Αγαπηδάκη: Αρχές Νοεμβρίου το πρόγραμμα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αγαπηδάκη: Αρχές Νοεμβρίου το πρόγραμμα πρόληψης για τα καρδιαγγειακά
Στις σημαντικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας στον τομέα της πρόληψης και της δημόσιας υγείας, αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη,

Στις σημαντικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας στον τομέα της πρόληψης και της δημόσιας υγείας, αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε σημερινή της (22/10) συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αλλάξει η νοοτροπία γύρω από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι στις αρχές Νοεμβρίου ξεκινάει και το πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, το οποίο αφορά σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες, ηλικίας 30 ως 70 ετών. «Θα έχουμε 10 κέντρα αναφοράς, πανεπιστημιακές καρδιολογικές κλινικές, που εάν ο πολίτης έχει στεφανιαία νόσο ή διαγνωστεί να έχει κάποια σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, θα παραπέμπεται κατευθείαν προκειμένου να βρει τη λύση όποια και αν είναι αυτή», ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Κάθε είδους καρδιολογικό πρόβλημα θα αντιμετωπίζεται σε αυτά τα 10 κέντρα αναφοράς σε όλη τη χώρα και έχουμε έτσι μεγάλη χαρά να συντονίζεται αυτή η προσπάθεια από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μας έχει υποστηρίξει πάρα πολύ ο Πρύτανης, ο κύριος Σιάσος που είναι και καρδιολόγος, ήταν και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής. Έχει μία μεγάλη ευαισθησία για το θέμα αυτό και νομίζω ότι θα δώσουμε και μία εμπειρία διαφορετική στον πολίτη, τι σημαίνει τελικά να μη χάνεσαι μέσα στο σύστημα υγείας».

Εντός του 2025 το πρόγραμμα για τον καρκίνο του πνεύμονα

Όπως επεσήμανε η κα Αγαπηδάκη, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στις πρώτες αιτίες θανάτου. Η Αναπληρώτρια Υπουργός ανέφερε ότι η υλοποίηση του προγράμματος, που έχει δρομολογηθεί να γίνει μέσω ΕΣΠΑ, αναμένεται εντός του 2025, σε τουλάχιστον 4 νοσοκομεία της χώρας. «Στην περίπτωση των προγραμμάτων πρόληψης που συζητάμε μέχρι τώρα πάμε όπως λέμε σε υγιή πληθυσμό.

Το πρόγραμμα πρόληψης και έγκαιρου εντοπισμού για τον καρκίνο του πνεύμονα αφορά πολίτες που είναι σε υψηλό κίνδυνο ήδη. Ποιοι είναι αυτοί; Αυτοί που έχουν καπνίσει 20 χρονοπακέτα όπως μας λένε οι επιστήμονες. Τι σημαίνει αυτό; 10 πακέτα, κάθε μέρα ένα πακέτο για 20 χρόνια ή 2 κάθε μέρα για 10 χρόνια», εξήγησε, ενώ αναφέρθηκε και στα προγράμματα που ήδη «τρέχουν», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επενδύει στην πρόληψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider