Νέες υπηρεσίες από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) – Τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες υπηρεσίες από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) – Τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν
Διευρύνονται το έργο και οι δραστηριότητες των Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) Ειδικού Σκοπού του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.-ΕΟΔΥ).

Διευρύνονται το έργο και οι δραστηριότητες των Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) Ειδικού Σκοπού του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.-ΕΟΔΥ), που διενεργούν καθημερινά δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό σε επιλεγμένα σημεία της επικράτειας.

Με Απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, οι ΚΟΜΥ, «ξεφεύγουν» από το πεδίο των έκτακτων συμβάντων και των επιδημιολογικών ελέγχων και αναλαμβάνουν και καθήκοντα που εκτείνονται από την συμβολή τους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έως την συνδρομή τους στην πρόληψη και την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Όπως αναφέρει η σχετική Απόφαση, οι υπηρεσίες θα παρέχονται από τις υφιστάμενες «Κ.ΟΜ.Υ. Ειδικού Σκοπού για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορονοϊού COVID-19», καθώς και από τις «Κ.ΟΜ.Υ. Ειδικού Σκοπού Μοριακών Ελέγχων για την άμεση εκτέλεση δοκιμασιών ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS - CoV-2 (rapid test) για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού COVID - 19».

Ο σκοπός της ρύθμισης συνίσταται στη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας καθώς και να συνδράμουν στο παρεχόμενο έργο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην ενίσχυση της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας του πληθυσμού. Οι Κ.ΟΜ.Υ. - ΕΟΔΥ, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της οικείας Δ.Υ.Π.Ε. και απόφασης του Προέδρου του ΕΟΔΥ, θα μπορούν να υποστηρίζουν το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να διασυνδέονται με τις ομάδες/μονάδες αυτού.

Παρεχόμενες υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες που θα παρέχουν οι Κ.ΟΜ.Υ. - ΕΟΔΥ διευρύνονται ως εξής:

• Συνδρομή στο παρεχόμενο έργο του ΕΟΔΥ όσον αφορά στην επιδημιολογική επιτήρηση μεταδοτικών και μη μεταδοτικών νοσημάτων, με έμφαση στην καθοδήγηση και παροχή πληροφοριών σε πολίτες με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης τους σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή/και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένης της επιδημιολογικής διερεύνησης των κρουσμάτων μεταδοτικών νοσημάτων, της καθοδήγησης και αρωγής ατόμων με αναπηρία.
• Ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών μέσω προγραμμάτων προαγωγής της υγείας και πρόληψης του ΕΟΔΥ και φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα μείωσης των παραγόντων κινδύνου και τήρησης υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων.
• Συνδρομή στο παρεχόμενο έργο του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σύμφωνα με τα επαγγελματικά δικαιώματα του προσωπικού των Κ.ΟΜ.Υ. - ΕΟΔΥ, αναλόγως της επαγγελματικής ιδιότητας του προσωπικού του ΕΟΔΥ.
• Υλοποίηση προγραμμάτων εμβολιασμού σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (κατ’ οίκον εμβολιασμοί) και σε περιόδους πανδημιών.
• Συμμετοχή σε παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση εκτάκτων συμβάντων και έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας
• Διενέργεια μοριακών ελέγχων και γρήγορων ελέγχων αντιγόνου (ενδεικτικά COVID-19, στρεπτόκοκκο, γρίπη).

Στην περίπτωση συνδρομής στο παρεχόμενο έργο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την εποπτεία κάθε Κ.ΟΜ.Υ. - ΕΟΔΥ ασκεί ιατρός Τοπικής Ομάδας Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) ή -σε περίπτωση έλλειψης- ιατρός της οικείας κατά περίπτωση Δ.Υ.ΠΕ., ο οποίος θα ορίζεται με απόφαση του Διοικητή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΠΥΥ: Επένδυση 11 εκατ. σε νέο σύστημα logistics για τη διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους

ΕΟΦ: Τα απολυμαντικά χεριών δεν πρέπει να υποκαθιστούν το πλύσιμο με νερό και σαπούνι

Έρευνα ΠΟΕΔΗΝ: Με προβλήματα σε προσωπικό και υποδομές 29 νοσοκομεία και 14 κέντρα υγείας της Βορείου Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider