Οι αλλαγές σε εφημερίες, υποδομές και ασφάλιση - Στην τελική ευθεία τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία 

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι αλλαγές σε εφημερίες, υποδομές και ασφάλιση - Στην τελική ευθεία τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία 
Αλλαγές έρχονται το επόμενο διάστημα στις αποδοχές των γιατρών, τις υποδομές και την ασφάλιση υγείας, με τελικό στόχο τη βελτίωση των παροχών και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Αλλαγές έρχονται το επόμενο διάστημα στις αποδοχές των γιατρών, τις υποδομές και την ασφάλιση υγείας, με τελικό στόχο τη βελτίωση των παροχών και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Κατά την ομιλία του στη 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε αυτοτελή φορολόγηση στην αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, με συντελεστή 22%, μία παρέμβαση η οποία θα αυξήσει μεσοσταθμικά τις αποδοχές των γιατρών κατά 130 ευρώ και - όπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε- ενίοτε περισσότερο. Το μέτρο αυτό, περιλαμβάνεται στο πλέγμα των παρεμβάσεων που επιχειρούν να καταστήσουν ελκυστικότερο το ΕΣΥ, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις σε γιατρούς και να επιτευχθεί η επαρκής στελέχωσή του. Στην ίδια κατεύθυνση, δρομολογείται η πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, ύψους έως 7.200 ευρώ το χρόνο, που θα δοθεί σε γιατρούς οι οποίοι θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές. «Αυτή είναι η δικής μας έμπρακτη απάντηση στα πραγματικά προβλήματα του τόπου», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Παρουσιάζοντας μια νέα δέσμη με μέτρα, σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, που επιχειρεί να τονώσει την οικογένεια, ανακοίνωσε άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών, δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ο Πρωθυπουργός, γνωστοποίησε, επίσης, ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η εφαρμογή των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων σε 37.000 πολίτες, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα να έχουμε και την τελική επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μία ακόμα σημαντική πρωτοβουλία: Θα πάρουμε 51 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα τα διοχετεύσουμε σε δωρεάν -επαναλαμβάνω, δωρεάν- απογευματινά χειρουργεία, ανακουφίζοντας 37.000 συμπολίτες μας. Αυτούς που περιμένουν τον περισσότερο χρόνο για να έχουν μια επέμβαση», δήλωσε από το βήμα της 88ης ΔΕΘ.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ανακαινίσεις, τον εκσυγχρονισμό και κατασκευή νέων κτιρίων στο ΕΣΥ, ένα μεγάλο πρόγραμμα με χρηματοδότηση κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αυτή η χώρα το 2027 θα έχει ανακαινισμένα 156 κέντρα υγείας, 93 νοσοκομεία, δεκάδες καινούργια τμήματα επειγόντων περιστατικών», δήλωσε, τονίζοντας ότι παράλληλα θα αυξηθεί και ο αριθμός των γιατρών που θα υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Αναφερόμενος, δε, στις δεσμεύσεις από την προηγούμενη χρονιά, επεσήμανε τις αυξήσεις των μισθών των γιατρών αλλά και της αποζημίωσης των εφημεριών κατά 20%, που -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- εφαρμόστηκαν μέσα σε μόλις 12 μήνες.

Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς σε προβληματικές περιοχές

Υπενθυμίζεται ότι με υπουργική Απόφαση που υπεγράφη την Πέμπτη (5/9), καθορίζονται τα οικονομικά κίνητρα που θα δοθούν στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι θα καλύψουν κενές θέσεις σε άγονες και προβληματικές περιοχές.

Ειδικότερα, όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, το μηνιαίο επίδομα εξαπλασιάζεται για 18 ιατρικές ειδικότητες και τριπλασιάζεται για όλες τις υπόλοιπες, ενώ αναμένεται άμεσα η προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων σε όλες τις κρίσιμες περιοχές.

Τα ποσά ξεκινούν από 200 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 600 ευρώ, μηνιαίως, ανάλογα με την ειδικότητα που διαθέτει ένας γιατρός αλλά και την περιοχή που πρόκειται να υπηρετήσει.

Πιο συγκεκριμένα, γιατροί/οδοντίατροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 3.600 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μία από τις 18 ειδικότητες, 7.200 ευρώ.

Αντίστοιχα, γιατροί/οδοντίατροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 2.400 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μια από τις 18 ειδικότητες 4.800 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Οι 45 νέες παρεμβάσεις - Τι εξήγγειλε στη ΔΕΘ

Υγεία: Τα εμβληματικά έργα που αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο στη Βόρεια Ελλάδα

Γεωργιάδης: Τα οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς των απομακρυσμένων περιοχών

gazzetta
gazzetta reader insider insider