Δωρεά οργάνων: Τι σημαίνει εγκεφαλικός θάνατος – Η διαφορά με την κωματώδη ή φυτική κατάσταση

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δωρεά οργάνων: Τι σημαίνει εγκεφαλικός θάνατος – Η διαφορά με την κωματώδη ή φυτική κατάσταση
Το 2023 19 ασθενείς, κατά μέσο όρο, έχαναν τη ζωή τους καθημερινά στην Ευρώπη επειδή δεν μπόρεσαν να λάβουν εγκαίρως ένα μόσχευμα.

Τα ηθικά ζητήματα γύρω από τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επαγγελματίες υγείας, έθεσε στο μικροσκόπιο webinar με τίτλο «Τα ηθικά διλήμματα της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων: Ανάμεσα στην Ελπίδα και την Πρόκληση», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση, για 5η χρονιά.

Το 2023 19 ασθενείς, κατά μέσο όρο, έχαναν τη ζωή τους καθημερινά στην Ευρώπη επειδή δεν μπόρεσαν να λάβουν εγκαίρως ένα μόσχευμα. Το γεγονός αυτό -όπως τονίστηκε- αποτελεί τεράστια πηγή προβληματισμού για όλους τους πολίτες της Γηραιάς Ηπείρου.

Με δεδομένο ότι περίπου το 80-95% των μοσχευμάτων προέρχεται από αποβιώσαντες δότες, οι συμμετέχοντες ειδικοί, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων, επιχείρησαν -μεταξύ άλλων- να ξεκαθαρίσουν τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον εγκεφαλικό θάνατο, την φυτική κατάσταση και το κώμα, έννοιες που συχνά συγχέονται από τους πολίτες.

Όπως επεσήμανε η σύμβουλος Εσωτερικής Ιατρικής, εντατικολόγος και σύμβουλος μεταμοσχεύσεων, Ana Franca, στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν πολύ σύνθετα συστήματα υποστήριξης ζωής (υποστήριξη αναπνευστικής λειτουργίας, της καρδιακής κυκλοφορίας κλπ), ακόμα και τεχνικές αναζωογόνησης που μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία των οργάνων. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν υποστεί καταστροφική εγκεφαλική βλάβη, με πλήρη παύση της λειτουργίας του εγκεφαλικού στελέχους, όπου επέρχεται ο εγκεφαλικός θάνατος. Όσο το εγκεφαλικό στέλεχος λειτουργεί, ακόμα και αν το άτομο βρίσκεται σε φυτική ή κωματώδη κατάσταση, μπορεί να αναπνέει μόνο του. Στον εγκεφαλικό θάνατο, εάν ο ασθενής δεν είναι στο νοσοκομείο να λάβει την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη, δεν μπορεί να αναπνεύσει. Οπότε επέρχεται θάνατος όλου του σώματος, λόγω της αποστέρησης του οξυγόνου. Όμως, στο νοσοκομείο, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, ακόμα και όταν ο ασθενής είναι νεκρός, η καρδιά και τα υπόλοιπα όργανα μπορεί να συνεχίσουν να λειτουργούν χάρη στην τεχνολογία.

«Στις περιπτώσεις που οι ασθενείς που βρίσκονται σε φυτική ή κωματώδη κατάσταση έχουν συνδεθεί με αναπνευστήρα και στη συνέχεια νεκρωθεί ο εγκέφαλος, η καρδιά συνεχίζει να χτυπάει γιατί παίρνει οξυγόνο από τον αναπνευστήρα. Έχει τον δικό της εγγενή βηματοδότη και δεν γνωρίζει ότι ο εγκέφαλος έχει πεθάνει. Στη συνέχεια τροφοδοτεί τα υπόλοιπα όργανα με οξυγόνο και αίμα και έτσι αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμα και μετά την έλευση του εγκεφαλικού θανάτου. Όμως, ποτέ και κανένας δεν έχει ξυπνήσει από τον εγκεφαλικό θάνατο», τόνισε η Ana Franca, υπογραμμίζοντας ότι ο εγκεφαλικός θάνατος είναι ολοκληρωτικός θάνατος.

Συνοψίζοντας, η ειδικός ξεκαθάρισε: «Ο εγκεφαλικός θάνατος σημαίνει ότι ο ασθενής είναι ουσιαστικά νεκρός και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Κατά τη φυτική κατάσταση ή το κώμα ο ασθενής είναι ζωντανός και υπάρχει περίπτωση να ανακάμψει». Και πρόσθεσε:
«Αν κάποιος πει ότι υπάρχει ανάνηψη μετά τον εγκεφαλικό θάνατο σημαίνει ότι η αρχική διάγνωση ήταν εσφαλμένη».

Όπως η ίδια εξήγησε, η διαπίστωση του εγκεφαλικού θανάτου και η πιστοποίησή του ισοδυναμεί με θάνατο και μόνο μετά από αυτήν την διαπίστωση ο γιατρός επικοινωνεί με την οικογένεια για να συζητήσει το ενδεχόμενο δωρεάς οργάνων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εγκεφαλικά επεισοδία: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη μείωση του κινδύνου

Παχυσαρκία: Στα τέλη Νοεμβρίου έρχεται η πρώτη θεραπεία στην Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider