Συνεχίζεται το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή των φαρμακείων, με το ενδιαφέρον των πολιτών να είναι δυναμικό.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ήδη έχουν διανεμηθεί δωρεάν από τα Φαρμακεία 130.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ και σε 1.000 περιπτώσεις εξ αυτών το αποτέλεσμα ήταν θετικό.
Το πρόγραμμα, αφορά στις ηλικίες 50 - 69 ετών και οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 3.000.000. Μέχρι χθες είχαν σταλεί 1.400.000 sms και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.
Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων, ο Προέδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (PFS), Απόστολος Βαλτάς, σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε o Σύλλογος, με θέμα: «Ενημέρωση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και το Πρόγραμμα "Πρόληψη για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου"».
Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι, σύμφωνα με μελέτες, η εμπλοκή των φαρμακείων στα προγράμματα προληπτικών ελέγχων μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτά κατά 10%. «Ο ρόλος των φαρμακείων αναπροσδιορίζεται και αναβαθμίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΦΣ.
Όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Κάσσανδρος, Κοινοτικός Φαρμακοποιός, μέλος Δ.Σ. του Φ.Σ. Χαλκιδικής, ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανήκει στους τρεις συχνότερα εμφανιζόμενους τύπους καρκίνου παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο, με 2.416 καταγεγραμμένους θανάτους το 2021, που οφείλονταν σε κακοήθη νεοπλάσματα του παχέος εντέρου.
«Η ασθένεια φαίνεται να πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, με την ηλικία να μην αποτελεί τον μοναδικό επιβαρυντικό παράγοντα. Το γεγονός ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να θεραπευτεί πλήρως όταν ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο, καθιστά καθοριστικό τον ρόλο της έγκαιρης διάγνωσής του. Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης "Προλαμβάνω", αποτελώντας το πρώτο οργανωμένο, συστηματικό πρόγραμμα διενέργειας συγκεκριμένων προληπτικών εξετάσεων οριζόντια, έχει ως στόχο να μειώσει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέσω του έγκαιρου εντοπισμού του», ανέφερε ο κ. Κάσσανδρος.
Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ (κιτ FIT) από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία με τη χρήση του Α.Μ.Κ.Α. τους, σε διάστημα 4 μηνών από τη λήψη του ενημερωτικού μηνύματος. Ωστόσο, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου, ενδιαφέρον εκδηλώνουν και πολίτες που δεν ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των δικαιούχων, οι οποίοι προτίθενται να αγοράσουν το αυτοδιαγνωστικό τεστ προκειμένου να υποβληθούν στον έλεγχο.
Στα φαρμακεία 150.000 εμβολιασμοί κατά της γρίπης
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, περίπου 382.000 δωρεάν αντιγριπικοί εμβολιασμοί έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ 241.000 έχουν συνταγογραφηθεί από ιατρούς. Από τους εμβολιασμούς αυτούς, οι 150.000 έχουν διενεργηθεί από φαρμακοποιούς και 850 από ιατρούς.
«Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή – απειλητική για τη ζωή – νόσηση.
Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3, με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην αντιεμβολιαστική εκστρατεία, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού», τόνισε ο Καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας, Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Ανδρέας Παπαπετρόπουλος. Και πρόσθεσε:
«Πρόσφατα δόθηκε στους Έλληνες φαρμακοποιούς η δυνατότητα να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολισμό στον ενήλικο πληθυσμό με τέσσερα διαφορετικά εγκεκριμένα εμβόλια και να τον καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες, προκειμένου να προφυλάξουν την υγεία τους έναντι της γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες».
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, Πέρυσι είχαν διενεργηθεί συνολικά 3,2 εκατ. εμβόλια, ενώ φέτος στόχος είναι να υπερβούν τα 3,4 εκατ.