Στην αναβάθμιση των υποδομών και του ιατρικού εξοπλισμού τουλάχιστον 156 Κέντρων Υγείας ή αποκεντρωμένων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που συνδέονται με κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και στην αναδιοργάνωση της επιχειρησιακής τους δομής για τη δημιουργία ενός ενιαίου μοντέλου περίθαλψης προβλέπει για το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης, το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025- 2028, όπως κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Οκτώβριο.
Παράλληλα, περιλαμβάνει την επανεκπαίδευση του προσωπικού για την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών πρώτης γραμμής σε στενή συνεργασία με τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων μέσω της διαρθρωτικής ανακαίνισης των Κέντρων Υγείας ή των αποκεντρωμένων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που συνδέονται με τα κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.
Η μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2026, αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους πολίτες, προωθώντας την αρχή της ισότιμης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και προωθώντας την κοινωνική συνοχή.
Επιπλέον, η μεταρρύθμιση θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ισχυρού και ανθεκτικού συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Τέλος, μέσω της ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών, το έργο θα υποστηρίξει τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή.
Ενισχυμένο δίκτυο σε όλη τη χώρα
Η μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, που θα διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η ενίσχυση των Κινητών Ομάδων Υγείας και των Τοπικών Μονάδων Υγείας, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού και προσβάσιμου συστήματος υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και την ολιστική φροντίδα.
Αποστολή τους είναι η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων του ελέγχου, της προαγωγής της υγείας, της διαχείρισης χρόνιων ασθενειών, της αποκατάστασης, της κοινοτικής παρηγορητικής φροντίδας και των κατ' οίκον επισκέψεων σε πληθυσμούς σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες αγροτικές και ημιαστικές περιοχές σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Στόχος είναι να αρθούν τα εμπόδια στην πρόσβαση σε ποιοτικές, ολιστικές υπηρεσίες υγείας και να μειωθούν οι ανισότητες στη φροντίδα της υγείας. Το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026.
Στη βάση ο Προσωπικός Γιατρός
Βασικό στοιχείο της συνολικής αναδιοργάνωσης της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί η μεταρρύθμιση για τον Προσωπικό Γιατρό. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε πρόσφατα και επικεντρώνεται στην αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων προσωπικών ιατρών με στόχο την επίτευξη πλήρους πληθυσμιακής κάλυψης έως το τέλος του 2026. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην προώθηση της ισότιμης και καθολικής πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και στην καθιέρωση μιας ολιστικής προσέγγισης για τη φροντίδα των πολιτών.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης περιλαμβάνουν τη θέσπιση νομοθετικών μέτρων για την ενσωμάτωση των αγροτικών ιατρών στο σύστημα των προσωπικών ιατρών, τη δημιουργία νέων θέσεων σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές με ελλείψεις προσωπικού και τη θέσπιση μηχανισμών παροχής κινήτρων για τους
ιατρούς.
Επιπλέον, με τον πρόσφατο νόμο δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γενικούς γιατρούς και παθολόγους να ενταχθούν στο σύστημα προσωπικών γιατρών με ιδιωτική συμμετοχή από τους πολίτες.