ΠΟΕΔΗΝ: Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη δεν θα ανακόψουν τις μαζικές αποχωρήσεις από το ΕΣΥ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΕΔΗΝ: Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη δεν θα ανακόψουν τις μαζικές αποχωρήσεις από το ΕΣΥ
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στις άγονες περιοχές, την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών με συντελεστή 22% και 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την πεποίθηση ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, δεν θα ανακόψουν το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε σημερινή της ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στις άγονες περιοχές, την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών με συντελεστή 22% και 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στις άγονες περιοχές θα κριθούν στις επόμενες προκηρύξεις, με δεδομένο -όπως χαρακτηριστικά τονίζει- ότι οι μισθοί των γιατρών είναι χαμηλοί (μισθός του νέου γιατρού Επιμελητή Β’ είναι 1.216ευρώ) και η διαβίωση στις εν λόγω περιοχές ακριβή.

Εξαίρεση νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο» το γεγονός ότι εξαιρέθηκαν του εν λόγω κινήτρου το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας, των οποίων οι αποχωρήσεις είναι μαζικές.
«Στις υγειονομικές μονάδες των άγονων περιοχών έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, παραϊτρικό, λοιπό προσωπικό και σε διασώστες.
Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Οι δεκάδες κλίνες ΜΕΘ που έκλεισαν μετά την πανδημία είναι κυρίως λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Ούτε ένα ευρώ αύξηση λοιπόν για τους μαχητές της Δημόσιας Υγείας που ξεπερνούν τα όρια των ανθρωπίνων αντοχών, προκειμένου να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες», αναφέρει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.

Μισθοί ανειδίκευτου εργάτη

Όπως επισημαίνει, οι μισθοί των υγειονομικών βρίσκονται στην περιοχή των μισθών του ανειδίκευτου εργάτη. Ο νέος νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης λαμβάνει 816 ευρώ το μήνα, ο ΔΕ Β. Νοσηλευτής 716 ευρώ το μήνα και ο τραυματιοφορέας 556 ευρώ το μήνα. «Οι περισσότεροι εκ των υγειονομικών αμείβονται με χαμηλότερο μισθό από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, με δεδομένο ότι εμείς λαμβάνουμε 12 μισθούς κατ’ έτος και όχι 14 μισθούς όπως στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει η Ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι οι νοσηλευτές για φουλ κυκλικό ωράριο 7νύκτες, 7 απογεύματα, 3 αργίες λαμβάνουν 100 ευρώ το μήνα.

«Εξαγγέλθηκαν αυξήσεις 20% στα νυκτερινά των ένστολων. Τίποτα για τους ήρωες του υγειονομικού πολέμου επί πανδημίας. Η αυτοτελής φορολόγηση των πρόσθετων αμοιβών δεν αφορά τα νυκτερινά και τις αργίες του Νοσηλευτικού προσωπικού και των άλλων παρά μόνο τις εφημερίες των γιατρών. Παρακρατείται φόρος στην πηγή (νοσοκομείο) 20% για εφημερίες, νυχτερινά και ενώ με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού οι εφημερίες θα έχουν αυτοτελή φορολόγηση, τα νυκτερινά του νοσηλευτικού προσωπικού και των άλλων ειδικοτήτων εντάσσονται στη φορολογία κλίμακας του συνολικού ετήσιου εισοδήματος», σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Οι εφημερίες των γιατρών όπως και τα νυχτερινά, οι αργίες του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού έπρεπε να είναι αφορολόγητες ή έστω με αυτοτελή μονοψήφιο ποσοστό φορολόγησης», προσθέτει.

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Η Ομοσπονδία αναφέρεται και στην εξαγγελία που αφορά σε 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης, τονίζοντας πως η μοναδική λύση για την αποσυμφόρηση των λιστών αναμονής είναι οι προσλήψεις.

«Είναι η δεύτερη φορά που εξαγγέλλονται μετά από έξι μήνες. Η μόνη λύση για να εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής, γρήγορα και δωρεάν για τους ασθενείς, είναι μια και μοναδική: να προσληφθεί το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό και αναισθησιολόγοι προκειμένου να χειρουργηθούν όλοι οι ασθενείς των λιστών στα τακτικά χειρουργεία», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «Δεν ακούσαμε τίποτα από τον Πρωθυπουργό για προσλήψεις προσωπικού, για την επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης από το ΑΣΕΠ που καθυστερεί, για την ανακύκλωση του ίδιου υπηρετούντος προσωπικού που την αντιμετωπίζουμε ήδη με την προκήρυξη 7Κ. Εάν θέλουμε νέο προσωπικό στο σύστημα και όχι τους ίδιους που ήδη εργάζονται να αλλάζουν νοσοκομείο ή να αλλάζουν σχέση εργασίας. Θα πρέπει να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι. Δεν ακούσαμε τίποτα για την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Δεν εξαγγέλθηκε τίποτα για την σταδιακή σύγκλιση των Δημόσιων Δαπανών Υγείας που βρίσκεται στο 5,5%, με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στο 7,5%», σχολιάζει η Ομοσπονδία, υπογραμμίζοντας ότι «το ΕΣΥ θέλει χρήματα, κίνητρα και προσωπικό, προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η υλοποίηση 37.500 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων

Υγεία: Υψηλότερος κίνδυνος άσθματος για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2

Γεωργιάδης: Ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας θα κινητροδοτεί τις υπηρεσίες του ΕΣΥ

gazzetta
gazzetta reader insider insider