται σε ποσοστό υπερδιπλάσιο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Στα Κέντρα Φυσικού Τοκετού θα παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες προγεννητικής και περιγεννητικής φροντίδας σε υγιείς εγκύους, κατηγορίας χαμηλού και πιθανού κινδύνου, επιτόκους, λεχώνες, καθώς και σε νεογνά. Θα εφαρμόζονται αποκλειστικά πρακτικές που προσήκουν στον ανεπίπλεκτο τοκετό, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών της επισιοτομής και συρραφής περινέου, ενώ δεν θα παρέχεται επισκληρίδιος ή άλλου είδους αναισθησία στις επιτόκους. Τα Birth Centers θα στελεχώνονται με 1-2 μαιευτές/μαίες ανά αίθουσα τοκετού, ανά βάρδια, με τουλάχιστον διετή επαγγελματική εμπειρία.

Οι έγκυες θα γίνονται δεκτές, μετά από αίτησή τους και αφού η κατάστασή τους θα αξιολογείται από μαιευτική ομάδα και από μαιευτήρα- γυναικολόγο.

Πού θα παρέχονται οι υπηρεσίες

Υπηρεσίες φυσικού (μη παρεμβατικού) τοκετού θα μπορούν να παρέχονται αφενός εντός των κτηριακών συγκροτημάτων των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» (Δημόσια Κέντρα Φυσικού Τοκετού), υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν Μαιευτικό – Γυναικολογικό Τμήμα, αφετέρου εντός των ιδιωτικών κλινικών (Ιδιωτικά Κέντρα Φυσικού Τοκετού), υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν Τμήμα Μαιευτικών Επεμβάσεων.

Επιπλέον, υπηρεσίες μη παρεμβατικού τοκετού θα μπορούν να παρέχονται και από ιδιωτικούς φορείς (Ανεξάρτητα Κέντρα Φυσικού Τοκετού), ως φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που εποπτεύονται από την κατά τόπον αρμόδια Περιφέρεια και διασυνδέονται με τα δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές.

Είτε τα Κέντρα είναι Δημόσια, είτε είναι Ιδιωτικά θα είναι διαθέσιμες όλες οι ιατρικές ειδικότητες, που προβλέπονται στο νοσοκομείο ή στην Ιδιωτική Κλινική, εάν χρειασθεί η παροχή ιατρικής συνδρομής στη μητέρα ή/και το νεογνό, σε περιπτώσεις επιπλοκών κατά την κύηση ή τον τοκετό.

Στα Ανεξάρτητα Κέντρα, σε περιπτώσεις που κριθεί αυτό αναγκαίο ή κατόπιν επιθυμίας της γυναίκας, θα πραγματοποιείται άμεσα μεταφορά σε διασυνδεδεμένη, με το Κέντρο, υγειονομική μονάδα, για τη διενέργεια όλων των απαιτούμενων εξετάσεων, θεραπειών και εν γένει ιατρικών πράξεων.

Πώς θα γίνονται δεκτές οι έγκυες

Αναλόγως των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, οι έγκυες κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες κινδύνου: χαμηλού, πιθανού και υψηλού, σύμφωνα με τα σχετικά κριτήρια αξιολόγησης. Στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου εμπίπτουν οι έγκυες όπου το Κέντρο Φυσικού Τοκετού ενδείκνυνται και αποτελεί ασφαλή επιλογή για τη φροντίδα τους.

Στην κατηγορία πιθανού κινδύνου εμπίπτουν οι έγκυες όπου κρίνεται απαραίτητη η αξιολόγησή τους, πριν από την εισαγωγή τους σε Κέντρο.

Στην κατηγορία υψηλού κινδύνου εμπίπτουν οι έγκυες όπου, για λόγους υγείας, αντενδείκνυται η εισαγωγή ή παραμονή στο Κέντρο Φυσικού Τοκετού και ο τοκετός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός αίθουσας τοκετών οργανωμένου νοσοκομείου ή κλινικής.

Στα Κέντρα Φυσικού Τοκετού θα μπορούν καταρχήν να εισαχθούν υγιείς έγκυες χαμηλού και πιθανού κινδύνου. Οι ενδείξεις αυτές θα πρέπει να υφίστανται τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, όσο και κατά τη λοχεία. Εάν η κατηγορία κινδύνου της εγκύου/ επιτόκου/λεχωίδας ή του νεογνού μεταβληθεί σε οποιαδήποτε στιγμή, θα πρέπει να ακολουθήσει καταγραφή του συμβάντος και να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο παραπομπής ή μεταφοράς τους σε νοσοκομείο, στις περιπτώσεις που αυτό κριθεί απαραίτητο και αναγκαίο.

Μετά την έξοδο από το Κέντρο, η μεταγεννητική φροντίδα της λεχωίδας και του νεογνού μπορεί να συνδυάζεται και με το πρόγραμμα «Μαία κατ’ Οίκον».

Photo: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Υγείας: Υπογραφή σύμβασης για επέκταση των εγκαταστάσεων του Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου

Γυμναστική το βράδυ: Πώς μπορεί να βελτιώσει αντί να επιδεινώσει τον ύπνο

ΗΠΑ: Το 40% των περιστατικών καρκίνου συνδέονται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider