Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει των εορτών – Ποιοι μπαίνουν στο «στόχαστρο»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει των εορτών – Ποιοι μπαίνουν στο «στόχαστρο»
Εγκύκλιο με σκοπό την οργάνωση, τον προγραμματισμό και εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων σε επιχειρήσεις, δραστηριότητες και μονάδες, που από τη λειτουργία τους δύναται να τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Εγκύκλιο με σκοπό την οργάνωση, τον προγραμματισμό και εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων σε επιχειρήσεις, δραστηριότητες και μονάδες, που από τη λειτουργία τους δύναται να τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Η εγκύκλιος, την οποία υπογράφει η Αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισημαίνει ότι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν αυστηρά το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο περί του ατομικού επιπέδου υγιεινής των υπαλλήλων ευθύνης τους και των γενικότερων μέτρων υγιεινής, όπως αυτά προβλέπονται σε επίπεδο επιχείρησης.

Ειδικότερα, εφιστάται η προσοχή:

• Στην αυστηρή και ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων (σχολαστικό πλύσιμο χεριών, χρήση μέσων ατομικής προστασίας όπου αυτά χρειάζονται, ορθή εφαρμογή γαντιών).
• Στην εφαρμογή των μέτρων απολύμανσης και εξυγίανσης των χώρων.
• Στον καλό αερισμό των χώρων εν γένει.
• Στην ορθή και αδιάλειπτη εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής, ανάλογα με το είδος της λειτουργούσας επιχείρησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής αλυσίδας, από την αποθήκευση α’ υλών έως και τη διάθεση του τελικού προϊόντος προς στον καταναλωτή και πιο συγκεκριμένα κατά την παρασκευή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά διακίνηση και διάθεση αυτού.

Οι επιχειρήσεις «υψηλού κινδύνου»

Στο πλαίσιο των υγειονομικών ελέγχων που ήδη διενεργούνται σε όλη την επικράτεια από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, επισημαίνεται ότι, ενόψει της εορταστικής περιόδου, θα δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις, ανάλογα με την εκτίμηση επιπέδου κινδύνου που χαρακτηρίζει κάθε μία από αυτές. Ειδικότερα, κρίνεται αναγκαίος ο ενδελεχής υγειονομικός έλεγχος, για την τήρηση των υγειονομικών κανονισμών και την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων, των εξής:

• Των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως υπεραγορές τροφίμων, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, πρατήρια άρτου & ειδών ζαχαροπλαστικής, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες, κλπ.
• Των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης (με διανομή κατ’ οίκον ή κατανάλωση εκτός του καταστήματος).
• Των εργαστηρίων παρασκευής γευμάτων (catering)
• Των χώρων εστίασης εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των χώρων και συνθηκών διανομής γευμάτων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
• Των υπαίθριων αγορών και των εορταστικών πάγκων που οργανώνονται προσωρινά, λόγω της επικείμενης εορταστικής περιόδου.
• Των υπαίθριων λαϊκών αγορών, των οχημάτων μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ.
• Tων ξενοδοχείων και εν γένει όλων των τουριστικών καταλυμάτων.
• Των χώρων αναψυχής, δημοσίων θεαμάτων (θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κέντρα διασκέδασης κλπ).
• Των πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα, από την αυξημένη ζήτηση και την τυχόν ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.
• Των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος π.χ. κομμωτήρια, κουρεία, κ.λ.π.

Επιπρόσθετα, επισημαίνει την αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Στο «στόχαστρο» και το delivery

Μετά την παγκόσμια υγειονομική κρίση, οι παραπάνω υγειονομικοί έλεγχοι λαμβάνουν χώρα πλέον και εντός ενός νέου επιχειρηματικού πλαισίου επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως αυτό προέκυψε από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες πώλησης και προσφοράς τροφίμων και ποτών. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για προγραμματισμένους και οργανωμένους υγειονομικούς ελέγχους-δράσεις, εκ μέρους των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, έτσι ώστε να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής, να διασφαλίζεται η ποιότητα του τελικού προϊόντος και να αποτρέπεται η μετάδοση λοιμογόνων παραγόντων προς τον καταναλωτή, με απώτερο στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Σε επίπεδο Περιφέρειας

Το υπουργείο καλεί τους Περιφερειάρχες, ως αποδέκτες της εγκυκλίου, να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους υγειονομικούς υπαλλήλους [εφοδιασμό αυτών με μέτρα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) όπου κρίνεται αναγκαίο, απαλλαγή από αλλότρια καθήκοντα, διευκόλυνση στις μετακινήσεις με παροχή αυτοκινήτων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, εξασφάλιση οδοιπορικών εξόδων και εξόδων υπερωριακής απασχόλησης, κλ.π], προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις.

Οι εν λόγω δαπάνες καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των οικείων Περιφερειών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι οικείες Περιφέρειες παρακαλούνται να συντονίσουν τις ενέργειες στην περίπτωση εμπλοκής συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν και να προστατευτεί και διασφαλιστεί άμεσα η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον γενικότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπουργείο Τουρισμού: Σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο – Οι βασικότερες ρυθμίσεις

ΑΕΠ: Ανάπτυξη 2,4% το τρίτο τρίμηνο του 2024 – Στήριξη από ιδιωτική κατανάλωση, οριακή άνοδος επενδύσεων

Αέριο: Στην Κομισιόν «ακτινογραφία» του Κάθετου Διαδρόμου – Κεντρική πύλη εισόδου γίνεται η Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider