Προσωπικός γιατρός: Πώς θα γίνονται οι παραπομπές σε ειδικούς γιατρούς και νοσοκομεία

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Προσωπικός γιατρός: Πώς θα γίνονται οι παραπομπές σε ειδικούς γιατρούς και νοσοκομεία
Οι δύο κατηγορίες παραπεμπτικών. Πότε δεν θα ισχύει η διαδικασία.

Τη διαδικασία εγγραφής τους στον προσωπικό γιατρό, ο οποίος θα αναλάβει να τους παραπέμπει σε άλλους γιατρούς καθώς και σε δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης, οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει οι Έλληνες πολίτες έως την 1η Ιουνίου 2025.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικός νόμος προβλέπει την υποχρεωτική εγγραφή του ενήλικου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ανασφαλίστων. Όσον αφορά στους ανηλίκους, η εγγραφή είναι υποχρεωτική για τα άτομα που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.

Ως προσωπικοί γιατροί για τον ενήλικο πληθυσμό καθώς και τους ανηλίκους άνω των 16 ετών ορίζονται όσοι έχουν λάβει την ειδικότητα Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και της Εσωτερικής Παθολογίας.

Στην περίπτωση που ο πολίτης δεν έχει εγγραφεί έως την 1η.6.2025, ο προσωπικός του γιατρός θα ορίζεται αυτομάτως από το σύστημα.

Η διαδικασία των παραπομπών

Ο προσωπικός ιατρός αναλαμβάνει την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την καθοδήγηση των ληπτών υπηρεσιών υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), παραπέμποντας τους πολίτες σε άλλους γιατρούς, καθώς και σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης.

Η παραπομπή σε δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης θα γίνεται από τον προσωπικό γιατρό, αφού παράσχει πληροφόρηση στον λήπτη υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη και υποχρεωτική ενημέρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.).

Δικαίωμα παραπομπής θα έχουν και οι λοιποί γιατροί για τα θέματά της ειδικότητάς τους, μετά από ενημέρωση του προσωπικού γιατρού και του Α.Η.Φ.Υ. του εκάστοτε πολίτη. Το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό γιατρό δεν θα ισχύει για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Οι δύο κατηγορίες παραπεμπτικών

Βάσει της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) έχουν καθοριστεί δύο κατηγορίες παραπομπών:

  • η απλή παραπομπή, με ισχύ 30 ημερολογιακών ημερών για προγραμματισμό μιας επίσκεψης σε ειδικό γιατρό,
  • η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ 12 μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.

Η διαδικασία της παραπομπής στους γιατρούς ειδικοτήτων στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας θα γίνεται ηλεκτρονικά ως εξής:

Ο γιατρός θα μπορεί να παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των παραπομπών, που τηρεί η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, στους γιατρούς ειδικοτήτων στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας. Η λειτουργική διασύνδεση των συστημάτων και των διαδικασιών ανάμεσα στην πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια φροντίδα υγείας θα τεθεί προς λειτουργία την 1η Ιουνίου 2025.

Η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν θα απαιτεί παραπομπή. Τα επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται στις δημόσιες δομές υγείας, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία διαλογής ασθενών και τον βαθμό οργάνωσης των δομών αυτών. Για κάθε επίσκεψη θα ενημερώνεται αντίστοιχα ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας του λήπτη υπηρεσιών υγείας.

Photo: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεμιστοκλέους: Οι μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το ΕΣΥ τη νέα χρονιά

Προσωπικός Γιατρός: Σε ΦΕΚ το νέο σύστημα κάλυψης κενών θέσεων

Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν η ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider