Παχυσαρκία: Στα τέλη Νοεμβρίου έρχεται η πρώτη θεραπεία στην Ελλάδα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παχυσαρκία: Στα τέλη Νοεμβρίου έρχεται η πρώτη θεραπεία στην Ελλάδα
Πώς λειτουργεί, η αποτελεσματικότητά της και το μηνιαίο κόστος της.

Προς το τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται η έλευση της πρώτης και μοναδικής θεραπείας με ένδειξη την παχυσαρκία και το διαβήτη στη χώρα μας, ακολουθώντας τη χορήγηση εκατομμυρίων δόσεων στην Αμερική.

Το σκεύασμα, το οποίο φέρνει η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ LILLY ΑΕΒΕ, περιέχει την φαρμακευτική ουσία Τιρζεπατίνη, που αποτελεί τον μοναδικό εγκεκριμένο αγωνιστή των GLP1 και GIP υποδοχέων και χορηγείται με υποδόρια ένεση μία φορά την εβδομάδα.

Έχει λάβει έγκριση για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με διαβήτη τύπου 2 καθώς και για άτομα με παχυσαρκία ή και υπερβαρότητα, που πάσχουν από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος, όπως διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και αποφρακτική άπνοια ύπνου.

H ζήτηση στη χώρα μας αναμένεται να είναι μεγάλη, καθώς σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία ένας στους δύο άνδρες και μία στις τρεις γυναίκες στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι, ενώ περίπου το 16,4% του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι.

Μείωση βάρους κατά 15%

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, η τιρζεπατίδη μειώνει την πρόσληψη ενέργειας και την όρεξη, αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού και πληρότητας και μειώνοντας το αίσθημα της πείνας.

Μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 ενήλικες με παχυσαρκία ή υπερβάλλον βάρος, οι οποίοι είχαν τουλάχιστον ένα σχετιζόμενο με το βάρος πρόβλημα υγείας, κατέδειξε ότι η θεραπεία με Τιρζεπατίνη σε συνδυασμό με δίαιτα και σωματική άσκηση επί 72 εβδομάδες επιτυγχάνει μείωση του βάρους κατά 15%, κατά μέσο όρο, ανάλογα με τη δόση που λαμβάνεται, ενώ σε υψηλή δόση μπορεί να φτάσει και 26%.

Στη μελέτη πάνω από το 85% των ατόμων που έλαβαν τη θεραπεία κατάφεραν να μειώσουν το βάρος τους κατά τουλάχιστον 5%, σε σύγκριση με το 35% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Όσον αφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες, αναδείχθηκαν κυρίως ήπιας ή μέτριας σοβαρότητας προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, όπως ναυτία και διάρροια, δυσκοιλιότητα και έμετος.

Όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση με τίτλο «Επανεξετάζοντας την προσέγγιση στην παχυσαρκία», σύμφωνα με τα ευρήματα των κλινικών ερευνών, το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι δοσοεξαρτώμενο, που σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει την θεραπεία του, στην ίδια δόση με την οποία κατάφερε να χάσει βάρος, διαφορετικά τα κιλά επανέρχονται.

Εκτός συστήματος αποζημίωσης

Το μηνιαίο κόστος της θεραπείας, η οποία θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, ανέρχεται στα 253 ευρώ και δεν θα αποζημιώνεται από την κοινωνική ασφάλιση.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ LILLY ΑΕΒΕ, Διονύσης Φιλιώτης, πλέον διαμορφώνεται μία τάση για τα φάρμακα υψηλής ζήτησης να μην υπάρχει ενδιαφέρον για ένταξη στο σύστημα αποζημίωσης, αφού ούτως ή άλλως το 60% επιστρέφεται στο κράτος μέσω του clawback (επιστροφή της υπέρβασης του προκαθορισμένου προϋπολογισμού για φάρμακα από τη φαρμακοβιομηχανία στο κράτος). Σε ορισμένες περιπτώσεις το clawback ξεπερνάει το 80% (νοσοκομειακά φάρμακα), ενώ σε κάποιες άλλες, μέσω των εκπτώσεων που δίνονται στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, η συμμετοχή των εταιρειών στη φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να ξεπερνάει το κόστος τους, φτάνοντας ακόμα και στο 130%.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπογραμμίστηκε ότι η παχυσαρκία είναι μία χρόνια νόσος, η οποία συσχετίζεται με περισσότερες από 230 επιπλοκές, μειώνοντας σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επιφέρουν μεταβολή στον δείκτη μάζας σώματος έως 8%, σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέλθει στο 15%, ενώ εάν γίνει και βαριατρική επέμβαση το αντίστοιχο ποσοστό μπορεί να αγγίξει το 32%.

Photo: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καρκίνος παχέος εντέρου: 1.144 θετικά self test στο 1ο δεκαήμερο των δωρεάν ελέγχων

Εξέταση αίματος ρουτίνας μπορεί να εντοπίσει τις έγκυες που διατρέχουν κίνδυνο προεκλαμψίας

ΕΟΠΥΥ: Ως το 2014 θα φτάσουν οι έλεγχοι για τις υπερσυνταγογραφήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider